Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivVar tredje skulle tacka nej till jobb utan distansmöjlighet

Var tredje skulle tacka nej till jobb utan distansmöjlighet

Var tredje person skulle tacka nej till ett jobb där det inte går att jobba på distans, visar en undersökning som Sifo genomfört för Sigma IT. ”Det måste bli lika självklart att någon är remote som att den är på kontoret”, säger Beatrice Silow.   

Varje år genomför konsultföretaget Sigma IT en undersökning av vad människor har för inställning till digitalisering. På grund av pandemin ville man hösten 2020 lägga till frågor om viljan att jobba hemifrån också framöver.

På frågan ”Skulle du tacka nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete?” svarade alltså 35 procent ja. Högst andel var det bland kvinnor mellan 30 och 49 år där 46 procent har som krav att få jobba på distans.

– Mellan 30 och 59 år var det ganska likartade siffror. Men det är fler kvinnor där det här definitivt är ett krav. Under 30 och över 60 år går det ner både för kvinnor och män, säger Beatrice Silow, kommunikations- och kulturchef på Sigma IT.

När och var man ska jobba

Hon säger att en trolig anledning är att många uppskattar den ökade frihet som hemarbete ger, till exempel för att få ihop livspusslet.

– Det har blivit ett större krav att själv kunna välja var och när man ska jobba. Man kanske börjar jobba senare på morgonen, går ett ärende under dagen och tar igen det på kvällen.

I undersökningen frågade man inte i vilken omfattning människor vill jobba på distans, och Beatrice Silow tror att många vill jobba hemifrån till viss del, snarare än på heltid. 2 000 svenskar deltog i undersökning – med spridning geografiskt, i ålder och kön.

Vad ställer det för krav på arbetsgivare att många inte kommer att ta jobb om de inte får möjlighet att jobba på distans?   

– Om arbetsgivare ska var attraktiva behöver det finnas en valfrihet. Det ska vara möjligt med hemmajobb, både med teknik och ergonomi hemma, men också vad gäller ledarskap och kultur. Att det är en kultur där cheferna tycker att det är ok att arbeta remote, och det är inte självklart. Man måste också få det kollegiala sammanhanget, att det går att vara social. Och man får inte missa att inkludera dem som jobbar på distans. En enkel sak kan vara att ta med en länk i alla mötesinbjudningar.

– En del uppgifter och vissa möten behöver så klart göras på kontoret, men generellt måste det bli mer normaliserat att arbeta remote.

Har sett över arbetssätt

Sigma IT är ju själva arbetsgivare. Under hösten har de tagit fram ett nytt arbetssätt som ska täcka in hur man tar hand om människor, om ledarskap, aktiviteter för att behålla sammanhållningen på distans, för teknik, distansarbete och vad som behövs på de gemensamma kontoren.

– På kontoren ser vi att det kommer att behövas mer mötesytor och projektytor, snarare än individuella arbetsplatser, säger Beatrice Silow.

Man har infört en rutin där cheferna kontinuerligt stämmer av medarbetarnas arbetsmiljö i hemmet.

– Vi går igenom arbetsmiljön: Vad har du för skrivbord? Hur sitter du? Vi tittar på stol, bord, skärm, tangentbord, webbkamera, hörlurar och på helheten. Vi har flyttat hem viss utrustning och behöver man ett höj- och sänkbart skrivbord tittar vi på det. Vi har också haft utbildningar för chefer i hur de stöttar i organisatorisk och social arbetsmiljö.

Men tillbaka till kravet på att få jobba på distans. Hur gör ni om en duktig konsult söker jobb hos er men säger att den bara vill ta uppdrag där det är möjligt att jobba på distans?

– Vi ser det som positivt och jag tror inte att det kommer att vara något problem. Men visst, blir det ett hinder för ett uppdrag så får vi ha en öppen dialog med kunden och försöka hitta en fungerande lösning.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.