Risk för fler tvister om Las förändras

Foto: Mostphotos

Att försvaga Lagen om anställningsskydd leder inte bara till osäkra anställningar och risk för godtyckliga uppsägningar. Helene Robson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer, varnar också för fler tvister på arbetsmarknaden.

Heléne Robson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer

Varför kan det bli fler tvister om det görs förändringar i Las?  

– Det är svårt att skriva lagtexter för hela arbetsmarknaden som är tillräckligt detaljerade. Lagen om anställningsskydd är en slags ramlagstiftning som under åren blivit allt tydligare därför att tvister har hanterats i Arbetsdomstolen och domarna har skapat praxis. En förändring i lagen nu ger oss en helt ny spelplan och parterna måste börja om och testa var gränserna går.

Men Las är nästan 40 år, är det inte rimligt att den anpassas till dagens arbetsmarknad?

– Det är en vanlig missuppfattning att Las inte har anpassats till dagens arbetsliv. Trots att lagen är 40 år tillämpas den inte på samma sätt som den gjorde när den kom. Praxis under 40 år har utvecklat och anpassat lagen och därför har också tvisterna om Las i Arbetsdomstolen blivit färre.

Vad ser du för risker nu?

– Nya spelregler behöver testas i domstol och i den statliga utredningen finns flera sådana förslag, bland annat det om att ta bort kravet på upplärningstid när man ska bedöma om någon har rätt kompetens för ett annat jobb vid en neddragningssituation. Det ska innebära att bara den som direkt kan ta över och utföra någon annans arbete har rätt att jobba kvar vid en nedskärning, om man ska tillämpa turordningsreglerna som föreslås. Men vem kan klara ett nytt jobb från dag ett? Är det inte rimligt med någon upplärningstid? Det behöver Arbetsdomstolen avgöra för att få ett tydligt svar.

Har du fler exempel?

– I utredarens förslag ska uppsägningar av personliga skäl inte kunna ogiltigförklaras på företag med färre än 15 anställda. På företag med fler än 15 anställda kan den som blir uppsagd gå till domstol för att få ett interimistiskt beslut. I dag löser fack och arbetsgivare de flesta tvister på egen hand, om utredarens förslag blir lag hamnar fler tvister i Arbetsdomstolen.

Och vad leder det till?

– Utan tvekan ökade kostnader för fack, arbetsgivare och hela samhället eftersom domstolar finansieras med skattemedel. Att processa i en domstol kräver noggranna förberedelser och innebär en stor arbetsbelastning för båda parter. Osäkerheten skapar också problem för anställda som står utan försörjning. En anställd som ska tvista om uppsägningen var laglig hamnar i ett limboförhållande utan lön, rätt till a-kassa och med svårigheter att söka ett annat jobb under den tid som processen pågår.

Hur ser du på du tajmingen att förändra anställningsskyddet nu?

– Det är fel läge att sjösätta nya spelregler på arbetsmarknaden när vi precis kommit ur en pandemi och ska återstarta Sverige. Vi behöver använda samhällets resurser till annat än att tvista i domstol.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar