Både ris och ros om nya industriavtalen

Delegationerna är överlag nöjda med nivån i avtalen. Kravet på att löneutfyllnad vid VAB (Tillfällig föräldrapenning vid vård av barn) var ett krav från Sveriges Ingenjörer som arbetsgivarna inte sa ja till. Foto: GettyImages.

Mer pengar än förväntat och positivt besked om deltidspension. Men besvikelse över att det inte blir någon löneutfyllnad vid VAB.  Ingenjören har frågat ingenjörer i fyra förhandlingsdelegationer vad de är mest nöjda med i avtalen, vad de saknar och vad som händer nu på företagen.

Läs också Ingenjörens artikel som sammanfattar innehållet i de nya avtalen.

Petra Borgstedt, Combitech

Petra Borgstedt, Combitech AB, Förhandlingsdelegationen för Tekniktjänstearbetsgivarna:

Vad är en förhandlingsdelegation?

För att öka inflytandet och delaktigheten i avtalsrörelsen utser Sveriges Ingenjörer förhandlingsdelegationer för varje avtalsområde som ska representera förbundets medlemmar på arbetsplatserna.

Delegationen är en referensgrupp till förhandlarna. De är med och tar fram avtalskraven och medverkar i diskussioner om förbundet ska anta eller förkasta olika förslag och krav som dyker upp under förhandlingarna.

Vad är du mest nöjd med?

– Jag är nöjd med att avtalet ger en bra nivå på löneökningarna nu direkt. Det är viktigt att medlemmarna känner att de får ersättning för det arbete som man utfört under det här tuffa året.

– Avtalet innehåller också förbättringar för att öka jämställdheten i arbetslivet. Bland annat ska parterna tillsammans ta fram en handledning med åtgärder som arbetsgivarna behöver vidta för att den som har varit föräldraledig inte ska missgynnas. Det känns viktigt även om det inte finns ett färdigt resultat. Men det är bra att vi har kommit överens om att arbetet ska göras.

Vad saknar du i avtalet?

– Kravet på att löneutfyllnad vid VAB (Tillfällig föräldrapenning vid vård av barn) var viktigt. På min arbetsplats och på en hel del andra företag har man en lokal överenskommelse men det borde vara en rättighet för alla.

–  Jag saknar också också att reglerna kring arbetstid under tjänsteresor utomlands inte kunde lösas i det här avtalet. När man är utomlands på tjänsteresa gäller inte reglerna i arbetstidsavtalet. Det gör att det är svårt att hålla koll på och styra hur mycket anställda får jobba och det är ett problem.

Vad händer nu på lokal nivå?

– Nu startar de lokala lönerevisionerna och det finns en del att diskutera. En fråga är hur man ska kompensera dem som anställts under året och har fått lön på 2020 års nivå. Det är inte rimligt att de får sina löner reviderade nästa gång i april 2022.

Joachim Pettersson, Boliden Mineral AB, Förhandlingsdelegationen för Gruvornas Arbetsgivareförbund

Vad är du mest nöjd med?

– Att avsättningarna till deltidspension fortsätter utan avbrott är viktigt och de nya överenskommelserna om åldersbestämmelser är också bra. Eftersom pensionsåldern höjs är det viktigt att rätten att behålla sin anställning och rätten till sjuklön följer med.

– Jag är också nöjd med flera åtgärder för att förbättra arbetsmiljön. En partsgemensam grupp ska se hur anställda kan få en bättre introduktion av arbetsmiljörisker. En arbetsgrupp ska dels ska lämna förslag på hur arbetsanpassning kan bedrivas på ett effektivt sätt, dels sprida information om nya arbetsmiljöföreskrifter och hur dessa kan tillämpas. Det är viktigt att fack och arbetsgivare blir överens om en säkerhetskultur och en större skyldighet, både för medarbetare och företag, att se till att rutiner följs.

Vad saknar du i avtalet?

– Man kan inte få hela sin önskelista och jag tycker att avtalet är en acceptabel kompromiss från både fack och arbetsgivare. Men att avtalet bara har två revisionstillfällen under så lång tid som 29 månader är en utmaning. Jag hade gärna sett tre revisioner under avtalsperioden.

Vad händer nu på lokal nivå?

– Här på Boliden ska facken träffa arbetsgivaren så snart som möjligt. Min inställning är att det är en fördel att genomföra lönerevisionen så snabbt som det går. Det gäller att smida medan järnet är varmt.

Peter Månsson, AB Volvo

Peter Månsson, AB Volvo, Förhandlingsdelegationen för Teknikarbetsgivarna

Vad är du mest nöjd med?

– Med de förutsättningar vi har på grund av pandemin är nivån på löneökningarna bra. För några veckor sedan såg det inte lika ljust ut. Det är positivt att avtalen är framtunga, alltså att det bli större löneökningar under den första perioden som sträcker sig till april 2022. Att parterna är överens om att fortsätta avsättningarna till deltidspension är också viktigt.

Vad saknar du i avtalet?

– Jag hade gärna sett att arbetstidsreglerna i kollektivavtalet ska gälla även på tjänsteresa utomlands. Det fick vi tyvärr inte igenom. Inte heller kravet på löneutfyllnad vid VAB, trots att det inte handlar om en särskilt stor kostnad för arbetsgivaren.

Vad händer nu på lokal nivå?

– Nu börjar lönerevisionerna och vi brukar prioritera kvalitet före tid, men självklart vill vi bli klara så snart som möjligt. Det är också viktigt att påpeka att företagen klarat pandemin väldigt olika. Lokala fack kommer att behöva ha diskussioner med företagen. De som går som tåget bör kunna betala mer.

Ann Öhlin, Södra Skogsägarna

Ann Öhlin, Södra Skogsägarna, Förhandlingsdelegationen för Sveriges Skogsindustrier

Vad är du mest nöjd med?

– Det är bra att avtalet ger så mycket som tre procent redan nu, speciellt eftersom vi saknar löneökningen från 1 april. Avsättningen till deltidspension är också viktig.

Vad saknar du i avtalet?

­– Generellt har vi bra villkor i avtalet. Det är lönerna som är den viktigaste frågan. Men kravet på löneutfyllnad vid VAB hade jag hoppats att vi skulle få igenom. Det kommer ursprungligen från var delegation och vi har ingen lokal överenskommelse om detta.

Vad händer nu på lokal nivå?

– Vi har blivit kallade av arbetsgivaren till ett möte redan den här veckan. Det finns en hel del frågor som vi behöver diskutera och lösa lokalt. En av dem hur vi kompenserar dem som anställdes i år på 2020 års lönenivå. Det är inte rimligt att de inte får någon löneökning under hela 2021. Hur vi fördelar pengarna blir en viktig principfråga.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar