Bisarra krav på utländska forskare

Går Migrationskommitténs förslag igenom kommer tusentals utländska forskare och ingenjörer att tvingas lämna landet. Foto: Getty Images

Kraven på permanent uppehållstillstånd är orimligt ställda. Går Migrationskommitténs förslag igenom kommer tusentals utländska forskare och ingenjörer att tvingas lämna landet. 

Att införa de språk- och samhälls­kunskapskrav för permanent uppehållstillstånd som Migrationskommittén föreslår kan bli förödande för svensk forskning och innovationskraft.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet varnar Ulrika Lindstrand, förbundsordförande i Sveriges Ingenjörer och Mats Ericson, förbundsordförande Sveriges universitets­lärare och forskare, för riskerna med Migrationskommitténs förslag som väntas träda i kraft den 20 juli i år.

Orimligt högt ställda krav

Med dagens regelverk kan forskare och ingenjörer få permanent uppehållstillstånd efter fyra år i Sverige. Enligt Migrationsverket beviljades 1 400 permanenta uppehållstillstånd till arbetskraftsmigranter inom ingenjörs- och datayrken under 2020.

Men om Migrationskommitténs förslag träder i kraft kommer det att krävas betydande kunskaper i både svenska och samhällskunskap för att få permanent uppehållstillstånd. Det innebär att man förutom språkkunskaper behöver ha kunskap om exempelvis Sveriges grundlagar, rättssystem och politiska organisation på lokal och nationell nivå.

”Dessa krav är orimligt högt ställda” enligt Ulrika Lindstrand och Mats Ericson, som konstaterar att många forskare och ingenjörer inte har några professionella skäl att lära sig svenska. Många forskare bedriver sin forskning och undervisning på engelska. Ingenjörer som arbetar på globala företag använder engelska som arbetsspråk.

”Att kräva kunskaper om Sveriges rättssystem och EU:s institutioner är ännu mer bisarrt” skriver de i debattartikeln.

Negativa konsekvenser

Ulrika Lindstrand och Mats Ericson pekar ut fyra negativa konsekvenser av förslaget:

 1. Kompetensflykt av ingenjörer. Med de nya kraven kan många tvingas lämna landet.
 2. Tomma stolar på svenska lärosäten. Många nydisputerade forskare kommer att tvingas lämna landet efter avlagd doktors­examen.
 3. Personliga tragedier. Många utländska forskare och ingenjörer kommer att tvingas ge upp sina drömmar om en karriär i Sverige.
 4. Osund beroendeställning till arbetsgivaren. Det är en uppenbar risk att migrantens hamnar i en beroende­ställning till arbetsgivaren.

Dessutom försvårar man för högkvalificerade arbetskraftsmigranter att etablera sig på svensk arbets­marknad.

Riskerar att tappa viktig kompetens

Ulrika Lindstrand och Mats Ericson är oroade över de konsekvenser som de nya reglerna kan få, inte minst när det gäller Sverige som kunskaps- och innovationsland. Idag är cirka 42 procent av alla doktorander på svenska lärosäten utrikes födda. Efter forskarutbildningen, då de varit fyra år i Sverige, kan de enligt dagens regler få permanent uppehållstillstånd.

Men med de nya kraven kan de tvingas lämna landet om de inte hittar ett nytt jobb direkt efter examen.

”Sverige riskerar att tappa tusentals forskare och ingenjörer som varje dag bygger vårt land starkt som kunskaps- och innovations­nation. Vi kräver därför att regeringen kastar dessa förslag i papperskorgen” skriver Ulrika Lindstrand och Mats Ericson.

27 kommentarer

 • Johan Johansson

  De partier som kräver test på kunskaper i svenska och/eller samhällsunskap för PUT och/eller medborgarskap är ännu så länge mycket luddiga om vad testen skall innehålla. Sådana krav kan vara mycket rimliga eller konstruerade för att helt blockera stadigvarande inträde i det svenska samhället. I inläggen ovan antar många att kraven kommer att bli för höga även för högutbildade forskare. I så fall lär de bli helt omöjliga för övriga invandrare utan högskoleutbildning och studievana. Från vissa partier sida kanske detta är själva avsikten. Jag är i princip positiv till krav, men de måste ligga på en nivå som är rimlig att tillskansa sig även i vuxen ålder, även om kan kommer från en icke-europeisk språkkultur med t.ex. annat alfabete.

