Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivMobilt kontor ger distansarbetet ett lyft

Mobilt kontor ger distansarbetet ett lyft

Distansarbetet öppnar för nya kreativa lösningar. Företaget Acamp har inrett en husbil som ett mobilt kontor som de anställda kan nyttja för att kombinera jobb och upplevelser.

Företaget Acamp har en tjänst som för samman campare och uthyrare av campingplatser. Via den kan användarna hitta unika ställplatser – på en lantgård eller ett spa, vid ett microbryggeri eller en naturskön sjö.

Företaget har sju anställda som liksom många andra arbetat hemifrån sedan i mars förra året. Eftersom de alla är engagerade campare föddes idén om att kunna ta distansarbetet till nästa nivå.

Kombinerar jobb och campingliv

– Att jobba hemifrån går väl bra, men det blir lite enformigt i längden. Vi funderade över hur vi kunde hitta ny energi i bolaget och där föddes idén om att kombinera jobb och campingliv, berättar Öjje Holt, vd och medgrundare av företaget.

Lösningen blev ett mobilt kontor som kan ta distansarbetet till nya platser. Tillsammans med Tumbo Husvagnar och Husbilar har de utrustat en husbil med allt som både camparen och distansarbetaren kan behöva. Bilen rymmer sovrum, kök, dusch och toalett och uppkopplingen säkras via wifi från Telia.

– Bilen är lätt att köra, även för den som inte är van att köra en husbil. Den har allt, det är bara att ta nycklarna och åka. Det enda du behöver ta med är egna lakan, vi bjuder även på bensinen, berättar Öjje Holt.

Rullande ambassadörer

Det mobila kontoret har väckt stort intresse hos de anställda som turas om att använda bilen för att kombinera arbete med fiske, vandring eller matupplevelser. Just nu har Öjje Holt själv varit på en turné där han besökt kunder och partners och nästa vecka lämnar han över bilen till en kollega som ska till Åre för att kombinera jobb med skidåkning.

Bilen rymmer sovrum, kök, dusch och toalett och uppkopplingen säkras via wifi från Telia.

– Vi ser det som en förmån för de anställda, på samma sätt som de kan få gymkort eller friskvårdstimme. För oss är det värdefullt att de kan åka ut och leva våra tjänster, de blir på så vis rullande ambassadörer för vårt varumärke, poängterar han.

Hoppas inspirera andra

Förutom anställda har även partners fått möjlighet att låna det mobila kontoret, men det finns inga planer på att utvidga den tjänsten på kommersiell basis.

– Nej, det ligger inte inom vår affärsidé, men jag hoppas andra tar idén och gör något bra av den. Distansarbete behöver inte vara att man sitter på hemmakontoret, jag tror att fler kommer att vakna för möjligheten att använda distansarbetet för att också byta miljö, säger Öjje Holt.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.