Sex smarta tips för hemmakontoret

Maj Stark har med hjälp av sin man snickrat en ihopfällbar påbyggnad till sitt befintliga skrivbord. Nu kan hon stå på den ena sidan och sitta på den andra.

Det kan vara en utmaning att få den ergonomiska arbetsmiljön att funka i hemmet, särskilt när det är flera som arbetar hemifrån i familjen eller när man har trångt om utrymme. Här är sex kreativa lösningar för hemarbetsplatsen som du kan inspireras av.

Videomöten vid styrkbrädan eller tjocka böcker under datorskärmen, vi har nog alla sett exempel på kreativa lösningar för att fixa arbetsmiljön när det vanliga hemmakontoret inte räcker till. Att kunna växla det statiska arbetet vid skrivbordet med att stå och arbeta är något som många saknar, men långt ifrån alla har plats eller möjlighet att möblera med ett höj- och sänkbart skrivbord.

Ståbord av en gammal byrå

Så var det även för  ingenjören Lydia Hambraeus. I ett inlägg i gruppen Teknikkvinnor delar hon med sig av sin lösning på problemet.

– Det var nog en kombination av flera saker som gjorde att jag startade tråden. Dels var jag nöjd med att jag kom på lösningen. Jag stod hela dagen innan och var irriterad på att jag stod för nära skärmen. Så när jag kom på att jag kunde dra ut en låda blev jag dels väldigt nöjd och till viss del kände jag mig lite korkad som inte kommit på det på en gång.

Lösningen är egentligen väldigt enkel. Hon har helt enkelt dragit ut den översta lådan i en hög byrå så att hon kan ha skärmen på byrån och tangentbordet på lådan.

Lydia Hambraeus har gjort ett ståbord av sin gamla byrå.

– Jag tänkte också att jag kanske kunde hjälpa någon annan med samma problem som jag hade. Dessutom ville jag öppna upp så att andra skulle dela med sig av sina lösningar på problematik med hemmajobb.

Har du fått några nya idéer av tråden?

– Ja, eller några idéer som jag själv tänkt på dök upp, men med bättre utformning, vilket gjort att jag vidareutvecklat de tankarna. Men inget som jag kommer genomföra i hemmet just nu.

Problem med nacke och axlar

Inlägget från Lydia Hambraeus har väckt stort engagemang i gruppen, där många delat med sig av sina egna kreativa idéer på lösningar. Här bjuder vi på några exempel.

För Sara Skönnbrink var det nödvändigt att hitta en stålösning eftersom hon tidigare haft problem med värk i arm, nacke och axel.

Sara Skönnbrink testade flera varianter tills hon kom på att byrån hade perfekt ståhöjd.

– I våras hade jag först ett lågt bord och en pinnstol som arbetsplats på hemmakontoret. Då trodde man inte att det skulle vara så länge. När jag under hösten insåg att det skulle fortsätta fixade jag mitt ståbord. Jag hade redan tidigare undersökt alla möbler hemma och under våren klurat på hur jag skulle få till ett ståbord. Testade bland annat två bord uppe på varandra. Men det var vingligt och fult. Insåg att min byrå med kläder hade rätt höjd för mig. Här jag började ställa upp skärmarna insåg jag snabbt att jag behövde mer djup och fixade en skiva som jag kunde lägga på översta lådan.

– Något som jag saknar med min lösning som vissa andra har är att ha ett skåp som man kan stänga så att man slipper se datorn och skärmarna. Det hade varit lite snyggare, säger hon.

Snickrade ett brickbord

Maj Stark har med hjälp av sin man snickrat en ihopfällbar påbyggnad till sitt befintliga skrivbord.

– Jag fick idén när jag talade med mina kollegor på AstraZeneca. Vi jobbar hemifrån alla som kan. Några kollegor har investerat i höj-och sänkbara skrivbord. Nu har jag ett jättefint stort skrivbord så det var inte aktuellt. Men jag skulle ju också vilja stå ibland. Det var då jag kom på idén med en hopfällbar påbyggnad. Jag googlade runt, men hittade inget bra. Jag diskuterade det med min man och vips hade han snickrat en bra lösning. Nu kan jag sitta på ena sidan av skrivbordet och stå på andra sidan, berättar Maj Stark.

Ett skrivbord, med två olika arbetshöjder.

– Dessutom har jag investerat i en riktigt bra luftfuktare. Att sitta och stå framför en dator åtta till tio timmar om dagen torkar ut ögon och hud. Toppen!

Mobilt ståbord

Sara Winter kom på sin lösning när hon såg sin kökspall från Ikea. De designer för ståbordslösningar hon hittat på nätet var fiffiga, men dyra och hon tyckte att hon borde komma på en billigare lösning själv.

Sara Winter byggde om sin kökspall till ett mobilt ståbord.

– Först tänkte jag bygga någon sorts ställning av några brädor som jag hade hemma, men så fick jag syn på den här enkla kökspallen och kom på att jag kunde använda den som ram. Jag prövade och det visade sig att trappsteget var i perfekt höjd för mitt tangentbord och sitsen perfekt ögonhöjd för min laptop. Det enda jag gjorde till slut var att ta loss trappsteget och ersätta det med några tillskurna brädor.

