Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenIngenjören bakom Spotify vinner Polhemspriset

Ingenjören bakom Spotify vinner Polhemspriset

Stjärnprogrammeraren Ludvig Strigeus, hjärnan bakom Spotify, vinner Sveriges finaste tekniska utmärkelse, Polhemspriset 2020. ”Det känns fantastiskt kul att bli uppmärksammad på det här sättet, med det finaste priset man kan få som ingenjör” säger han.

Hans namn är inte känt för de flesta, men resultatet av hans arbete är något som många av oss har stor glädje av i vår vardag. Ludvig Strigeus är ingenjören bakom den tekniska plattformen som gjorde att Spotify tog världen med storm. Nu belönas han med Polhemspriset för ”sina exemplariska färdigheter och briljans i förmågan att utveckla programvaror som fått vid spridning”.

– Det är en fantastiskt stor ära för mig att få Polhemspriset. Jag hoppas att jag kan vara en inspiration för andra människor och ungdomar som vill ha en framtid inom teknik, säger han.

Ludvig Strigeus har alltid haft ett brinnande intresse för teknik och problemlösning. Men det var när han utbildade sig till civilingenjör inom datateknik på Chalmers som hans programmeringsskicklighet upptäcktes. Parallellt med sina studier hade Ludvig Strigeus utvecklat och lanserat µTorrent, ett gratisprogram för fildelning via torrentfiler.

Årets Polhemspristagare

Ludvig Strigeus är utbildad civilingenjör inom datateknik på Chalmers.

Han har tidigare fått John Ericsson-medaljen för sina studieresultat och utsågs även till hedersdoktor på Chalmers 2015.

Idag är han fortsatt verksam som en del av utvecklarteamet vid Spotify.

– Jag ville förstå hur programmen för bittorrent fungerade, vilket ledde till att jag gjorde en egen bittorrentklient, berättar han.

Lockades av utmaningen

Efter påtryckningar från sina vänner lade han ut sin bittorrentklient på internet. Programmet blev enormt populärt och fick snabbt flera miljoner användare. Det var också detta som väckte intresset hos Spotify.

2006 köpte Spotify upp µTorrent och rekryterade Ludvig Strigeus som delägare i företaget. µTorrent såldes så småningom vidare till Bittorrent, medan Ludvig Strigeus sattes på en ny utmaning – att utveckla musiktjänstens applikation för Windows.

– Jag har ju egentligen inget musikintresse och vill helst att det är tyst när jag jobbar. För mig var det framför allt en ny rolig teknisk utmaning att ta fram en snabb och effektiv lösning för musikstreaming över internet. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det skulle blir så gigantiskt stort.

Internet öppnade dörrar till kunskap

Utmaningar, problemlösning och nyfikenhet är det som driver Ludvig Strigeus att dyka ner i nya projekt. Han berättar att han alltid fascinerats av att förstå hur saker fungerar, redan som liten skruvade han isär radioapparater för att se hur de såg ut inuti, och med datorns intåg i hemmet blev det hans stora intresse.

Ludvig Strigeus har en muskelsjukdom, spinal muskelatrofi, som innebär att nervceller i hjärnan, förlängda märgen och ryggmärgen gradvis bryts ned. Han är rullstolsburen sedan tioårsåldern. Men sjukdomen innebar också att han tidigt kunde fokusera på sin favorithobby – programmering. Som tonåring läste han allt som gick att komma över och utvecklade flera program och spel. När internet kom 1996 förändrades allt.

– Jag var inte längre beroende av biblioteket och bokbussen, helt nya dörrar för informationsinhämtning öppnades och jag kunde börja träffa andra som också höll på med programmering, berättar han.

Förväntningar att leva upp till

Ludvig Strigeus trivs som allra bäst när han får sätta tänderna i en rejäl utmaning, då kan han glömma både tid och rum och jobba oavbrutet i veckor tills han hittar lösningen. Han arbetar fortfarande på Spotify, men inte heltid utan mer projektstyrt. Just nu jobbar han med att förbättra kopieringsskyddet för den musik som nås via tjänsten.

Polhemspriset

Instiftades 1876 till minne av uppfinnaren Christopher Polhem och delas ut av Sveriges Ingenjörer.

Pristagaren belönas med 250 000 kronor och Polhemsmedaljen i guld.

Framgången med Spotify är något som han aldrig tror att han får uppleva igen. Samtidigt har den succén skapat förväntningar och en viss press på att allt han gör ska vara genialt.

– Det känns som om jag aldrig kommer att kunna matcha det jag varit med om hittills. Men för mig är det viktigaste att få göra saker som är roliga. Jag mår bäst när jag får hålla på med något som är stimulerande för min hjärna, vad det sedan kan leda till är inte lika intressant.

”Har flyttat fram gränserna”

Under prisutdelningen i onsdags konstaterade Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer att Ludvig Strigeus flyttat fram gränserna för vad vi förväntar oss av mjukvara. ”Hans förmåga att utveckla avancerade applikationer med förvånansvärt lite datorkraft är kolossalt imponerande” står det bland annat i motiveringen till priset.

– Det känns fantastiskt kul att bli uppmärksammad på det här sättet, med det finaste priset man kan få som ingenjör. För mig är inte pengarna det viktigaste, utan erkännandet och äran som det innebar. Jag älskar att resa och längtar efter att kunna börja resa igen efter coronan, kanske på en kryssning i Karibien, eller en resa till Spanien, säger Ludvig Strigeus.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.