Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjören”Många i parlamentet lyssnar för att jag är ingenjör”

”Många i parlamentet lyssnar för att jag är ingenjör”

I början av februari klev den svenska energiingenjören Emma Wiesner in på sin nya arbetsplats, Europaparlamentet i Bryssel. Nu börjar hon bli varm i kläderna och om några månader börjar arbetet som hon verkligen ser fram emot.

Emma Wiesner, energiingenjör och centerpartist, fick över 20 000 personkryss i valet till Europaparlamentet i maj 2019. Men det räckte inte hela vägen. Hon hamnade på tredje plats på C:s lista och partiet fick två mandat.

När Fredrick Federley i december 2020 plötsligt lämnade sitt uppdrag fick Emma Wiesner hans plats. Utan några tidigare politiska förtroendeuppdrag blev hon den 4 februari ledamot i Europaparlamentet.

– De första två månaderna har varit spännande och intensiva. Det är svårt att snabbt få en överblick av allt som pågår men jag har prioriterat arbetet i miljöutskottet och utskottet för energi, teknik och forskning, där jag kan bidra direkt med min bakgrund.

Emma Wiesner är civilingenjör inom energi från Uppsala universitet och arbetade på Northvolt i Västerås innan hon fick frågan om att flytta till Bryssel. Där har hon tagit över Fredrick Federleys roller, och de hade inte kunnat passa henne bättre.

I två utskott har Emma Wiesner en ordinarie plats: miljöutskottet och utskottet för fiske, hav och vattenmiljö. I tre andra är hon suppleant: utskottet för energi, teknik och forskning, utskottet för jordbruk och ett tillfälligt utskott för djurtransporter.

En stark röst som ingenjör

Emma Wiesner är 28 år och därmed yngst bland de svenska EU-parlamentarikerna. Men hon känner inte alls att det är någon nackdel.

– Min utbildning och erfarenhet ger mig en stark röst. Jag har inte träffat någon i mina utskott som är ingenjör och min tekniska kompetens gör att många lyssnar på mina argument.

Emma Wiesner har redan hållit flera anföranden i parlamentet. Övergången från fossil till förnybar energi är hennes hjärtefråga.

Hon har redan hållit ett par anföranden i parlamentet. Det första var under en debatt i energiutskottet om gasledningen Nord Stream mellan Ryssland och Tyskland.

Under en utfrågning av EU:s klimatkommissionär Kadri Simson ställde Emma Wiesner frågan om kommissionens syn på att EU lagstiftar om uttag av biomassa. Sverige anser att lagstiftning som reglerar det här området ska utformas i varje land.

Coronarestriktioner

Arbetet i EU-parlamentet påverkas i högsta grad av pandemin och det har förstås gjort det lite svårare för Emma Wiesner att lära känna de andra parlamentarikerna och bygga viktiga nätverk. Alla parlamentariker är inte ens på plats i Bryssel, en del arbetar från sina hemländer.

– Jag har ett eget kontor i parlamentet och det är därifrån arbetar jag mest. De flesta möten är digitala men ibland kan vi ses 10-15 personer i stora plenisalar, som normalt rymmer hundratals personer. Alla voteringar genomförs också från våra arbetsrum.

Utsläppen måste minska

Genom Parisavtalet har ribban för klimatarbetet i EU höjts. Det tidigare målet att minska koldioxidutsläppen i medlemsländerna med 45 procent till 2030 har höjts till 55 procent. Den högre målsättningen innebär att lagstiftningen måste skärpas. All klimat- och miljölagstiftning ska förhandlas om och det arbetet ser Emma Wiesner fram emot.

– I början av sommaren kommer en störtflod av lagförslag från kommissionen som vi parlamentariker ska hinna läsa noga innan de sedan ska förhandlas.

I dag kommer 73 procent av EU-ländernas energi från fossila bränslen och det tycker Emma Wiesner är frustrerande. Men hon ser det också som en konkret utmaning.

– Det är den siffran jag mäter mig emot. När jag kommer värdera min insats som parlamentariker blir 73 procent nollpunkten. Hur mycket lägre kan vi nå? Jag hoppas att användningen av fossila bränslen har minskat rejält när mitt uppdrag här är slut.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.