Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

"Var djärv och ta i" är förhandlingsexpertens tips för en lyckad löneförhandling. Foto: Getty Images

Ett nytt jobb kan också ge möjlighet till ett ordentligt lönekliv. I en artikel i Dagens Industri delar Camilla Frankelius, förhandlingschef för Sveriges Ingenjörer, med sig av tips på hur du vässar dig för löneförhandlingen när du byter jobb.

När man byter jobb har man också ett guldläge för att förhandla sig till en högre lön. Därför gäller det att inte vara för blygsam i sina anspråk.

Här är Camilla Frankelius tips för att få ut mesta möjliga av löneförhandlingen:

Camilla Frankelius

Camilla Frankelius

1. Ta reda på lönestatistik. Se till att du lägger dig på rätt nivå och var inte rädd för att vara offensiv. Se till att du även har en prutmån.

– Man ska vara djärv och ta i. Inte så att man skäms, men man får gärna bli lite rosig på kinderna, säger Camilla Frankelius i en intervju i Dagens Industri.

2. Prata inte om din nuvarande lön. Det är inte ovanligt att arbetsgivaren frågar om din nuvarande lön. Den frågan bör man till varje pris styra bort från.

3. Vänta med lönediskussionen. Lägg inte fram dina löneanspråk direkt när du söker jobbet utan vänta tills du kommit längre in i processen och har bättre koll på vad jobbet innebär.

Läs också: Se till att du får rätt lön på första jobbet

4. Finns det kollektivavtal? Om inte, var då noggrann så att du får med de punkter som kollektivavtalade anställningar reglerar. Det kan vara exempelvis arbetstid, tjänstepension, sjukförsäkring, friskvård, semester och övertid.

5. Tänk på andra förmåner. Finns det andra förmåner som du skulle uppskatta – möjlighet att jobba hemifrån, städhjälp eller tjänstebil? Årets trendande ingrediens i förmånspaketen är flexibilitet.

– Hela floran kring distansarbete, som möjlighet att bo kvar där man är rotad eller tillgång till plats på kontorshotell om man inte kan jobba hemifrån, är nya förmåner att förhandla om, tipsar Camilla Frankelius i artikeln.

6. Bluffa inte – ärlighet varar längst. Ljug inte om att du har andra erbjudanden för att kunna pressa upp lönen. Det kan påverka tillit och förtroende om det sedan kommer fram att du ljugit om detta.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så mycket tjänar myndighetscheferna

Så mycket tjänar myndighetscheferna

Av de tio bäst betalda myndighetscheferna i år är hälften kvinnor. Den högsta löneökningen bland samtliga myndighetschefer – 6,93 procent – fick Fortifikationsverkets chef Maria Bredberg Pettersson.
Fler artiklar