Akademiker har sänkt sina lönekrav under pandemin

Kvinnor under 30 och över 55 har sänkt sina löneanspråk när de söker jobb efter pandemins utbrott. Foto: Getty Images

Akademiker som söker nytt jobb har sänkt sina löneanspråk sedan coronapandemins utbrott. Särskilt tydligt är det bland unga akademiker och kvinnor över 55 år.

Coronapandemin har påverkat akademikers löneanspråk på olika sätt. Rekryteringsföretaget Jurek har tittat närmare på de löneanspråk som akademiker ställer när de söker jobb och jämfört siffrorna före och efter pandemins utbrott.

Rapporten visar bland annat på dessa skillnader:

  • Både män och kvinnor under 30 år har sänkt sina löneanspråk, kvinnor med 4 procent, män med 2 procent.
  • Både män och kvinnor i åldern 30 – 45 år har begärt högre lön när de söker nytt jobb.
  • I åldern 55-60 år har kvinnor höjt sina löneanspråk med 0,7 procent och män med 9,4 procent.
  • Bland de som är över 60 år har kvinnor sänkt sina löneanspråk med 2,1 procent, medan män har höjt sina löneanspråk med 5 procent.

Hellre jobb än hög lön

Att unga akademiker har sänkt sina löneanspråk för att ta sig in på arbetsmarknaden är något som May Molin, rekryteringskonsult på Poolia Engineering kan bekräfta. Av de unga nyutexaminerade ingenjörer som hon möter är det många som upplever att det är tufft att ta sig in på arbetsmarknaden. En hög ingångslön känns mindre viktigt för en nyutexaminerad idag jämfört med förra året då man hade flera jobb att välja mellan.

– Jag har tydligt märkt att löneanspråken bland nyutexaminerade har sänkts under covid 19. Det märktes redan i april, säger hon.

Rapporten från Jurek tyder på att kvinnor i utsatta åldrar, alltså de som är under 30 år och över 55 år, påverkas mest av pandemin. Att de sänker sina lönekrav mer än männen riskerar att leda till ökade löneklyftor. ”Om trenden fortsätter på samma sätt skulle det kasta oss flera år tillbaka i frågan om jämlika löner” säger Jureks vd och grundare, Shervin Razani, i en kommentar till siffrorna.

Krisen förstärker trenderna

Jessica Bagge, jämställdhetsansvarig på Sveriges Ingenjörer, håller med i den analysen. Hon konstaterar att Sveriges Ingenjörer redan tidigare lagt märke till en tendens att kvinnliga nyutexaminerade akademiker har lägre löneanspråk än män. Även i åldrarna 55 år finns det en tydlig skillnad mellan kvinnor och män, där män ofta har högre löneanspråk än kvinnor när de söker nytt jobb. Hon är inte förvånad att de här skillnaderna blir tydligare i den kris som vi är i nu.

Jurekbarometern

Sammanställer lönestatistik bland akademiker som sökt jobb via Jurek under det gångna halvåret. 6344 ansökningar analyserades för denna rapport. www.jurekbarometern.se

– Pandemin och oron på arbetsmarknaden verkar förstärka de trender som vi tidigare sett. Fler tenderar att prioritera trygghet när det är oroligt på arbetsmarknaden och är då inte lika benägna att röra på sig vilket också speglar sig i löneanspråken, säger Jessica Bagge.

Underskatta inte dig själv

För att kunna ställa rimliga lönekrav tipsar hon om Saco lönesök där man som medlem kan skaffa sig kunskap om hur löneläget ser ut i den bransch och region man söker jobb. Med kunskap och fakta blir man tryggare i sina lönekrav, poängterar hon.

– Underskatta inte dig själv när du anger dina löneanspråk. Dra nytta av den statistik som finns i lönedatabasen, ta hjälp av förbundets rådgivning och se till att ha bra argument, då blir du tryggare i lönesamtalet, tipsar Jessica Bagge.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Det här behöver ingenjörer veta för att höja lönen

Det här behöver ingenjörer veta för att höja lönen

Sveriges Ingenjörer vill höja ingenjörslönerna. Men för det behöver ingenjörer vara pålästa, modiga och lite påstridiga. Under en höstturné har förbundet träffat medlemmar och förtroendevalda för tips och erfarenhetsutbyte kring lön.
Fler artiklar