Unga chefer är mer självkritiska, men det är obefogat. De unga chefernas ledarstil uppskattas nämligen mer än äldres. Det visar en stor studie vid Karolinska Institutet.
Unga chefer, framför allt kvinnor, har ofta ett annat ledarskap än äldre och manliga chefer. Därför är de mer uppskattade av medarbetare i alla åldrar.
– Unga och kvinnor som är chefer använder ofta ett utvecklande ledarskap. Fokus ligger på att skapa inspiration och motivation genom att göra medarbetarna delaktiga, säger Malin Mattson Molnar, doktor i organisationspsykologi vid Karolinska Institutet.
Äldre och manliga chefer använder oftare ett traditionellt ledarskap där man pekar med hela handen.
Slutsatserna bygger på enkätstudie med över 10 000 chefer från olika branscher som har fått beskriva sitt eget ledarskap. I en annan studie har omkring 100 000 medarbetare fått uppge vilka egenskaper de uppskattar hos en chef.
– Slår man ihop de två studierna blir det tydligt att unga chefer, framför allt kvinnor, borde tvivla mindre på sig själva och känna sig tryggare i sin roll.
Enkätundersökningen med cheferna visar nämligen att unga chefer är mer självkritiska och tvivlar mer på sin förmåga att leda än äldre chefer som är mer trygga i sin plats i organisationen. De äldre cheferna upplever även sin arbetsmiljö som bättre.
– De unga cheferna mår sämre än de äldre, de har två gånger så hög risk för stress, nedstämdhet och depression och en och en halv gång högre risk för utmattning, säger Malin Mattson Molnar.
I studierna har unga klassats som personer under 30 år. De som är 30-50 år har klassats som medelålders och 50-plussare som äldre.
Flexibla arbetstider
Malin Mattson Molnar arbetar just nu med en fördjupning till de två enkätstudierna – djupintervjuer med 21 unga chefer – nio kvinnor och tolv män – inom olika branscher. Målet är att ta reda på vad organisationer behöver förändra för att fler unga ska vilja bli chefer och fortsätta en karriär som chef.
Om projektet
Projektet ”Visst vill jag vara chef” har som mål att bidra med konkreta råd till organisationer som vill arbeta aktivt för att fler unga ska våga ta en ledarroll.
Projektet bedrivs vid Karolinska institutet och leds av docent Christina Björklund med kollegor på enheten för interventions- och implementeringsforskning inom arbetshälsa, i samarbete med Handelshögskolan i Stockholm, Försvarshögskolan och Högskolan i Gävle. Det finansieras av Afa försäkring och ska pågå 2019 – 2034.
Frågorna är inriktade på varför de har valt att bli chef och vilka villkor som är avgörande för att ta ett chefsjobb.
Intervjuerna är klara och nu arbetar Malin Mattson Molnar med att sammanställa resultaten. Några slutsatser framträder tydligt. En är att flexibilitet i jobbet är viktigt.
– De flesta unga accepterar inte en chefsroll utan en rimlig balans mellan arbete och fritid. Man vill kunna hämta barn på förskola och i stället jobba en stund på kvällen. Några svarade att de sökte ett chefsjobb för att kunna få mer flexibilitet.
Många har diskuterat lösningar på familjepusslet med sin partner innan de tog jobbet som chef.
– Flera kvinnor berättade det här innan jag ställde frågan. De flesta män svarade att de hade diskuterat med sin parter men en del män svarade också att livspusslet inte är ett problem i familjen eftersom ”min fru är inte karriärist som jag”.
Känner sig överrumplade
Malin Mattson Molnar säger att hon tydligt ser ett område som tynger många unga chefer. De upplever att personalansvaret är svårare än de hade föreställt sig. Deras förväntningar på uppdraget krockar med verkligheten. Många känner sig överrumplade av att en så stor del av arbetet handlar om att hantera konflikter och rehabiliteringsärenden.
– Vissa har sökt sig till ett chefsjobb för att de vill arbeta med just sådana frågor men de flesta är oförberedda och känner att de sakar stöd.
6 tips på hur arbetsgivare kan stötta unga chefer:
1. Var tydlig med vad som ingår i chefsrollen, särskilt att personalansvar är en viktig del av tjänsten.
2. Se till att cheferna får ett bra stöd från HR i personalärenden. De behöver ofta ett bollplank i svåra frågor.
3. Erbjud cheferna flexibilitet i tid och rum för att kunna kombinera jobbet med familjeliv.
4. Ge cheferna frihet under ansvar, många vill ha eget handlingsutrymme och hitta egna former för sitt ledarskap.
5. Feedback är viktigt för unga chefer. Hitta en modell för att sätta mål och för regelbundna avstämningar. Cheferna behöver både bekräftelse och vägledning.
6. Organisationskulturen är viktig. Det måste vara tydligt för alla på arbetsplatsen att kompetens inte automatiskt kopplas till ålder. Unga medarbetare ska inte känna sig ifrågasatta som chefer.