Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenKan arbetsgivare kräva privat försäkring för distansarbete?

Kan arbetsgivare kräva privat försäkring för distansarbete?

I arbetsskadeförsäkringen som ingår i kollektivavtalen finns en oklarhet kring skador som kan uppstå när man jobbar hemma. Kan arbetsgivare därför kräva att anställda som arbetar på distans har en privat olycksfallsförsäkring?

Alla medarbetare på företag med kollektivavtal har en arbetsskadeförsäkring som ska täcka arbetsskador i hemmet. Men du behöver visa att skadan har ett samband med arbetet.

Om man exempelvis häller varmt kaffe över handen eller snubblar i en trappa på kontoret är det en arbetsskada. Inträffar samma sak när man arbetar hemifrån är situationen mer oklar.

Orimligt krav

Sveriges Ingenjörer har fått signaler om att det förekommer att chefer kräver privata olycksfallsförsäkringar för medarbetare som vill arbeta på distans.

Magnus Skagerfält, ansvarig för arbetsmiljöfrågor på Sveriges Ingenjörer, säger att ett sådant krav både är orimligt och befängt.

Magnus Skagerfält, Sveriges Ingenjörer

– Varje privat olycksfallsförsäkring har olika villkor kring skador och ersättningar. Det innebär att företag skulle behöva granska och ”godkänna” de privata försäkringarna för att veta vilket skydd medarbetarna har.

Frågor kring oklarheter

Att det finns oklarheter när det gäller skador i hemmet i den arbetsskadeförsäkring som ingår i kollektivavtalet är ett problem menar Magnus Skagerfält. Det har också lett till många frågor både från medarbetare och företag kring vad som gäller.

– Det saknas en aktör som har ansvar för rådgivning kring skillnaderna mellan kollektivavtalens arbetsskadeförsäkring och privata olycksfallsförsäkringar, säger han.

Därför välkomnar Sveriges Ingenjörer den utredning som regeringen nyligen har tillsatt för att se över arbetsskadeförsäkringens skydd vid arbete i hemmet och på andra platser. Utredningen ska vara klar den första augusti 2023.

Magnus Skagerfälts förhoppning är att utredningen lämnar förslag för att ge ett bättre försäkringsskydd vid arbetsskada som sker vid distansarbete.

– Med det oklara läget just nu är den bästa lösningen att arbetsgivare tar sitt ansvar och erbjuder en gruppolycksfallsförsäkring för de medarbetare som arbetar på distans.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.