Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSveriges Ingenjörer vill ha svar på vad medlemmarna tycker

Sveriges Ingenjörer vill ha svar på vad medlemmarna tycker

Nu genomför Sveriges Ingenjörer den årliga medlemsundersökningen. Du som får den kanske funderar på varför du ska svara? Du kan faktiskt påverka mer än du tror.

Under mars kommer flera tusen medlemmar i Sveriges Ingenjörer få ett mejl med den stora medlemsundersökningen som genomförs i varje år.

Sara Anvarsson och Fares Abugharbia i förbundsstyrelsen tror att många medlemmar inte tänker på att Sveriges Ingenjörer är en medlemsorganisation och att alla medlemmar kan påverka förbundet.

De som funderar på varför man ska svara – vad vill ni säga till dem?

Fares Abugharbia
Fares Abugharbia, Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse.

– Det är jätteviktigt att få reda på vad medlemmarna tycker. Gör förbundet rätt saker, vilka frågor är viktiga just för dig, har du nytta av medlemsförmånerna och får du bra hjälp av förbundet när du tar kontakt. Vi behöver veta vad medlemmarna är nöjda med och vad som kan bli bättre, säger Fares Abugharbia. Han representerar studenterna i förbundsstyrelsen och har nyligen tagit examen.

Vad har man för nytta av att vara med i Sveriges Ingenjörer när man är student?

– Det finns många jättebra förmåner för studenter. Man kan få hjälpa att skriva ett bra cv och en bra profil på LinkedIn. Det går också att boka samtal med en karriärcoach och man kan få en mentor. I undersökningen får medlemmarna bland annat betygsätta förmånerna. Vi behöver veta vilka de gillar. Kanske är det något annat vi ska satsa på framöver.

Förra året tyckte något fler medlemmar än tidigare att medlemskapet i  inte var prisvärt. Är det oroande?

– Det var bara en liten försämring jämfört med året innan men det är något vi följer. Resultatet var inte heller oväntat. Sommaren 2020 höjde vi temporärt medlemsavgiften för att trygga inkomstförsäkringen under pandemin. Ett år senare togs den tillfälliga höjningen bort, säger Fares Abugharbia.

Sara Anvarsson, Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse.

Sara Anvarsson tror att det kan finnas fler förklaringar.

– På grund av pandemin tvingades förbundet ställa in alla fysiska evenemang runt om i landet. Verksamheten i distrikten upphörde till stor del eller genomfördes online och medlemmarna förlorade möjligheten att träffa andra ingenjörer på föreläsningar och studiebesök.

Hur påverkar medlemsundersökningen förbundsstyrelsens arbete?

– Den är ett viktigt underlag för att kunna göra rätt prioriteringar. Från fullmäktige får vi långsiktiga direktiv och ibland satsningar inom särskilda områden. Medlemsenkäten är ett viktigt komplement eftersom det är så många som svarar. Och ju fler som svarar desto bättre blir vårt underlag, säger Sara Anvarsson.

Finns det exempel på särskilda satsningar eller nya förmåner som är ett direkt resultat av medlemsenkäten?

– Absolut, det finns flera. Medlemmarna har gett tydliga signaler att förbundet ska prioritera arbetet med att få upp ingenjörslönerna. Därför att vi startat ett strategiskt löneprojekt där vi just nu involverar förtroendevalda på olika sätt. säger Sara Anvarsson.

Om undersökningen

Undersökningen skickas till ett slumpmässigt urval av 11 000 yrkesverksamma och 5 000 studenter. Svaren är anonyma.

– Vi kan också se att många vill nätverka med andra ingenjörer. Nu har vi startat tjänsten Mentorsök där medlemmar kan komma i kontakt med andra ingenjörer och utvecklas tillsammans. Vi har också startat ett digitalt nätverk om hållbarhetsfrågor och fler nätverk kommer att starta under 2022.

– Medlemmarna har under flera år svarat att de vill att Sveriges Ingenjörer tar mer plats i samhällsdebatten. Därför lägger vi mer resurser på opinionsbildning, säger Sara Anvarsson.

Undersökningen genomförs för åttonde året i rad och utförs i samarbete med det oberoende företaget Origo Group.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?