  De partier som avser att gå till val på sådana krav bör omgående ta fram exempelprov och testa dem på en population svenskar, med och utan invandrarbakgrund. En övervägande majoritet av de svenskfödda bör klara provet med glans. Partier som avstår från att redovisa konkret vilka kunskaper de avser att kräva kan inte anses seriösa i frågan och kan glömma min röst 2022.

  27 april 2021
 • Marius

  Jag som själv är utlänning och alldeles nyligen själv har ansökt om permanent uppehållstillstånd har svårt att förstå varför man INTE skulle ha vissa krav angående språk och samhällskunskap på sig om man vill stanna permanent i landet. Gästforskare? Som gäst behöver dem inte PUT. Högkvalificerade arbetskraft (akademi eller näringsliv) som vill stanna i landet och som Sverige visst har nytta av? De lär inte ha svårt att klara kraven som bör vara så utformade att även folk med låg utbildning klarar dem. Jag tror tvärtom att ha ett visst tryck att lära sig språket hjälper dem att komma in i samhället och trivas i längden. Upplever i alla fall att kollegor som anstränger sig för att lära sig svenska är lyckligare med livet i Sverige än de som lever kvar i sin bubbla med expats och hemlandets TV. Och skulle någon trots ansträngning inte klara det efter fyra år finns ju mig veterligen inga hinder till att ansöka om förlängning av det tillfälliga uppehållstillstånd och ansöka om PUT senare. Jag tror att Ulrika gjorde varken oss utländska ingenjörer eller det svenska samhället en tjänst med detta inlägg.

  20 april 2021
  • Ari

   I am a foreignor too and have been continously making an effort at leanring swedish language. I have picked up quite a bit now, but the technical stuff, I just find that ,

   22 april 2021
 • Christian

  Permanent uppehållstillstånd och medborgarskap är helt olika typer av ”medlemsskap” i Sverige. Läs förra meningen igen… Alla ni som yvs över att kraven är så rimliga, hur många länder har ni bott i? Eller är ni bara lite smått främlingsfientliga (det tror jag, nämligen)? Nej, för att få permanent uppehållstillstånd (som faktiskt kan återkallas) är det rimligt att man fungerar väl i samhället, och då är typ arbete, hederlighet och betald skatt lämpligt att kräva. Svenskkunskaper är helt irrelevant. Frågan man kan ställa sig är: vill vi ha kompetent folk som arbetar i Sverige och bidrar till samhället (t.ex. via skattsedeln och sin kompetens) i över fyra år, men som inte vill bli svenska medborgare? Det vill vi väl! Deras medborgarskap är deras ensak, och att meddela dem att deras bidrag är välkomna via uppehållstillstånd är väl rimligt? Och hörreni, även om det är totalt irrelevant vad andra länder kräver: det finns en hel bunke svenskar utomlands – många kan få motsvarigheten till PUT utan att bevisa kunskaper i ett obskyrt (och onödvändigt) språk eller ett lilleputtslands rättssystem. Varför? För att de bidrar till samhället och är välfungerande!!! Personligen tar jag gärna emot vad kompetenta utlänningar frikostigt delar med sig av så länge de är här. Till slut: Är det nån av alla motståndare som köper enbart svenska bananer?

  16 april 2021
 • Daniel

  Ja, det är en del gästforskare mm som vistas i Sverige i många år och ändå inte lär sig svenska. Och det är just det som är problemet. Integrationspolitiken handlar inte bara om flyktingar utan om hela samhället, även högkvalificerad arbetskraft. Det finns ingen chans att integrera sig i vårt samhälle utan att lära sig språket och reglerna. Vill man inte integrera sig i ett annat land så bör man inte bosätta sig där.

  16 april 2021
  • Titti

   För att lära sig svenska flytande krävs en massa övning. Jag har massor av utländska engelsktalande bekanta i Sverige som inte lyckas med detta fastän de önskar det pga att svenskarna de träffar (på jobbet, i affären, på deras barns skolor) föredrar att tala engelska. Så, du som tycker att språkkrav är rimligt borde dra ditt strå till stacken och konsekvent tala svenska med dina utländska bekanta även om engelska är den minsta gemensamma nämnaren för er.

   18 april 2021
   • Jimmy

    Blir alltid så imponerad av de som försöker lära sig Svenska och hjälper gladeligen till med detta. Man blir ju lite stolt när någon vill lära sig om vårt lilla land och ett språk som bara talas av knappt 10 miljoner. Men självklart pratar jag inte Svenska med någon som inte kan de om de inte själv önskar de för att tex lära sig. Tycker de hör till vanligt folkvett att man kommunicerar så båda förstår varandra. De måste väl ändå vara upp till den som vill lära sig språket att framföra detta.
    Men som Daniel säger bosätter man sig i ett land tycker jag de hör till att man lär sig språket och sederna som gäller i de landet.

    Skulle aldrig få för mig att flytta till tex Tyskland eller Iran och inte lära mig språket och sederna där. Varför skulle jag annars flytta dit?

    20 april 2021
 • Carolina

  Tydligen är det många som inte vet skillnaden mellan permanent uppehållstillstånd och medborgarskap. Ett förslag är att börja med att förstå skillnaden innan man anser ha en bestämd åsikt om ämnet. Sedan är det vettigt att läsa ett par artiklar om högkvalificerad arbetskraft som blir utvisad på grund av orimliga skäl.
  Detta är ett viktigt ämne som bör diskuteras. Dessa krav påverkar inte bara personers och familjers liv, utan också ekonomin och arbetsmarknaden.
  Bra jobbat SI som tar upp ämnet!
  Till sist undrar jag hur många som är födda och uppvuxna i Sverige som har betydande kunskap om Sveriges grundlagar, rättssystem och politiska organisation på lokal och nationell nivå, och skulle klara ett liknande test.

  15 april 2021
 • Magnus Hasselqvist

  Faktum är att det är just bland högutbildade människor som är bra på svenska man hittar de som varit decennier i landet men aldrig lärt sig svenska. Det är väl rätt bisarrt i sig. Och rätt tragiskt för dem själva eftersom de mest lever i en bubbla av andra som de själva. De brukar ha ett alldeles eget bord i matsalen och vid fikat. Man pratar enbart jobb med dem.

  15 april 2021
 • Johan

  Det enda bisarra jag ser i den här artikeln är Sveriges Ingenjörers inställning i frågan. Jag skäms verkligen att vara medlem i en organisation som uttrycker de här naiva åsikterna.

  Jag arbetar själv på ett IT-företag där vi tagit in en stor andel utländsk arbetskraft. Till stor del handlar det om ungdomar från andra världsdelar som fungerar som utfyllnad för att vi inte klarar av att rekrytera svenska ingenjörer av olika skäl. Resultatet är att majoriteten av våra möten förs på risig engelska, pga av ett fåtal deltagare som inte kan svenska. Det var vara en på 20 personer som alla måste anpassa sig till. Detta ger sämre diskussioner och kreativitet. Ibland kan det handla om personer som varit i Sverige i decennier, men på något sätt lyckats att INTE lära sig språket. Jag tycker det här är helt förkastligt.

  Om de här personerna kommer till Sverige är det väl inget konstigt att de ska anpassa sig som alla andra invandrare. Är de dessutom högutbildade akademiker borde det inte vara svårt att lära sig språket. Det är deras val att flytta till Sverige och i det här landet pratar vi svenska.

  Jag håller med andra personer här som ifrågasätter varför Sveriges Ingenjörer ägnar sig åt den här typen av politiska utspel. En organisation som ägnar tid och resurser åt att uttrycka den här typ av nonsens vill inte jag vara med i. Se till att de svenska ingenjörslönerna höjs istället för att göra löjliga politiska utspel.

  15 april 2021
 • Sven Persson

  Det var ett bisarrt inlägg av Lindstrand och Ericsson. Det är ju oerhört generöst om man får 4 år på sig att lära ett exotiskt språk men klarar sig bra med engelsk under tiden. Hur många forskare är det som inte vill lära sig något om landet de verkar i under 4-6 år?
  Delar helt Fayes uppfattning. Se till att förutsättningarna är klara och jobba för att företagen underlättar för dessa krav som en del av introduktionen.

  15 april 2021
 • Olle

  Sveriges ingenjörer är en intresseorganisation för i huvudsak sveriges yrkesverksamma ingenjörer. Som medlem vill jag se att SI prioriterar denna majoritet. Löneläget och utvecklingen för oss i ett internationellt perspektiv är usel. Fokusera på det! Kommentarer om sådana här politiska förslag utan påverkan för >99% av medlemmarna är helt oacceptabelt slöseri med våra medlemsavgifter!

  Speciellt i detta fall när man har fel i sak.

  Permanent uppehållstillstånd, PUT, är endast till för de som lever permanent i Sverige. För dessa är kunskap i svenska nödvändigt.

  Kraven på tillräckligt bra svenska och samhällskunskap för att efter 4år i Sverige få PUT är tänkta vara på en nivå så att alla flyktingar oavsett bakgrund skall kunna klara dem.

  Det lilla fåtal personer som under en period av 4år i Sverige inte förmår inhämta dessa kunskaper har rimligen ingen realistisk möjlighet att klara en forskarutbildning eller annan eftergymnasial utbildning.

  15 april 2021
 • LW

  Jag har massor av kolleger, med hög kompetens, som bott och arbetat i Sverige i många år, ibland decennier, utan att kunna svenska (men självklart ypperlig engelska)
  . Jag ser framför mig hur de många multinationella företag som har verksamhet i vårt land enkelt kan välja att flytta någon annan stans, om vi gör det alltför besvärligt för deras arbetstagare. Jag vet inte hur kraven ser ut i andra jämförbara länder, men det är ytterst viktigt att beslutsfattarna tar reda på det i detalj, innan man fattar beslut.

  15 april 2021
 • Daniel

  Om man tänker stänna i Sverige under en längre tid (därav ”permanent uppehållstillstånd”) så tycker jag att man kan komplettera sina språkkunskaper som man får gratis av staten (SFI och SAS) med ett par frågor om kulturen. Varför skulle det vara orimligt att be folk att skapa en liten anknytning till landet?

  15 april 2021
 • Ola Persson

  Något utanför ämnet: Kravet på kunskap om Sveriges grundlagar, rättssystem och politiska organisation kanske också skulle gälla rösträtten för alla?

  15 april 2021
 • Martin

  Verkar rätt rimligt att om man planerar att bosätta sig i Sverige permanent så ska man kunna grundläggande lagar och rättsliga regler samt hur samhäööet fungerar och elementär svenska. Det är väl inte för mycket begärt av en forskare med hög utbildnigsnivå? Eller menar ni att de inte skulle klara av detta utan flytta till ett annat land bara för dessa rimliga kravs skull? I så fall kanske de inte bör bo i Sverige permanent.

  15 april 2021
 • Robin

  Jag tycker inte det är bisarrt utan snarare i högsta grad rimligt att man, om man planerar bo i Sverige permanent eller en längre tid, behärskar språket och har rudimentära kunskaper om samhällets skick och regler.
  Är man bara i landet för att utföra ett jobb eller forska så finns det tillfälliga uppehållstillstånd att söka utan dessa krav.

  15 april 2021
 • Stefan Ödman

  Jag tycker det är fullt rimliga krav om du vill ha permanent uppehållstillstånd. Det är väl självklart att du som medborgare i Sverige har kunskap om Sveriges grundlagar och rättssystem. I kontakter med myndigheter behöver du också kunna svenska språket.
  För ett permanent uppehållstillstånd innebär väl att man planerar att bo här under resten av sitt liv?

  15 april 2021
 • Ola Eriksson

  Jag jobbar på en svensk högskola och har mångåriga erfarenheter av att rekrytera forskare och doktorander från utlandet. Alla dessa har mig veterligen gått SFI med godkända betyg. Tillkommer gör nu kravet på samhällskunskap. Utan att känna till omfattning och djup har jag svårt att se att dessa välutbildade personer inte skulle klara av ett sådant krav. Om reglerna är tydliga på förhand kan man planera för detta, erbjuda onlinelösningar etc. Dock vill inte alla stanna här och det är sällan en doktorand examineras efter nominell tid om fyra år så möjlighet att förlänga TUT till 4+2 år (med försörjningskrav) bör finnas.

  15 april 2021
 • Pierre Ståhl

  Efter fyra år i Sverige som forskare eller liknande bör det vara enkelt att komplettera med kunskap för att klara prov för PUT. Fullt rimliga krav tycker jag.

  15 april 2021
 • Anton

  De kraven känns väl rätt rimliga om man ska få stanna här permanent och ta del av våra välfärdssystem. Är man dessutom på den akademiska nivån så bör man inte ha några problem alls att lära sig dessa saker. Språket är väl det svåraste men det har man väldig nytta av även om man klarar sig på engelska. På en tidigare arbetsplats var det väldigt många som hade internationell bakgrund och de som hade lärt sig svenska verkade tycka att det verkligen var lättare att klara sig både på jobbet och privat. Tidskraven känns dock orimliga. Lite tid efter examen kan man väl få på sig. Hoppas verkligen de slutar med de absurda utvisningar som har varit tidigare när personer har blivit utvisade för att en tidigare arbetsgivare har slarvat med nån semesterinbetalning eller nåt pappersarbete.

  15 april 2021
 • Erik

  Kraven är naturligtvis inte alls bisarra.
  Om man bara tänker jobba i Sverige utan att lära sig språk eller kultur är ju ett temporärt uppehållstillstånd betydligt lämpligare.
  Tänker man bo permanent här är det ett rimligt krav att lära sig språket.

  Vad håller ni på med?

  15 april 2021
 • David

  Bisarra krav? Det enda som är bisarrt är att man inte har haft några riktiga krav annat än vistelsetid under all denna tid.
  Det är bisarrt.
  Sen kan man säkert som tidigare talare sa använda arbetsvisum och annat för att behålla kompetent arbetskraft om den så önskar. Men även den som är kompetent får ju göra sitt och försöka lära sig språket och systemet om den ämnar stanna.

  15 april 2021
 • Annika

  Jag tycker också att förslaget är väl avvägt: för att arbeta i Sverige tilfälligt, max fyra år, krävs inte kunksaper i språket, men när en person avser att leva i sverige och söker permanent uppehållstillstånd är det önskvärt att han eller hon också blir en del av samhället.

  14 april 2021
 • Patrik Drevestedt

  Kraven är väldigt rimliga för permanenta upphållstillstånd. Ska du erhålla Svenskt Medborgarskap ska du ha tuffa krav på dig. Innan du får medborgarskap kan du få arbetsvisum.

  13 april 2021
  • A

   Du som kanske många andra blandar ihop permanent uppehållstillstånd och medborgarskap. De är långtifrån varandra. Såna krav bruka ställas för att få medborgarskap och det är rimligt men en permanent uppehållstillstånd som kan återkallas bara efter man har bott utanför Sverige i två år ska inte kräva så hög kvar.

   15 april 2021
 • Faye

  Jag ser inte alls detta som ”bisarra” krav. Det är krav du möter även i andra länder om man vill få PUT där.
  Det som SI borde jobba för är såklart att företagen möter upp med adekvat utbildning så att deras anställda inte hamnar i kläm.

  12 april 2021

Lämna en kommentar

Senaste nytt