– Nu har jag ett ståbord som dessutom är helt mobilt. Jag kan enkelt flytta det från skrivbordet till köket där jag har min stora whiteboard, och få ett miljöombyte på köpet. Jag är jättenöjd och använder den ofta.

Två stolar och en träskiva

Emma Helgesson har löst problemet med två stolar och en träskiva. Enkel och smidig lösning som också är lätt att städa undan. För att få två skärmar och en bekvämare ställning för nacken har hon kopplat in datorn till teven.

Två stolar och en träskiva löste problemet för Emma Helgesson.

– Det här blev min lösning när jag insåg att köksstolarna hade väldigt lagom höjd för att agera ståbord tillsammans med en träskiva. Lätt att ställa in bakom en dörr när man inte vill ha skrivbordet framme också. Sen har jag en balansplatta framme som jag står på en del av dagen, för att aktivera kroppen och minska den statiska belastningen, berättar hon.

Byggde ett skrivbordsskåp

En mer elegant och avancerad lösning har Natalie Kilhamn utvecklat. Hon hade bara sitt köksbord att arbeta vid och ingen plats för att ställa ett riktigt skrivbord. Dessutom saknade hon en större skärm. De två sakerna tillsammans gav henne idén om att göra ett bord som på något sätt fälls ihop och döljer en bildskärm inuti.

När luckorna är öppna bärs den övre skivan upp av gasfjädrar medan utsvängda stödkonsoler ger stöd åt den nedre. När luckorna är stängda håller magneter den nedre luckan stängd.

Resultatet blev ett väggfast skrivbordsskåp som kan stängas när det inte används. Basen är en låda som sitter fast i gipsväggen och två luckor som kan öppnas och stängas. Datorskärmen sitter i lådan, monterad direkt på väggen. Dessutom har Natalie Kilhamn dragit fram ström till lådan så att det finns uttag för både dator och belysning.

I filmen visar hon hur den fungerar i praktiken – en perfekt lösning för trångbodda, men den kräver också tid och hantverksskicklighet.


– Jag har alltid gillat skrivbord med kurvad kant vid sittplatsen, och därifrån kom inspirationen till yin-yang-motivet som det blir när luckorna är stängda. Jag är särskilt stolt över detaljen att luckorna går i ljust och mörkt, och på insidan av övre luckan ska det enligt ”mönstret” vara en ljus cirkel i det mörka – och den ljusa cirkeln blir LED-lampan, berättar Natalie Kilhamn.

Anna Nyström

Har du också smarta tips för hemmakontoret? Skicka dem till oss. Läs vad du ska tänka på när du skickar bilder eller film.

7 kommentarer

  • Toli

    Kan Natalie komma hem till mig och bygga ett sånt snyggt skrivbord till mig med!
    Jättefint!

    16 januari 2022
  • Bobo

    Det är bra kreativa lösningar för en mycket kortvarig period dock är det absolut ingen bra permanent lösning! Observera att arbetsgivaren är ansvarig för den anställdas arbetsmiljö även om arbetet utförs i den anställdes hem. Ingen av de redovisade lösningarna skulle ha ens diskuterats på allvar på arbetsgivarens arbetsplats. Vem blir ansvarig för arbetsmiljö skador som uppstår vid arbete hemifrån pga obefintlig/dålig arbetsergonomi? Jag fasar införa den ansvarsdiskussion som kommer efter att värsta delen av virusvågorna är över och vi börjar återgå till våra ordinarie arbetsplatser i olika omfattningar. Vi kommer att få ett stort vårdberg att hantera till följd av bristande arbetsergonomi i hemarbete.

    09 januari 2021
  • Thomas

    De flesta av dessa ”lösningar” är direkt farliga ur en ergonomisk aspekt om de används längre perioder. Kan du inte avlasta armarna kommer axlar och nacke ta mycket stryk.

    08 januari 2021
  • Jon Bolmstedt

    Men detta är ju arbetsgivarens ansvar. Det tycker jag inte framgår av artikeln.

    08 januari 2021
  • Jonas

    Kreativitet är alltid bra för att tillsammans lösa den svåra situation som pandemin har försatt hela samhället i. Alla behöver hjälpas åt för att ta oss igenom den här speciella tiden. Men, jag efterlyser i förlängningen av pandemin en diskussion om ersättning från arbetsgivaren för att man upplåter en del av sitt hem till arbete. Det är ju som att arbetsgivaren hyr in sig gratis.

    08 januari 2021
  • Mattias

    Har tillverkat en skrivbordsskiva till löpbandet så jag kan promenera samtidigt som jag arbetar. Sätter fart på både pulsen och tankeverksamheten.

    08 januari 2021
  • Maria

    Strykbräda och köksbänk funkar rätt bra som ståbord också. Kanske ett vägghängt skötbord kan funka också – om man vill ha skåpsmodellen 🙂

    05 januari 2021

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Så  här mycket kostar det att vara sjuk

Så här mycket kostar det att vara sjuk

Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
Fler artiklar