Ingenjören bakom Spotify vinner Polhemspriset

– Jag hoppas att jag kan vara en inspiration för andra människor och ungdomar som vill ha en framtid inom teknik, säger Ludvig Strigeus, årets vinnare av Polhemspriset.

Stjärnprogrammeraren Ludvig Strigeus, hjärnan bakom Spotify, vinner Sveriges finaste tekniska utmärkelse, Polhemspriset 2020. ”Det känns fantastiskt kul att bli uppmärksammad på det här sättet, med det finaste priset man kan få som ingenjör” säger han.

Hans namn är inte känt för de flesta, men resultatet av hans arbete är något som många av oss har stor glädje av i vår vardag. Ludvig Strigeus är ingenjören bakom den tekniska plattformen som gjorde att Spotify tog världen med storm. Nu belönas han med Polhemspriset för ”sina exemplariska färdigheter och briljans i förmågan att utveckla programvaror som fått vid spridning”.

– Det är en fantastiskt stor ära för mig att få Polhemspriset. Jag hoppas att jag kan vara en inspiration för andra människor och ungdomar som vill ha en framtid inom teknik, säger han.

Ludvig Strigeus har alltid haft ett brinnande intresse för teknik och problemlösning. Men det var när han utbildade sig till civilingenjör inom datateknik på Chalmers som hans programmeringsskicklighet upptäcktes. Parallellt med sina studier hade Ludvig Strigeus utvecklat och lanserat µTorrent, ett gratisprogram för fildelning via torrentfiler.

Årets Polhemspristagare

Ludvig Strigeus är utbildad civilingenjör inom datateknik på Chalmers.

Han har tidigare fått John Ericsson-medaljen för sina studieresultat och utsågs även till hedersdoktor på Chalmers 2015.

Idag är han fortsatt verksam som en del av utvecklarteamet vid Spotify.

– Jag ville förstå hur programmen för bittorrent fungerade, vilket ledde till att jag gjorde en egen bittorrentklient, berättar han.

Lockades av utmaningen

Efter påtryckningar från sina vänner lade han ut sin bittorrentklient på internet. Programmet blev enormt populärt och fick snabbt flera miljoner användare. Det var också detta som väckte intresset hos Spotify.

2006 köpte Spotify upp µTorrent och rekryterade Ludvig Strigeus som delägare i företaget. µTorrent såldes så småningom vidare till Bittorrent, medan Ludvig Strigeus sattes på en ny utmaning – att utveckla musiktjänstens applikation för Windows.

– Jag har ju egentligen inget musikintresse och vill helst att det är tyst när jag jobbar. För mig var det framför allt en ny rolig teknisk utmaning att ta fram en snabb och effektiv lösning för musikstreaming över internet. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det skulle blir så gigantiskt stort.

Internet öppnade dörrar till kunskap

Utmaningar, problemlösning och nyfikenhet är det som driver Ludvig Strigeus att dyka ner i nya projekt. Han berättar att han alltid fascinerats av att förstå hur saker fungerar, redan som liten skruvade han isär radioapparater för att se hur de såg ut inuti, och med datorns intåg i hemmet blev det hans stora intresse.

Ludvig Strigeus har en muskelsjukdom, spinal muskelatrofi, som innebär att nervceller i hjärnan, förlängda märgen och ryggmärgen gradvis bryts ned. Han är rullstolsburen sedan tioårsåldern. Men sjukdomen innebar också att han tidigt kunde fokusera på sin favorithobby – programmering. Som tonåring läste han allt som gick att komma över och utvecklade flera program och spel. När internet kom 1996 förändrades allt.

– Jag var inte längre beroende av biblioteket och bokbussen, helt nya dörrar för informationsinhämtning öppnades och jag kunde börja träffa andra som också höll på med programmering, berättar han.

Förväntningar att leva upp till

Ludvig Strigeus trivs som allra bäst när han får sätta tänderna i en rejäl utmaning, då kan han glömma både tid och rum och jobba oavbrutet i veckor tills han hittar lösningen. Han arbetar fortfarande på Spotify, men inte heltid utan mer projektstyrt. Just nu jobbar han med att förbättra kopieringsskyddet för den musik som nås via tjänsten.

Polhemspriset

Instiftades 1876 till minne av uppfinnaren Christopher Polhem och delas ut av Sveriges Ingenjörer.

Pristagaren belönas med 250 000 kronor och Polhemsmedaljen i guld.

Framgången med Spotify är något som han aldrig tror att han får uppleva igen. Samtidigt har den succén skapat förväntningar och en viss press på att allt han gör ska vara genialt.

– Det känns som om jag aldrig kommer att kunna matcha det jag varit med om hittills. Men för mig är det viktigaste att få göra saker som är roliga. Jag mår bäst när jag får hålla på med något som är stimulerande för min hjärna, vad det sedan kan leda till är inte lika intressant.

”Har flyttat fram gränserna”

Under prisutdelningen i onsdags konstaterade Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer att Ludvig Strigeus flyttat fram gränserna för vad vi förväntar oss av mjukvara. ”Hans förmåga att utveckla avancerade applikationer med förvånansvärt lite datorkraft är kolossalt imponerande” står det bland annat i motiveringen till priset.

– Det känns fantastiskt kul att bli uppmärksammad på det här sättet, med det finaste priset man kan få som ingenjör. För mig är inte pengarna det viktigaste, utan erkännandet och äran som det innebar. Jag älskar att resa och längtar efter att kunna börja resa igen efter coronan, kanske på en kryssning i Karibien, eller en resa till Spanien, säger Ludvig Strigeus.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar