Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenCivilingenjören som avslöjade pensionsbluffen i Allra

Civilingenjören som avslöjade pensionsbluffen i Allra

När Patrick Siegbahn började granska pensionsbolaget Allras affärer tog det inte många timmar innan han insåg att hundratusentals pensionssparare blivit lurade. I somras dömde hovrätten de fyra åtalade till fängelsestraff. Men varför krävdes det en civilingenjör för att avslöja bluffen?

En dag hösten 2016 när Patrick Siegbahn satt på sitt kontor på Småspararguiden ringde telefonen. Det var chefredaktören på branschtidningen Pensionsnyheterna. Han hade upptäckt att pensionsuppstickaren Allras fonder gick jättedåligt.

– ”Kan inte du titta på det här och försöka förklara varför. Du som kan räkna och som har jobbat i fondbranschen”, sa han till mig.

Patrick Siegbahn gick in på Morningstar, ett oberoende fondratinginstitut, och började titta på vad Allras fonder investerat i. Där såg han något han aldrig tidigare sett. Det fanns mycket som avvek från det normala.

Under flera månader fortsatte han granskandet och 400–500 timmar senare kunde han både förstå och förklara hur Allas ägare tjänade hundratals miljoner på pensionsspararnas bekostnad. Det beskrev han från och med början av 2017 i en serie artiklar på Småspararguiden.se.

”Jag förstår hur finansskojare tänker”

Pensionsbolaget Allra, som tidigare hette Svensk Fondservice, förvaltade fonder inom ramen för den statliga premiepensionen. Med hjälp av telefonförsäljning hade företaget samlat ihop över 100 000 kunder som gett dem 20 miljarder kronor att förvalta.

Patrick tipsar ingenjörer

Patrick Siegbahn har några råd till unga som ska söka till högskolan och studenter som går en ingenjörsutbildning och är intresserade av jobb som riskanalytiker i finansbranschen.

  • Teknisk fysik är en bra inriktning. Matematik är ett viktigt verktyg som analytiker.
  • Ta kurser i SQL för att lära dig jobba med databaser. Det är kunskap som du har stor nytta av.
  • Läs mycket programmering. Jag hade önskat att jag själv hade läst mer.

Patrick Siegbahns förenklade beskrivning av Allras affärer är att ombudet Oak Capital sålde värdepapper till Allras fonder till ett kraftigt överpris. Företrädarna för Oak Capital skickade sedan tillbaka pengar till Allras ägare genom att köpa aktier i Allra till ett kraftigt överpris.

Men hur var det möjligt för Allra att göra affärerna under flera år? När Patrick Siegbahn började granskningen hade de brottsliga affärerna pågått i fyra år utan att någon ekonomijournalist hade lyckats förstå hur bolaget agerat.

– Utan kunskap om fondmarknaden kan det här se ut som vanlig handel med värdepapper. Jag såg beteckningar som det krävs kunskap och erfarenhet för att förstå. Jag kan se kryphålen och förstår också hur en finansskojare tänker. Här var det uppenbart att affärerna inte gått rätt till.

”Jag kunde inget om finansbranschen”

Patrick Siegbahn är civilingenjör i teknisk fysik från KTH. Matematik var favoritämnet både i grundskolan och gymnasiet. På teknisk fysik fick han äntligen det tuggmotstånd som han saknat.

– Utbildningen var perfekt för mig, säger han.

Att han direkt efter KTH hamnade i finansbranschen beskriver han själv som en slump.

– När jag började söka jobb såg jag en platsannons från fondförvaltaren Brummer & Partners som sökte en kvantitativ riskanalytiker. Jag kunde inget om finansbranschen och var egentligen ganska ointresserad. Jag läste aldrig börssidorna och hade inga aktier men det var spännande att lära sig en ny värld och att räkna på finansiella risker.

Att vara civilingenjör i finansbranschen visade sig inte alls vara en ovanlig bakgrund. Bland riskanalytikerna på Patricks avdelning var alla utom en teknisk fysiker.

Efter fyra år som riskanalytiker och tre år som hedgefondanalytiker gick han vidare till ett jobb som riskanalytiker på Finansinspektionen.

