Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivIngenjören med 12 språk skapade ett mobilt ståbord

Ingenjören med 12 språk skapade ett mobilt ståbord

Under pandemin har många staplat skokartonger eller haft datorn på strykbrädan för att kunna stå och jobba. Men civilingenjören Stefan Westergård hade redan en egen lösning som han tillverkar och säljer. Och med pandemin tog affärerna ny fart.   

– Det började med mig som person. Jag är ingenjör i ergonomisk design och min hjärna tittar hela tiden efter hur man kan göra saker bättre, säger Stefan Westergård.

Någon gång under första halvan av 2010-talet började han fundera på hur man får ett ståbord som man kan ha överallt, som är snyggt, enkelt, billigt och lätt att flytta runt. Ett mellanting mellan ståbord och ölbackar.

– Jag gjorde om och gjorde om och la ner projektet tio gånger längs vägen, innan jag till slut fick fram lösningen och startade mitt bolag 2015.

Många test för att skapa lyftkraft

Bordet som han kallar Freedesk är som ett slags campingbord i trä som man lägger på ett annat bord. Platt är det 2 centimeter högt, och när man vill stå och jobba kan man enkelt lyfta det till valfri höjd.

Stefan Westergård testade olika lösningar för att skapa lyftkraft: Vajermekanism, gasfjädrar, kuggstänger, länkarmar, knappar och reglage. Till slut fastnade han för gummiband längst ner på bordet. Låsmekanismen är ungefär som under en strykbräda (men utan att behöva ”knäppa fast den” som med en strykbräda). Och för att sänka ner bordet lyfter man någon millimeter på ena sidan, så glider skivan ner igen.

Här visar han hur bordet fungerar:

När Stefan Westergård hade tagit fram en prototyp tog han hjälp av en snickare och sedan av industridesigners som gjorde justeringar för att ytterligare förbättra lösningen.

Toppar och dalar

På de fem–sex år som bolaget funnits har det gått igenom ett antal faser. Stefan Westergård ritar en kurva i luften med toppar och dalar. Hela tiden en balansgång mellan expansion och lönsamhet. Han har fått tillskott från investerare, noterat bolaget och rest över hela världen för att sälja.

Stefan Westergård

Arbetar med: Freedesk-verksamheten och som konsult inom hållbarhetsfrågor och strategisk verksamhetsutveckling på Kunskapspartner.

Utbildning: Civilingenjörsexamen i ergonomisk design kombinerat med industriell ekonomi vid Luleå tekniska högskola samt en MBA-baserad påbyggnad från Handelshögskolan i Stockholm.

Har jobbat: Bland annat på Electrolux och Tetrapak, som teknikkonsult och teknikchef inom nanoteknik.

– Men det verkade ta längre tid att generera försäljning och var inte rätt sätt att driva bolaget just då. 2019 skalade vi ner utgifter, gick över till mer onlineförsäljning och avnoterade bolaget. Vi tänkte att vi skulle småputtra ett år och se vad det innebär.

Men då kom pandemin. Efterfrågan sköt i höjden och nu var problemet att kunna öka produktionen tillräckligt.

– Nu håller vi på att lyckas med det och nu är det dags igen att fokusera på försäljningen. Det är som det är med entreprenörskap.

Bra mix med att vara konsult

I dag jobbar Stefan Westergård som konsult inom affärsutveckling och hållbarhet samtidigt som han jobbar med Freedesk tillsammans med två andra. Under pandemin har han jobbat mer med Freedesk än innan. Under första kvartalet i år blev det ungefär halvtid.

– Det är en bra mix. Att dela tiden mellan min ”baby” och att vara konsult. Jag tar med mig erfarenheter från Freedesk in i konsultuppdragen och hur man löser saker på ett hållbart sätt. Och vice versa, det jag lär mig som konsult tar jag med in i företagandet.

När han lanserade Freedesk 2015 fanns i princip ingen annan portabel lösning än den. Det gör det i dag, men Stefan Westergård talar sig varm för sin egen produkt.

– Den står sig ändå bra. Den är snygg, portabel, fungerar bra och ger en möbelkänsla. Det är det bara Freedesk som har. Designen har spelat roll.

Språkmästare

Förutom att driva Freedesk har Stefan Westergård rest mycket och bott och jobbat i sex länder. Samtidigt har han passat på att lära sig många språk. I hans Linkedinprofil anger han att han har professionell nivå i engelska, danska, tyska, franska, spanska och italienska, begränsad yrkeskunskap i portugisiska och malajiska och grundläggande kunskaper i latin, mandarin och ryska.

– Jag är nyfiken på andra kulturer. Jag har rest runt och har bott och jobbat i sex länder. Att kunna det lokala språket gör att man kommer kulturen in på livet. Och så har jag någorlunda lätt för språk.

Hör honom tala på tolv språk här:

Karin Thorsell

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.