Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenCivilingenjör debuterar som sommarvärd

Civilingenjör debuterar som sommarvärd

Civilingenjören Claudia Olsson gör i augusti debut som sommarvärd på Sveriges Radio. ”Jag kommer att prata om teknik i framkant och hur den interagerar med oss som människor. Men också vad som krävs av oss som människor att leva i en snabbt föränderlig värld”, berättar hon.

För de som inte känner till dig sedan tidigare, vem är du?

– Jag är vd och grundare för utbildningsföretaget Stellar Capacity som utbildar både chefer och medarbetare i digitalt ledarskap och förändringsledning. Dessutom har jag en del internationella engagemang, bland annat inom World Economic Forum där jag verkar som expert inom den digitala ekonomin. Digitaliseringen och vad det innebär för företag, samhället, människor och ledarskapet är frågor som engagerar mig och jag har även en del styrelseuppdrag där jag arbetar aktivt med frågorna. Som bakgrund så har jag en civilingenjörsexamen i industriell ekonomi från KTH samt en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm.

Hur gick det till när du fick frågan att vara sommarvärd?

– De hörde av sig från redaktionen i våras och jag tackade självklart ja omgående. Sommarpraten är något som jag gärna lyssnar på, speciellt när jag varit på resande fot ute i världen. För mig känns det värdefullt att få möjlighet att dela mina tankar kring de viktiga framtidsfrågorna. Så jag blev väldigt glad och hedrad av att få frågan.

Vad kommer du att prata om? 

– Jag kommer att prata om teknik i framkant och hur den interagerar med oss som människor. Men också vad som krävs av oss som människor att leva i en snabbt föränderlig värld, hur det påverkar ledarskapet och hur vi kan utveckla vårt digitala mindset så att vi är öppna och kan ta vara på de digitala möjligheterna. Jag ser fram emot att få dela med mig av mitt perspektiv och mina erfarenheter som kanske inte så många andra varit med om. Hur det är att interagera med en cyborg till exempel och mitt första möte med en humanoid robot.

Jag har förstått att digitalisering ligger dig nära – varför är det ett ämne som du brinner för?

– Jag är intresserad av hur tekniken påverkar samhället och oss som människor, att digitaliseringen förutsätter en djupare förståelse för människan. Teknikutvecklingen accelererar och det innebär också att vi behöver ställa om hur vi arbetar i och leder våra verksamheter. För mig är det tydligt att det finns en stark koppling mellan tekniken och de mer mjuka frågorna. Teknikutvecklingen kräver att vi blir bättre på att samarbeta och att hantera ständiga förändringar. Vi behöver utveckla vårt lärande i organisationen, men även hitta sätt att ta vara på vår kreativitet, nyfikenhet, medkänsla och empati i den digitala omställningen. Det är även därför jag grundat Stellar Capacity – för att möjliggöra för individer och ledare att ta vara på sin fulla digitala potential.

Vilka utmaningar ser du i ingenjörsyrket när det gäller digitaliseringen?

– Digitaliseringen handlar inte bara om teknik, det kräver ett bredare perspektiv. Jag tror att det blir allt viktigare för ingenjörer att jobba mer tvärvetenskapligt, att ta in det mänskliga perspektivet, beteenden och samhällsförändringar. Som ingenjör är det nog viktigt att odla den typen av bredare systemförståelse.

Du är en av få ingenjörer i årets sommarprat. Vad tänker du om det?

– Jag är glad att ingenjörens röst får höras i sommarpraten, men det är också kul att se att det även är andra sommarvärdar som lyfter teknikfrågorna. För mig känns det viktigt att teknikperspektivet kommer fram, eftersom det är något som präglar och påverkar oss alla.

Varför tycker du att vi ska lyssna på dig den 9 augusti?

– Du ska lyssna om du är intresserad av teknik, om du vill få perspektiv på hur det digitala påverkar oss som människor – men även hur det digitala kan bli mer mänskligt.

Anna Nyström

2 KOMMENTARER

  1. Att prata om digitalisering utan att prata om riskerna är så otroligt farligt och naivt. Vad gör vi när allt är digitaliserat men inget funkar för allt är hackat av tjuvar, terrorister och illvilliga stater?
    Låt oss hoppas att Coop blev ett uppvaknande för privata och publika beslutsfattare.

    • Känns som att du uttalade dig lite väl kategoriskt innan själva sommarpratet var ute! :) Säkerhetsfrågorna är superviktiga – Claudia lyfter ju dem i programmet där bland annat talar om vilka sårbarheter digitaliseringen skapar.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.