Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenVad är en begagnad vara värd? Det kan AI svara på

Vad är en begagnad vara värd? Det kan AI svara på

Vad ska man ta betalt eller betala för en second hand-pryl? Ett projekt inom forskningsinstitutet Rise har byggt en AI som kan förutspå priset på kläder. Och den ska också kunna tillämpas på andra områden, skriver Computer Sweden.

Tanken bakom projektet är att hjälpa finansiärer, till exempel banker, att bättre estimera värdet av begagnade produkter.

Ann-Charlotte Mellquist, forskare inom cirkulära affärsmodeller, och Olof Mogren, ai-forskare, berättar för Computer Sweden att man genom att använda maskininlärning ska få en mer objektiv bedömning än den från ett säljande företag.

Modellen de utvecklat utgår från kläder på andrahandsmarknaden, men den skulle kunna användas även inom andra områden, som it-utrustning.

Olof Mogren berättar för Computer Sweden att de tränat modellen på data från online-auktioner. Därifrån har man använt den text som säljaren skriver, bilder och vad priset landade på.

– Vi har använt deep learning på annonser med bild och text, och tränat vår modell för att predicera vilket värde vart och ett av objekten har.

Går igenom tusentals bilder och texter

Tekniskt består modellen av två delar. En modul som bäddar in bilder och en annan som bäddar in text och det här bakas sedan ihop.

– Sedan tuggar denna igenom många tusentals bilder och texter, och tränas upp i att se vad varje objekt har för värde, säger Olof Mogren.

Projektet har genomfört tester där människor fått gissa vad en vara gick för och jämfört det med vad maskinerna kom fram till. Maskinerna vann överlägset.

Forskningsprojektet, som heter AI driven financial risk assessment for circular business models, finansieras av Vinnova och sker i partnerskap med flera privata bolag.

Resultaten ska läggas fram i ett slutseminarium den 8 mars. Vad som händer sedan är inte klart.

– Det här är ett utvecklingsprojekt, men vi har inte skissat på någon fortsättning än, säger Olof Mogren. Men vi vill ju att våra resultat sprids så mycket som möjligt och att någon plockar upp det. Källkoden kommer att vara öppen, så den går att ladda ned.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.