”Jag var nojig ibland”

För sju år sedan startade Patrick Siegbahn tillsammans med Andreas Runnemo Småspararguiden som erbjuder oberoende finansiell rådgivning till privatpersoner.

När han 2016 började granska affärerna i Allra var det vad han själv kallar för konsumenthjärtat som drev honom vidare.

– Jag blir så frustrerad när jag ser människor som utnyttjar andra för egen vinning. Och jag är inte färdig efter Allra. Jag har en hel lista med omoraliska beteenden i finansbranschen som jag kommer sätta ljuset på framöver.

Under Patrick Siegbahns arbete med Allra-härvan hade han också telefonkontakt med vd:n Alexander Ernstberger. Första gången kopplade Ernstbergers pressekreterare fram samtalet.

– Efter det hade vi varandras direktnummer. Jag ringde för att få svar och kommentarer och han ringde och var arg när jag hade publicerat artiklar. Till slut svarade han inte längre.

En obehaglig upplevelse inträffade 2018 när Patricks dator och telefon hackades. Sent en eftermiddag tappade hans mobil kontakt med nätet. Någon hade fått operatören att flytta hans telefonnummer till ett annat sim-kort, och sedan använt numret för att ta över hans Google-konto. Hackaren sökte efter dokument om granskningen av Allra och genom att kapa hans whatsapp lyckades hackaren chatta med hans källor.

Mannen hade kopplingar till Allra och dömdes i våras till tre månaders fängelse för dataintrång. Däremot kunde rätten inte styrka att han agerat på uppdrag av Allra.

Kände du dig någonsin hotad?
– Jag fick aldrig konkreta hot, ingen har sagt eller visat något. Men visst var jag nojig ibland. Jag började använda titthålet på dörren hemma och om jag lämnade kontoret sent på kvällen brukade jag ringa någon.

Blåste spararna på 170 miljoner

Det var i oktober 2018 som Ekobrottsmyndigheten väckte åtal mot fyra personer med koppling till Allra. De friades först av tingsrätten i januari 2020 men i somras gjorde hovrätten en annan bedömning och dömde alla fyra till fängelsestraff på mellan fyra och sex år. Dessutom ett skadestånd på 170 miljoner kronor till Pensionsmyndigheten plus ränta som uppskattas till 130 miljoner kronor.

Nobelpristagarna Siegbahn

Kai Siegbahn var Patricks farfars bror. Han fick Nobelpriset i kemi 1981. Foto Wikipedia.

Patrick Siegbahns farfars far Manne Siegbahn fick Nobelpriset i fysik 1924 för forskning som förbättrade röntgenundersökningar. Manne Siegbahns son Kai Siegbahn, som var Patricks farfars bror, fick Nobelpriset i fysik 1981 för forskning inom elektroskopi.

Patrick Siegbahn medger att han känner sig stolt.

– Jag har lagt så många timmar på det här att det har blivit personligt. De dömda har blåst pensionsspararna i PPM-systemet på minst 170 miljoner kronor så rättvisan har segrat.

En annan framgång är de förändringar som Pensionsmyndigheten har gjort. Bland annat har myndigheten byggt upp en egen kontroll av fonderna med större resurser, vilket har lett till att antalet fonder på PPM:s fondtorg har minskat kraftigt.

PPM-systemet har fått utstå en del kritik efter skandalerna kring Allra och Falcon Funds som lurade småsparare på över en miljard kronor. Men Patrick Siegbahn håller inte med de största kritikerna om att systemet borde skrotas.

– Pensionsspararnas tillgångar har vuxit tack vare möjligheten att få sin premiepension investerad på börsen och den tillväxten är många gånger större än de pengar som har ”stulits” av Allra och Falcon Funds.

Han tycker att det vore ett dåligt beslut att lägga ner systemet.

– Jag tror förändringarna som politikerna nu har tagit beslut om löser problemen.

De fyra åtalade med kopplingar till Allra som dömdes Hovrätten har överklagat till Högsta domstolen.

Karin Virgin

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.