Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSveriges Ingenjörer vill ha svar på vad medlemmarna tycker

Sveriges Ingenjörer vill ha svar på vad medlemmarna tycker

Nu genomför Sveriges Ingenjörer den årliga medlemsundersökningen. Du som får den kanske funderar på varför du ska svara? Du kan faktiskt påverka mer än du tror.

Under mars kommer flera tusen medlemmar i Sveriges Ingenjörer få ett mejl med den stora medlemsundersökningen som genomförs i varje år.

Sara Anvarsson och Fares Abugharbia i förbundsstyrelsen tror att många medlemmar inte tänker på att Sveriges Ingenjörer är en medlemsorganisation och att alla medlemmar kan påverka förbundet.

De som funderar på varför man ska svara – vad vill ni säga till dem?

Fares Abugharbia
Fares Abugharbia, Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse.

– Det är jätteviktigt att få reda på vad medlemmarna tycker. Gör förbundet rätt saker, vilka frågor är viktiga just för dig, har du nytta av medlemsförmånerna och får du bra hjälp av förbundet när du tar kontakt. Vi behöver veta vad medlemmarna är nöjda med och vad som kan bli bättre, säger Fares Abugharbia. Han representerar studenterna i förbundsstyrelsen och har nyligen tagit examen.

Vad har man för nytta av att vara med i Sveriges Ingenjörer när man är student?

– Det finns många jättebra förmåner för studenter. Man kan få hjälpa att skriva ett bra cv och en bra profil på LinkedIn. Det går också att boka samtal med en karriärcoach och man kan få en mentor. I undersökningen får medlemmarna bland annat betygsätta förmånerna. Vi behöver veta vilka de gillar. Kanske är det något annat vi ska satsa på framöver.

Förra året tyckte något fler medlemmar än tidigare att medlemskapet i  inte var prisvärt. Är det oroande?

– Det var bara en liten försämring jämfört med året innan men det är något vi följer. Resultatet var inte heller oväntat. Sommaren 2020 höjde vi temporärt medlemsavgiften för att trygga inkomstförsäkringen under pandemin. Ett år senare togs den tillfälliga höjningen bort, säger Fares Abugharbia.

Sara Anvarsson, Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse.

Sara Anvarsson tror att det kan finnas fler förklaringar.

– På grund av pandemin tvingades förbundet ställa in alla fysiska evenemang runt om i landet. Verksamheten i distrikten upphörde till stor del eller genomfördes online och medlemmarna förlorade möjligheten att träffa andra ingenjörer på föreläsningar och studiebesök.

Hur påverkar medlemsundersökningen förbundsstyrelsens arbete?

– Den är ett viktigt underlag för att kunna göra rätt prioriteringar. Från fullmäktige får vi långsiktiga direktiv och ibland satsningar inom särskilda områden. Medlemsenkäten är ett viktigt komplement eftersom det är så många som svarar. Och ju fler som svarar desto bättre blir vårt underlag, säger Sara Anvarsson.

Finns det exempel på särskilda satsningar eller nya förmåner som är ett direkt resultat av medlemsenkäten?

– Absolut, det finns flera. Medlemmarna har gett tydliga signaler att förbundet ska prioritera arbetet med att få upp ingenjörslönerna. Därför att vi startat ett strategiskt löneprojekt där vi just nu involverar förtroendevalda på olika sätt. säger Sara Anvarsson.

Om undersökningen

Undersökningen skickas till ett slumpmässigt urval av 11 000 yrkesverksamma och 5 000 studenter. Svaren är anonyma.

– Vi kan också se att många vill nätverka med andra ingenjörer. Nu har vi startat tjänsten Mentorsök där medlemmar kan komma i kontakt med andra ingenjörer och utvecklas tillsammans. Vi har också startat ett digitalt nätverk om hållbarhetsfrågor och fler nätverk kommer att starta under 2022.

– Medlemmarna har under flera år svarat att de vill att Sveriges Ingenjörer tar mer plats i samhällsdebatten. Därför lägger vi mer resurser på opinionsbildning, säger Sara Anvarsson.

Undersökningen genomförs för åttonde året i rad och utförs i samarbete med det oberoende företaget Origo Group.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.