Konflikträdd chef orsakade Saras utmattning

"Hela tiden kände jag att mina kunskaper och min förmåga inte spelade någon roll. Jag kan beskriva det som känslan att vara osynlig" berättar Sara.

Civilingenjören Sara var så trött efter jobbet att hon ofta bara låg på soffan. När hon äntligen träffade en läkare hade hon svårt att tro på diagnosen. I dag har Sara förstått att en svag och konflikträdd chef kan vara orsaken till en utmattningsdepression.

Ingenjören har pratat med Sara som arbetar på ett industriföretag i Mellansverige. Hon vill vara anonym men säger att det känns viktigt att berätta om det hon varit med om för att fler ska bli uppmärksamma på varningssignalerna.

– Det flesta tror nog, precis som jag gjorde, att utmattning beror på för stor arbetsbörda. Nu vet jag att dåligt ledarskap också kan ge samma symtom.

Förstod inte själv

Saras berättelse börjar våren 2018. Då hade den trötthet som hon känt under flera år blivit värre. En stor del av sin lediga tid på kvällar och helger tillbringade hon i soffan, orken att göra något mer fanns inte. Dessutom märkte Sara en rad andra förändringar. Tålamodet hade försämrats och hon blev ofta irriterad över småsaker. På nätterna sov hon dåligt och tankarna snurrade kring jobbet. Hon hade också påtagliga koncentrationssvårigheter och minnesproblem. Hennes egen slutsats var att symtomen var kopplade till klimakteriet eftersom hon var i den åldern.

Det var först efter några konflikter på jobbet som förvärrade situationen som Sara tog kontakt med företagshälsovården. Blodproverna visade inga avvikelser men läkaren förstod ändå vad det handlade om. Sara hade alla välkända symtom på utmattningsdepression och blev sjukskriven direkt på heltid.

– Jag blev väldigt förvånad men ärligt talat också tveksam. Hur kunde jag vara utmattad? Det är stressade personer som blir utmattade och jag arbetade sällan övertid. Jag kände inte att jag hade ett stressigt jobb.

Saknade chefens stöd

Under sjukskrivningen fick Sara möjlighet att träffa en psykolog och det var under de samtalen som hon började förstå vilka känslor på jobbet som påverkade henne så starkt att hon blivit sjuk.

Sara har arbetat många år på företaget och alltid fått höga betyg under utvecklingssamtalen för sina prestationer. Men i det dagliga arbetet fick hon aldrig eller sällan någon positiv feedback. Ofta uppstod situationer där hon saknade stöd från sin chef.

Sara arbetade delvis med att ta fram förslag på förändringar, nya rutiner eller arbetsprocesser. Kollegorna som berördes var ofta positiva men förslagen kunde sågas av andra chefer som på stående fot tog ett beslut i motsatt riktning. Saras chef tog aldrig saken vidare, han lät det passera utan att ställa sig bakom henne och ta konflikten med de andra cheferna. När nya medarbetare anställdes på företaget föreslog chefen aldrig att Sara som arbetat med produkterna länge kunde hjälpa till med introduktionen.

– Hela tiden kände jag att mina kunskaper och min förmåga inte spelade någon roll. Jag kan beskriva det som känslan att vara osynlig. Det var samtalen med psykologen som fick mig att inse att det här gjorde mig stressad. Jag har flera kollegor som varit sjukskrivna på grund av stress men jag tror att vi alla har olika ”stressorer”.

Under sin sjukskrivning fick Sara också gå i arbetsterapi och lära sig mer om stress, om olika anledningar till att bli stressad och metoder för att hantera den. Hon säger att det har hjälp henne men helt återställd är hon inte. Hon måste fortfarande påminna sig själv om att inte lägga energi på saker som hon inte kan påverka.

Risk för fel beslut

För Sara blev situationen jobbig på ett personligt plan men hon tror att en dålig arbetsplatskultur i kombination med konflikträdda chefer också kan leda till att företag fattar fel beslut och att arbetet blir ineffektivt. Och Sara tror inte att problemet är unikt för hennes företag. När chefer i en organisation bedömer chefer på nivån under enbart utifrån siffrorna de levererar, och inte för sitt ledarskap, finns en risk att medarbetarna kommer i kläm. Dåligt ledarskap försämrar den psykosociala arbetsmiljön på arbetsplatsen och risken för sjukskrivningar ökar.

Sara tycker att det saknas utbildning för chefer på hennes företag. Vad innebär det att vara chef? Vad vill vår organisation att det ska betyda? Och vad gör ledningen för att kontrollera att det fungerar?  Hon pratade flera gånger med sin chef om vad hon önskade från honom men samtalen ledde aldrig till någon förändring. Sara beskriver honom som en trevlig person men en väldigt dålig chef.

– Han trivdes egentligen inte som chef och valde så småningom att lämna uppdraget och gå tillbaka till sin tidigare roll. I dag har jag en ny chef men jag inser att den stora förändringen inte kommer om jag inte byter arbetsplats. Därför söker jag ett nytt jobb men pandemin gör tyvärr att färre företag rekryterar nu.

Den här gången vet Sara att det inte räcker med att arbetsuppgifterna ska kännas rätt. Hon ska göra allt hon kan för att försäkra sig om att chefen är engagerad och intresserad av att stötta medarbetare för att utvecklas.

– Men hur kan man veta det? Jag kommer ställa alla frågor jag behöver ha svar på men det ger mig inga garantier. Det kan kännas bra under anställningsintervjun men det är först när man arbetar tillsammans som man vet vilken chef man har.

