Nu ska arbetsgivarna avgöra vad som är friskvård

Foto: Most Photos och Getty Images.

Listan över godkända friskvårdsaktiviteter som Skatteverket har tagit fram togs bort vid årsskiftet. Nu ska arbetsgivarna själva bestämma hur friskvårdsbidraget ska användas. Men det blir inte fritt fram för vad som helst. Reglerna har inte förändrats. 

Sportfiske, paintball, agility och digitala träningsappar. Skatteverket har varje år uppdaterat en lista med exempel på aktiviteter som det skattefria friskvårdsbidraget får användas till.

Från årsskiftet är listan borta och nu ska arbetsgivarna själva avgöra vad som är rimligt.

– Vi tror att det blir enklare för arbetsgivarna att göra bedömningar. Många har trott att aktiviteten måste finnas med på listan men så har det aldrig varit. Listan har inte gjort anspråk på att vara fullständig, den har tagit upp exempel, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Listan fyller ingen funktion

Skälet till att Skatteverket har tagit bort den så kallade aktivitetslistan är två domar i Högsta förvaltningsdomstolen. Domstolen gav två privatpersoner rätt att använda friskvårdsbidraget till westernskytte och en fortsättningskurs i trav – aktiviteter som inte fanns med på listan.

Nuvarande skattelagstiftning (som är från 80-talet) anger att aktiviteten ska vara av enklare slag och mindre värde. Eftersom  Högsta förvaltningsdomstolen nu har godkänt två motionsaktiviteter som Skatteverket inte har bedömt vara av enklare slag blir listan inaktuell.

– Därför bedömer Skatteverket att aktivitetslistan inte längre fyller någon funktion, säger Pia Blank Thörnroos.

Reglerna har inte förändrats

Nu har alltså ansvaret att bedöma vilka aktiviteter som det skattefria friskvårdsbidraget kan användas till flyttats från Skatteverket till arbetsgivarna. Men hur ska de klara att göra rätt bedömning?

Pia Blank Thörnroos tror inte att det blir några större problem. Möjligheten finns också att rådfråga Skatteverket om det uppstår tveksamheter.

– Reglerna har inte förändrats för att listan är borttagen. Och för anställda tror jag att det här blir positivt. Arbetsgivare som inte vågat godkänna aktiviteter som inte fanns på listan kan känna sig friare nu.

På tre punkter är Skatteverkets regler särskilt tydliga.

  1. För att bidraget ska vara skattefritt ska det erbjudas till alla anställda.
  2. Maxbeloppet för bidraget är 5 000 kronor per år för att det ska anses vara av mindre värde.
  3. Bidraget får inte användas för att köpa eller hyra utrustning. Köp av träningskläder eller skor eller utrustning till hemmagymmet är alltså inte tillåtet.

– Det är tillåtet att hyra utrustning som krävs för att utföra en aktivitet, till exempel ridhjälm, bowlingskor eller en kanot. Men de enda inköp som är godkända är enkla digitala tränings- och friskvårdsappar, säger Pia Blank Thörnroos.

Karin Virgin

Fler regler för Friskvårdsbidraget

  • Bidraget får användas för enklare aktivitet med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller syftar till att motverka ömhet och stelhet, samt kostrådgivning och rådgivning i samband med rökavvänjning.
  • Friskvårdsaktiviteter som består av enstaka behandling utan inslag av motion ska ha ett ringa värde, maximalt 1 000 kronor för den enskilda aktiviteten.
  • Friskvårdsbidraget får inte gå till sjukvård eller rehabiliteringsaktiviteter, inte heller till medlemsavgift i förening, diplom eller liknande.
  • Friskvårdsbidraget är ingen rättighet. Det är en personalförmån som arbetsgivarens beslutar om.

 

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer

  • Susanne Selin

    Tycker det är otydligt när det gäller hyra av utrustning. Det står att det inte är godkänt men ändå så får man hyra en ridhjälp och bowlingskor enligt artikeln då de behövs för aktiviteten. Får man då hyra långförsskridskor och slalomskidor men inte ”hyra ett hemmagym att ställa upp hemma”?

    26 januari 2022
    • Theo

      Hej!
      Jag tolkar det som om det ingår i priset att hyra utrustning (exempelvis bowlingskor som alltid ingår), då är det tillåtet. Skall du åka skridskor så är entrén till ishallen tillåtet men INTE hyran på skridskorna som brukar kosta en extra slant.

      30 mars 2022

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
Fler artiklar