Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenIngen individgaranti i de nya avtalen för ingenjörer

Ingen individgaranti i de nya avtalen för ingenjörer

Nu är kollektivavtalen inom industrin klara. Parterna är överens om 5,4 procents löneökning under 29 månader. Avtalen innehåller också förbättringar inom jämställdhet, arbetsmiljö och av villkoren för äldre i arbetslivet. Men någon individgaranti blev det inte.

Läs också Ingenjörens artikel om hur delegationerna kommenterar avtalen. 

 De nya avtalen gäller från den 1 november 2020 till den 31 mars 2023. Några viktiga detaljer att känna till är att:

  • Lönehöjningar betalas ut retroaktivt från den 1 november 2020, inte från 1 april då avtalen ursprungligen löpte ut men förlängdes på grund av pandemin.
  • I de 5,4 procent som avtalen ger ingår också avsättningar till deltids- eller flexpension, i de flesta (men inte alla) avtal med 0,4 procent.
  • Avtalen är uppdelade på två revisionstillfällen (lokala löneförhandlingar). Den första börjar 1 november 2020 och har en nivå på 3 procent (2,8% lön + 0,2% deltidspension), den andra börjar 1 april 2022 och har en nivå på 2,4 procent (2,2% lön + 0,2% deltidspension).
  • Parterna har också kommit överens om att bilda arbetsgrupper som ska ta fram förslag på förbättringar inom jämställdhet och arbetsmiljö.
  • I avtalen finns också ändrade åldersgränser som ger äldre i arbetslivet bättre villkor. Det handlar bland annat om rätten att kvarstå i anställning och om sjuklön.

Krav på minst 530 kronor

När Sveriges Ingenjörer i december förra året överlämnade sina avtalskrav till arbetsgivarna kom en stor överraskning. För första gången valde Sveriges Ingenjörer att kräva individgarantier – garanterade löneökningar på 530 kronor – för medlemmar anställda på företag med teknikavtalet. En sådan garanti har under flera år funnits i Unionens avtal med Teknikföretagen men inte i motsvarande avtal för Sveriges Ingenjörer.

Förbundsordförande Ulrika Lindstrand förklarade varför individgarantier var ett krav från Sveriges Ingenjörer. ”Kring 8 procent av våra medlemmar på företag med teknikavtalet får inga eller mycket låga löneökningar och därför känner vi oss tvungna att kräva individgarantier” sa hon i en intervju med Ingenjören.

Camilla Frankelius
Camilla Frankelius

När avtalen nu är klara innehåller de inga individgarantier. Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, förklarar varför.

– När vi har ställt yrkandet har vi fått upp frågan på bordet och tydliggjort problemet med lönesättningen för den centrala arbetsgivaren, i detta fall Teknikföretagen. Det har varit viktigt. Hur stora löneökningarna ska vara avgörs ytterst lokalt, det vill säga på arbetsplatsen, och en del arbetsgivare har brustit i sitt ansvarstagande här.

Vad har förbundet gjort för att förhindra att medlemmar i industrin inte får någon löneutveckling?

– Frågan lyfts i våra fackliga utbildningar och där ger vi råd och stöd till de förtroendevalda om hur de kan hantera låga lönepåslag för medlemmarna på arbetsplatsen. För de medlemmar som hör av sig till oss inför sitt lönesamtal så har vi också en dialog kring vad medlemmen ska tänka på och lyfta upp i sitt lönesamtal.

Karin Virgin

10 KOMMENTARER

  1. Kan vi få svar från Sveriges Ingenjörer på frågorna från Sanna och ”Medlem sen -96” här i kommentarsfältet?

    Många medlemmar i SI vill veta.

  2. Uruselt att det inte finns individgarantier. Ett flertal på föeratet jag är anställd på fick så låg löneökning så att pensionsinbetalningarna (10 taggar) blev lägre än året innan dvs totala summan blev lägre.
    Hur kan Sveriges ingenjörer inte ha individgaranti som ett måste. Uselt

  3. Konsekvensen att nästa lönerevision är april 2022, är något jag först inte reflekterande över. Men nu inser jag att mitt jobbbyte under 2020, inte alls var så bra ekonomiskt för mig. Hur kan det inte vara uppstyrt centralt från början, vad som händer med oss?
    Nu antar jag att man får hoppas på att arbetsgivaren är givmild och erbjuder frivilligt lite brödsmulor?

  4. Om lönerna ska var individuella och differentierade så finns väl inget behov för en individgaranti. Det är motsägelsefullt att argumentera för båda samtidigt.

  5. Har nu läst igenom Camilla Frankelius förklaring ett par ganger, gällande utebliven individgaranti i det nya avtalet. För mig kvarstar fragan dock: varför stöp kravet i förhandlingen? Hur argumenterar motparten i det det här fallet (i synnerhet med tanke pa att Unionens medlemmar redan har individgaranti i sitt avtal)?

  6. Synd att det inte blev någon individgaranti. Undrar vad det föll på? Jag tycker SI ska försöka få igenom det i nästa avtalsperiod i alla fall och inte ge upp om det.

    Sen såg jag även att LO utöver 5,4% löneökning fått igenom en låglönesatsning värd 0,6% per år i tre år (för Kommunal blev det istället en extra löneökning till yrkesutbildade värd lika mycket), se [1]. Så för LO blir det 5,4%+3*0,6%=7,2%. Får Sveriges Ingenjörer något annat ”extra tillägg” som motsvarar dessa 3*0,6%, tex via extra pensionsinbetalningar eller liknande? Eller blir det bara så att anställda som tillhör LO får ca 7,2% i effektiv löneökning i genomsnitt, medan de som tillhör Sveriges Ingenjörer bara får 5,4%?

    [1] https://www.di.se/nyheter/kommunals-avtal-coronabonus-fore-jul-stolt-och-nojd/

    • Något tillägg som kompenserar LO:s låglönesatsning finns inte i Sveriges Ingenjörers avtal. /Redaktionen

      • Då undrar man ju om Sveriges Ingenjörer under förhandlingarna kände till att LO i praktiken skulle få 7,2%, medan Sveriges Ingenjörer bara skulle få 5,4%?

        Om Ja=>Varför gick SI med på detta? Är inte tanken att man ska komma överens om ett gemsamt ”märke” för samtliga fackliga parter som ingår i Industriavtalet?
        Om Nej=>Blev SI ”blåsta”/”lurade” under förhandlingarna?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?