Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenVad är en begagnad vara värd? Det kan AI svara på

Vad är en begagnad vara värd? Det kan AI svara på

Vad ska man ta betalt eller betala för en second hand-pryl? Ett projekt inom forskningsinstitutet Rise har byggt en AI som kan förutspå priset på kläder. Och den ska också kunna tillämpas på andra områden, skriver Computer Sweden.

Tanken bakom projektet är att hjälpa finansiärer, till exempel banker, att bättre estimera värdet av begagnade produkter.

Ann-Charlotte Mellquist, forskare inom cirkulära affärsmodeller, och Olof Mogren, ai-forskare, berättar för Computer Sweden att man genom att använda maskininlärning ska få en mer objektiv bedömning än den från ett säljande företag.

Modellen de utvecklat utgår från kläder på andrahandsmarknaden, men den skulle kunna användas även inom andra områden, som it-utrustning.

Olof Mogren berättar för Computer Sweden att de tränat modellen på data från online-auktioner. Därifrån har man använt den text som säljaren skriver, bilder och vad priset landade på.

– Vi har använt deep learning på annonser med bild och text, och tränat vår modell för att predicera vilket värde vart och ett av objekten har.

Går igenom tusentals bilder och texter

Tekniskt består modellen av två delar. En modul som bäddar in bilder och en annan som bäddar in text och det här bakas sedan ihop.

– Sedan tuggar denna igenom många tusentals bilder och texter, och tränas upp i att se vad varje objekt har för värde, säger Olof Mogren.

Projektet har genomfört tester där människor fått gissa vad en vara gick för och jämfört det med vad maskinerna kom fram till. Maskinerna vann överlägset.

Forskningsprojektet, som heter AI driven financial risk assessment for circular business models, finansieras av Vinnova och sker i partnerskap med flera privata bolag.

Resultaten ska läggas fram i ett slutseminarium den 8 mars. Vad som händer sedan är inte klart.

– Det här är ett utvecklingsprojekt, men vi har inte skissat på någon fortsättning än, säger Olof Mogren. Men vi vill ju att våra resultat sprids så mycket som möjligt och att någon plockar upp det. Källkoden kommer att vara öppen, så den går att ladda ned.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?