Lönen ska höjas när ansvaret förändras

Om du kriver in i en ny roll på jobbet ska du ha ett lönesamtal med din chef om en ny lön, och det ska helst ske direkt när du byter roll. Foto: Getty Images

Har du fått nya arbetsuppgifter eller kanske till och med en ny roll? Säger chefen att din lön ska justeras vid nästa lönerevision? Jennifer Nilson Fridell, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, förklarar varför det är ett dåligt förslag.  

Varför ska man ha lönesamtal direkt när man byter roll i jobbet?

Jennifer Nilsson Fridell

Jennifer Nilson Fridell

– Att kliva in i en ny roll ska likställas med att byta jobb, som att gå till en annan arbetsgivare. Den nya befattningen kan ligga i samma löneläge men vanligtvis ligger den högre. Ofta innebär det mer ansvar, att du bygger vidare på vad du gjort tidigare, kanske större projekt och fler och nya ansvarsområden. Därför ska du ha ett lönesamtal med din chef om en ny lön, och det ska ske direkt när du byter roll.

Jag har bytt roll men inte fått högre lön. Hur kan jag få kompensation vid lönerevisionen?

– I lönerevisionen bedöms du och alla andra efter hur ni har presterat med utgångspunkt från de lönesättande kriterierna på företaget. Om du har fått en ny roll under året, men inte en ny lön, är min rekommendation att begära två lönesamtal.

– Det första ska vara ett samtal om vilken lön du ska ha i din nya roll och det ska vara en förhandling om ett lönepåslag i kronor. Sedan ska du ha ditt ”vanliga” lönesamtal som utgår från din prestation kopplad till lönekriterierna. Det är en förhandling om ett lönepåslag i procent.

Finns det till och med en risk att min lön blir sämre?

– Om du inte har ett separat samtal om lönen i din nya roll blir det ofta svårt att få motsvarande kompensation i lönerevisionen. Den justeringen ska dessutom inte tas av löneutrymmet, den ska arbetsgivaren bekosta med andra medel. Gör arbetsgivaren inte det sker det på bekostnad av andras löneutveckling.

Vad skillnaden mellan en ny roll och nya arbetsuppgifter?

– Här finns givetvis inget facit. Byter du till en annan tjänst eller flyttar inom företaget och får en ny chef är det ofta uppenbart. Men har chefen lagt på dig nya arbetsuppgifter kanske det inte är lika tydligt. Många som får frågan om mer ansvar blir smickrade, känner sig stolta över förtroendet och säger glatt ja. Tanken på att det borde synas i lönekuvertet kan komma lite senare. Ta helst upp lönefrågan redan då du och din chef diskuterar nya arbetsuppgifter.

– Om ditt arbete förändras men du inte får en ny lön ska du vara noga med att dokumentera dina nya arbetsuppgifter. Konkreta exempel på mer ansvar och nya arbetsuppgifter är ett bra underlag inför ditt nästa lönesamtal.

2 kommentarer

  • Marcus Davidsson

    Hej,

    Jag har följt råden och beskrivningen ovan men min arbetsgivare slingrar sig ifrån en lönejustering baserat på förändrade arbetsuppgifter med utökat ansvar. Min roll i praktiken motsvarar senior-nivå men på pappret har jag rollen en nivå under så att säga och kan därför inte hamna i tillhörande s.k. lönebox. När jag begär att bli befodrad och få på pappret den roll och lön som motsvarar det jag gör får jag svaret att kvoten av seniora inom samma grupp är redan fylld. Jag kan tillägga att åtminstone en senior i gruppen har betydligt mindre ansvar än mig själv men har ändå senior-rollen och lönen därefter (högre än min). Min uppfattning är alltså att man som senior kan luta sig tillbaka med bibehållen lön från gamla bedrifter på bekostnad av yngre generationers ambitioner och driftighet. Det känns väldigt konstigt och känns som ett system/kultur som kommit till av att mer inflytelserika seniorer genom tiden i företaget agerar efter egenintresse före vad som är rättvist och vad som borde vara företagets intresse. Lönen ska ju ändå användas som medel för att belöna prestation och ditt bidrag i företaget här och nu.

    Byte av jobb och arbetsgivare helt och hållet verkar vara enda vägen att på riktigt revidera sin lön… detta verkar nästa vara mer regel än undantag.

    Tar gärna emot kommentar på detta.

    31 mars 2021
    • Jennifer Nilson Fridell, Sveriges Ingenjörer

      Hej Marcus,
      Det låter som din chef vill glida undan, för som du beskriver är det dina arbetsuppgifter och ansvar som är grunden till din lönesättning. Så en fråga att ställa till arbetsgivaren är hur din lönenivå kan förhålla sig korrekt till lönestrukturen? Det är i lönestrukturen arbetsgivaren använder sig av boxar eller koder för att gruppera en befattning i förhållande till andra. Kunna säga att gör du detta – så får du detta. Och det är här jag upplever att din chefs argument haltar. Det är dina arbetsuppgifter, ansvar och befogenheter som är lönesättande. Din chef kan inte komma undan det genom att tryck in arbetsuppgifter i en annan befattning och sedan säga ”men du är ju den här befattningen då kan du inte få mer”. Din chef kan inte ändra din befattningsbeskrivning utan att förhandla med ditt fackförbund. Om du upplever att du inte kommer längre i din dialog med din chef rekommenderar vi att du kontaktar dina lokala fackliga representanter i Akademikerföreningen. De kan hjälpa dig med att se hur din lön förhåller sig till lönestrukturen, de kan också stötta dig i en fortsatt dialog med chefen. De kan, om du tycker att det skulle bli aktuellt, också lyfta din situation till HR.
      /Jennifer Nilson Fridell, Sveriges Ingenjörer

      31 mars 2021

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det här är det viktigaste jag arbetat med i mitt liv”

”Det här är det viktigaste jag arbetat med i mitt liv”

Ståltillverkaren SSAB står för tio procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Men nu ska de ner till noll. Civilingenjörerna Lotta Jakobsson och Lisette Mikaelsson har två av nyckelrollerna när företaget bygger ett nytt fossilfritt stålverk i Luleå.
Fler artiklar