Sätt gränser, reflektera och hitta tid för återhämtning. Det är tre bra råd som hjälper dig att hantera stressen i arbetslivet – och som är extra bra att tänka på när du arbetar hemifrån.
Tillfälliga team, möten som avlöser varandra, uppkopplad men sällan avkopplad – Anna-Lena Sundlin, psykolog och organisationskonsult på Sandahl Partners ser gränslösheten som en viktig förklaring till den stress som många upplever i dagens arbetsliv.
– Det blir allt svårare att navigera i arbetslivet. Arbetsuppgifterna blir mer komplexa och den snabba förändringstakten förändrar både behovet av kompetens och sättet att organisera arbetet. Dessutom blir själva arbetet allt mer gränslöst när vi kan arbeta var och när som helst, förklarar hon.
Allt flyter ihop
Anna-Lena Sundlin är aktuell med boken Jaget och jobbet, att navigera i det moderna arbetslivet, som hon skrivit tillsammans med sin man och kollega Paul Sundlin.
Boken innehåller både exempel och tips övningar som hjälper läsaren att sätta rimliga gränser för sin själv och sin roll i arbetslivet. Exempel på ämnen är: gränslöst arbete och hållbart arbetsliv, konsten att fokusera, självkännedom på jobbet, att fylla en roll och att tappa sin roll samt vikten av återhämtning. Förhoppningen är att den ska ge praktisk hjälp att hantera gränslösheten.
– Vi glider mellan många olika situationer och sammanhang där vi också har olika roller. Det är så lätt att allt flyter ihop, dina olika roller på jobbet, i privatlivet och på fritiden, säger hon.
Ett tips för att hantera gränsdragningar är att reflektera över din egen roll i olika sammanhang och hur du rör dig över gränserna. Är du en integrerare, en person som gillar att mixa arbetsuppgifter med andra aktiviteter, eller en separerare, en person som vill ha tydliga gränser mellan olika arbetsuppgifter eller mellan arbete och fritid?
– En integrerare kan behöva jobba mer med sina gränser, hur du gör för att koppla på och av och vara närvarande i varje sammanhang, konstaterar Anna-Lena Sundlin.
Rama in ditt arbete
Om din arbetsdag exempelvis splittras mellan många olika möten och arbetsuppgifter tipsar hon om att inför varje nytt möte samla tankarna några minuter, tänka igenom syftet och vad du ska bidra med.
När man arbetar hemifrån kan det vara bra att skapa en ram runt sitt arbete. Det kan handla om rutiner som sätter gränserna mellan arbete och fritid, men även om hur du utformar din arbetsplats eller signalerar för dig och din omgivning att du är på jobbet.
Det är dessutom bra att prata om gränsdragningar med sina kollegor för att få en förståelse för hur ens eget agerande påverkar andra.
Centreringsövning
Övningen kan göras enskilt eller i grupp inför ett möte. Den hjälper dig att växla fokus från det du gjorde nyss till det du ska göra nu.
- Sätt dig tillrätta på en stol med fötterna i golvet. Slut ögonen eller låt blicken vila på golvet.
- Ta några djupa andetag. Känn din närvaro här och nu. Lägg märke till om det är något som stör tankarna och som drar i din uppmärksamhet.
- Sätt ord på vad det är som stör och se om det är något du direkt kan åtgärda för att bli mer närvarande. Ofta hjälper det att bara uttala för sig själv att man är distraherad.
- När du är redo säger du: Jag är här.
– En integrerare kanske gillar att jobba igenom mejlen på söndagskväll, men hur påverkar det kollegorna när jobbmejlen börjar plinga? Här är det viktigt att prata igenom era normer på arbetsplatsen, vilka förväntningar ni har på varandra och vad som funkar bäst hos er.
Tid för återhämtning
Ett annat råd är att se till att du ger dig själv tid för återhämtning. Anna-Lena Sundlin pekar ut tre olika typer av återhämtning som man kan variera mellan; avkopplande aktiviteter, korta pauser i språnget och medvetna regelbundna övningar:
- Avkopplande aktiviteter. Att exempelvis jobba i sin trädgård, lägga pussel eller sjunga i kör.
- Korta pauser i språnget. Att resa sig upp från stolen, ta ett varv runt kontoret eller hämta kaffe i köket.
- Medvetna regelbundna övningar. Till exempel yoga, meditation eller andra fokusövningar.
– Det är lätt att vi missar det här, men återhämtningen är så viktig för att undvika stress. Se till att hitta formerna som fungerar för dig, det behöver inte vara så omständligt.
Lyft blicken och se sammanhanget
Anna-Lena Sundlin tror att många verksamheter skulle må bra av att då och då lyfta blicken och se sin verksamhet i ett större sammanhang. Hur ser er verklighet ut? Har saker förändrats som gör att ni måste anpassa er? Hon liknar det vid att orientera i en svår terräng där du hela tiden måste stämma av kompassriktningen för att inte hamna fel.
– Det är så lätt att få ett alltför smalt perspektiv på det man håller på med, att inte se sin roll i helheten. Genom att då och då reflektera över kartan minskar vi risken för sårbarhet och att förändringar upplevs som ett hot mot oss själva.