Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtFacken fördömer invasionen – ”Sorgligt och omodernt att behöva ta till vapen”

Facken fördömer invasionen – ”Sorgligt och omodernt att behöva ta till vapen”

Svenska och internationella fack fördömer den ryska invasionen av Ukraina. Samtidigt vädjar sammanslutningen för ukrainska ingenjörer om stöd för sitt land.  

I torsdags den 24 februari, efter att Ryssland startat krig mot Ukraina, gick de svenska fackliga centralorganisationerna Saco (där Sveriges Ingenjörer ingår), LO och TCO ut gemensamt och starkt fördömde invasionen.

”Ryssland startar nu ett krig i strid med FN och världssamfundets rättsliga principer. Den ryska regeringens ensidiga krav på andra länders säkerhetspolitiska val, bland annat Sveriges, är helt oacceptabla”, skriver de.

De är också kritiska mot den ryska regeringens förtryck och förföljelse av oppositionella och grupper, bland annat fackligt aktiva, i Ryssland, Ukraina och Belarus.

Omodernt att behöva ta till vapen

Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand betecknar situationen som jättetuff.

– Det är så otroligt sorgligt att vi sitter här 2022 och har en väpnad konflikt i Europa. Det känns så omodernt att över huvud taget komma till en situation där man behöver ta till vapen. Det är ett misslyckande varje gång och vad gäller Ukraina så är det så oprovocerat, säger hon.

Ukrainare med i Europaingenjörerna

I Feani, som är den europeiska sammanslutningen för ingenjörer (Fédération Européenne d’Associations Nationales d’Ingénieurs, också kallat Engineers Europe), ingår ukrainska Union of Scientific and Engineering Associations of Ukraine.

Det var länge tyst från deras representant Nikolai Kirjukhin, men i måndags, 28 februari, hörde han av sig till Feanis generalsekreterare Dirk Bochars. Ulrika Lindstrand berättar att han inte säger så mycket om hur han själv har det men att det han lyfter fram som det största problemet är det humanitära.

– Det är ont om mat, och man vet inte hur mattransporterna ser ut. Många försöker fly och det är ont om skyddsrum. Han vädjar att vi som fackliga representanter ska be våra regeringar om support för Ukraina.

Också Feanis ryska medlemsorganisationen uttrycker förtvivlan – att det är en situation de varken försvarar eller önskar.

Stoppa desinformation och bidra med humanitär hjälp

Saco, TCO och LO uppmanar i sitt uttalande alla demokratiska aktörer att bidra till att stoppa desinformation som sprids av den ryska regimen. Det är också något som Ulrika Lindstrand trycker på.

– Var och en behöver ta ansvar för att hålla sig informerad och fundera var man hämtar information från och vad man sprider. Och kan man bidra till humanitär hjälp så vill jag uppmuntra alla att göra det, säger hon.

Vad kan facken göra i det här läget?  

– Arbetar man i företag som har anställda i Ukraina finns möjlighet att som fackligt aktiv ta del av information och vara delaktig i beslut som fattas kring det. Det är också viktigt att stå upp för demokrati och demokratiska processer, och som fackligt aktiva är vi bärare av det.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?