Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenLön och bonus – det här ska du veta inför lönesamtalet

Lön och bonus – det här ska du veta inför lönesamtalet

En hel del ingenjörer har någon form av bonus utöver sin fasta lön. Men hur ska man värdera bonusen i lönesamtalet? Är det rimligt med en låg lön om det finns bra chanser till en fet bonus? Friedrich Heger, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, svarar och förklarar vad du bör tänka på.

Jag har en låg lön men bra bonus. Hur ska jag räkna om bonusen till lön inför lönesamtalet?

Friedrich Heger, Sveriges Ingenjörer

– Bonus är inte en garanterad grundlön och det är viktigt att komma ihåg. Lönesamtalet handlar om din fasta lön och din löneökning ska vara kopplad till din prestation utifrån företagets lönekriterier. Din bonus påverkar inte lönerevisionen och den speglar dessutom sällan din egen insats. Om du har uppnått målen som du och din chef har kommit överens om i utvecklingssamtalet ska din grundlön höjas. En låg grundlön är av flera skäl ett problem och en bonus ska inte använda för att sminka en gris.

Vad finns det för risker med en låg fast lön men ett generöst bonussystem?

– Det finns en hel del risker och de beror alla på hur villkoren ser ut. Den främsta risken är att bonusen inte är garanterad. I vissa fall är villkoren utformade ensidigt av arbetsgivaren som utan problem kan meddela att bonusen uteblir. Ofta finns villkor för bonus i anställningsavtalet, men de är i allmänhet väldigt generella. Det går sällan att kräva bonus genom att vifta med anställningsavtalet. Målen för att få maximal bonus kan dessutom vara så högt ställda att ingen når dem. Man måste alltid ställa sig frågan: om jag inte får bonusen, kan jag leva på grundlönen? Och hur påverkas min sjukpenninggrundande inkomst och a-kassa?

Hur påverkas min bonus om jag är föräldraledig?

– Det beror på hur villkoren ser ut men du kan inte räkna med bonus. I föräldraledighetslagen står det tydligt att föräldralediga inte får missgynnas i lönerevisionen, men bonus omfattas inte nödvändigtvis av samma regler. Det finns en dom från Arbetsdomstolen till fördel för arbetsgivaren. Domstolen kom fram till att bonus är en belöning för utfört arbete och därför var föräldralediga inte berättigade till hela bonusen.

Kan jag förlora hela min bonus om jag byter jobb?

– Det är inte ovanligt eftersom bonus ofta grundas på kalenderår. Om man slutar i december kan det vara så att man inte är berättigad till bonusen. Det hade man däremot varit om man stannar kvar till årsskiftet. Ta reda på hur villkoren ser ut så att det inte blir en tråkig överraskning.

Hur påverkas min pension om jag har en låg lön men en bra bonus?

Här svarar Stefan Holmberg, försäkringsinformatör på Sveriges Ingenjörer.

– Om du jobbar på ett företag med kollektivavtal och tjänstepensionen ITP gör arbetsgivaren avsättningar även för bonusinkomster. Det sker däremot sällan på företag med andra pensionslösningar. Dock finns det vissa skillnader mellan ITP1 och ITP2.

–  För ITP1 är bonus alltid pensionsgrundande men i ITP 2 måste regelverket för bonusen vara känt på förhand och bonusen måste vara återkommande. Arbetsgivaren gör avsättningar till tjänstepensionen på din fasta årslön och den genomsnittliga utbetalda rörliga lönen under de tre närmast föregående åren. Har du inte arbetat tre år finns en rekommendation för hur avsättningen ska beräknas.

Jag har sökt ett nytt jobb med fast lön och bonus men jag förstår inte villkoren. Hur får jag hjälp?

– Är du medlem i Sveriges Ingenjörer kan du kontakta rådgivningen för att få hjälp att granska anställningsavtalet. Vi kan förklara fördelar och nackdelar med villkoren och peka på vad som är otydligt. Man ska aldrig skriva på ett avtal man inte förstår, arbetsgivaren är skyldig att förklara, säger Friedrich Heger.

Kan jag förhandla om min bonus?

– Förhållandet mellan fast lön och bonus kan vara en förhandlingsfråga och det gäller också om du är anställd. Är en hög grundlön viktig för dig kan du begära omförhandling av dina villkor. Det kan fungera om arbetsgivaren är orolig för att du lämnar företaget.

Karin Virgin

Läs Ingenjörens tipsartiklar inför lönesamtalet. Du hittar alla här.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?