Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivNetlight satsar på delat vd-skap

Netlight satsar på delat vd-skap

Företaget utan chefer tar nu nästa steg i att utmana synen på ledarskap. Verksamheten leds numera av en vd-duo som utses på årsbasis.

När Erik Ringertz ifjol lämnade över vd-rollen i Netlight skedde inget vanligt vd-skifte. Istället för en ny vd valde man att utse två nya vd:ar. Och uppdraget är numera något som alla i partnergruppen kan få.

– Vi har ju profilerat oss som bolaget utan titlar där det inte finns några chefer. Det här var sista pusselbiten i det upplägget, ett sätt för oss att visa att vi lever som vi lär även när det handlar om den högsta positionen i företaget, berättar Erik Ringertz.

Hur ska vd-rollen se ut?

Fram till i fjol hade Erik Ringertz varit vd i Netlight i 18 år. Han berättar hur tankarna hade funnits i bakhuvudet ett bra tag – vad skulle hända den dagen han slutade som vd? Hur skulle det gå till? Och måste det betyda att han då var tvungen att lämna företaget?

Erik Ringertz

– Den där loopen av tankar hade funnits ett tag och det kändes viktigt att lyfta diskussionen. Hur skulle vi i partnergruppen vilja att vd-rollen såg ut?

Diskussionerna landade i en helt ny ledningsstruktur som utmanar den vanliga bilden av vd-rollen. Istället för en finns det två vd:ar och det är partnergruppen som själva ger förslaget på vilka i gruppen som ska ta vd-rollen för det kommande året.

– Två personer ger bättre representation och kompetensbredd än en ensam person kan ha. Dessutom ville vi ha möjlighet att fatta beslut om vd-rollen varje år. Att samma person ska kunna ha rollen i 18 år känns orimligt konstaterar, Erik Ringertz.

Ska inte vara personbunden

Organisationsstrukturen på Netlight bygger på att det inte finns chefer. Däremot finns det olika roller som behöver fyllas. Idén är att se vd-rollen på samma sätt, att det handlar om arbetsuppgifter som ska utföras.

Om Netlight

Är ett IT- och managementkonsultföretag som grundades 1999.

Kontor finns i Stockholm, Oslo, Helsingfors, Köpenhamn, München, Hamburg, Berlin, Frankfurt och Zürich.

Har drygt 1500 anställda i sex olika länder. 

Antal partners är 26.

Nuvarande vd-duo är Katri Junna och Felix Sprick, partners från Netlights kontor i Helsingfors respektive München.

Uppdraget som vd på Netlight har därför renodlats till att handla om styrelsearbete och extern representation. De som utses till vd fortsätter dessutom att vara anställda som partners på bolaget.

– Vd-rollen är en oerhört viktig roll. Men den ska inte vara personbunden och inte heller förknippas med specifika egenskaper. Den som är vd ska dessutom kunna fortsätta jobba med det man är bra på, säger Erik Ringertz.

Undviker att fastna i samma hjulspår

Uppdraget utvärderas därefter varje år utifrån det behov som finns i verksamheten.

– Fördelen är att vi på så vis skapar en långsiktig kontinuitet i företaget. Vet hur vd-rollen ska hanteras, hur successionen ser ut och det blir inga överraskningar, förklarar han.

Läs också: Erik Ringertz leder IT-företaget där ingen är chef

Dessutom ger det partnergruppen bättre verktyg att driva förändringar och se till att de som företag inte fastnar i samma hjulspår.

– Tanken är att hitta personer som är bra för företaget i det läge man befinner sig just nu.

Fortsätter bidra med det visionära

I maj förra året tog Katri Junna och Felix Sprick, partners från Netlights kontor i Helsingfors respektive München, över som ny vd-duo. Enligt den svenska aktiebolagslagen endast en person som formellt kan vara vd. På papperet är därför Katri Junna vd, medan Felix Sprick är vice vd.

– Men i praktiken betraktar vi dem båda som vd i par, förklarar Erik Ringertz.

Upplägget innebär att Erik Ringertz är kvar som en partner i företaget, och att han kan fortsätta att bidra med det som är hans styrka – det visionära.

– Jag fortsätter mitt arbete med samma arbetsuppgifter jag hade tidigare, men utan formell titel. Det har gett mig en nystart i mitt arbete som frigör både kreativ energi och tid att driva Netlight vidare, säger Erik Ringertz.

Anna Nyström

2 KOMMENTARER

  1. Där ser man! Jag jobbar på Netlight och visste inte att den formella uppdelningen var Katri – VD och Felix – vVD. Internt axlar de VD-rollen tillsammans på alla sätt.

  2. Rent formellt kan man inte ha två VD i ett svenskt bolag. Att man sedan i verksamheten delar på ”uppdraget” så att det framstår som två VD är en annan sak. I registreringen för Netlight är det en VD och en Vice VD vilket är rätt normalt.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.