Sara heter egentligen något annat.

8 kommentarer

 • Jonas

  Mycket bra artikel som belyser ledarskapets betydelse. Känner igen mig definitivt, intetsägande ryggradslösa så kallade chefer som springer omkring och ”bestämmer” men som inte kan stå bakom eller försvara sin grupp/enhet, stötta anställda eller fatta ett beslut. Snälla som personer men odugliga som chefer/ledare. Varför det ser ut så? Ingen aning men skälen brukar väl peka på att man vill ”bli chef”, ”göra karriär”, ”kan inte säga nej när man blir tillfrågad”, ”ser bra ut på CVt”, ”högre lön” etc. Som artikeln anger, det är otroligt viktigt men svårt att vid anställningsintervju få en uppfattning om hur ens blivande chef är som chef/ledare, ligger i samma paritet som anställningsvillkor och arbetsuppgifter.

  20 november 2020
 • Krökt ryggrad

  Jag hade kunnat skriva under på nästan hela berättelsen. I ett kaotiskt projekt nästan helt bemannat med växlande konsulter utan erfarenhet av teknologin så visste jag att projektmålen var orealistiska. Jag beklagade mig mängder med gånger i min linjeorganisation, men då jag en gång inför full församling tog upp det med styrgruppens ordförande, tillika medlem i företagsledningen fick jag bara onda ögat av denne, och ingen backning alls från min linje. Jag blev inte utbränd, men det var nog inte långt bort. Det löste sig dock för mig med byte till annan arbetsgivare.
  Och projektet? Corona dök upp som en frälsare så man kunde lägga det i malpåse…

  19 november 2020
 • H

  En otroligt bra artikel. Detta har även hänt mig och jag hade alldeles lagom mycket att göra. Jag tror detta är vanligare i företag med chefer i andra länder. Tänket påverkar även de svenska cheferna. Jag förstår att det är hårt att vara svensk chef i ett sådant tufft klimat som det kan vara i multinationella företag. Men det rättfärdigar inte att man som chef inte tar hand om sin personal. Heja dig, ”Sara”!

  19 november 2020
 • Karin

  Tack för artikeln. Den var verkligen en ögonöppnare för mig.

  19 november 2020
 • C

  Tack för bra artikel!
  Är i samma situation. Chefen brister och försöker dölja sin osäkerhet med härskartekniker och duckar för problem.
  HR på företaget är inte hjälpsamma och vill inte ta i problemen på arbetsplatsen. Det har satt mig i en svår situation med sjukskrivning under nästan hela 2020, jag ser ingen lösning på det förutom att försöka lämna företaget.

  19 november 2020
 • Anonym

  Hej.
  Det här är otroligt sorgligt att läsa! Det finns SÅÅÅÅ många fler som både har det så och har känt så men ingen gör ngt åt det, i extremt många fall allra minst ens arbetsgivare eller HR. I mitt fall mörkar HR, facket säger själva att man kanske ska byta för att jag själv ska må bättre. HUR kan ngn säga så? Vadå så jag mår bättre? Ska inte facket vara på ens egna sida och pressa arbetsgivaren när det har åtskilliga gånger bevisats för både HR och facket vad ens chef gör? Men nä tyvärr så kommer det här att drabba en själv precis som ”Sara”. Man ska behöva bli sjukskriven och själv förlora pengar medan den dåliga chefen får fortsätta!
  I mitt fall kommer det att sluta med att jag själv antingen lämna företaget helt eller att jag måste byta avdelning och vem får bli kvar? Jo, en totalt inkompetent chef som varken kan kommunicera, motivera eller leda, som dessutom ljuger, skapar oro och särbehandlar helt öppet! Grymt tråkigt att sådant här får hända 2020 och att arbetsgivarna inte lär sig och gör bättre ifrån sig och att HR samt facket inte gör mer!! Hur långt ska det behöva gå för att något nytt ska hända så som att en chef får gå istället för att alla ens arbetskollegor skall sluta och gå? Blir så arg av att läsa sådant här och otroligt besviken och ledsen för man känner igen sig så väl i ”Saras” berättelsen ?

  19 november 2020
 • Eva

  Så många igenkänningspunkter med min situation. Jag var sjukskriven förra vintern för utmattning. Sedan jag kommit tillbaka har jag blivit osynlig och mår egentligen inte mycket bättre. Jag har varit väldigt tydlig mot min chef vad jag behöver från honom, och hans svar är att han är rädd för mig och hur mitt mående påverkar mitt jobb. Vi är flera på min avdelning som ser hur chefen viker sig för positioner högre upp och som det sägs i texten, det är de anställda som förlorar.

  19 november 2020
 • S

  Jag känner igen mig så det svider i hjärtat. konflikträdsla var inte min chefs svaghet, men dåligt ledarskap gav mig exakt samma symptom. Jag hade turen att chefen bytte jobb men det har tagit mig över 2 år att orka igen. Tack ”Sara” för att du berättar. Hälsar en ”Sara till”

  19 november 2020

Lämna en kommentar

Senaste nytt

På tur i liten bil

Ingenjören tar semester – vi ses igen den 12 augusti!

Följ oss gärna på Facebook och Linkedin där vi lägger ut lästips hela sommaren. Här på Ingenjören.se är vi tillbaka den 12 augusti. Trevlig sommar! (inne i inlägget finns länkar till vår sida på Facebook och Linkedin)
Fler artiklar