Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenNätverk om hållbarhet har samlat nära 90 ingenjörer

Nätverk om hållbarhet har samlat nära 90 ingenjörer

”Jag är upprymd av att vi är så många som vill göra skillnad, att jag inte är ensam”. Det säger civilingenjören Linda Wäppling som är med i Sveriges Ingenjörers digitala nätverk om hållbarhet. I början av april sker den femte och sista träffen men deltagarna fortsätter att hålla kontakt.

Möjligheten att nätverka med andra ingenjörer står högt upp på önskelistan för medlemmarna i Sveriges Ingenjörer. Det har lett till en större satsning på nätverk i olika format. Det första drog i gång i slutet av november – ett digitalt nätverk kring hållbarhet som framför allt riktade sig till yngre medlemmar. Och intresset blev stort.

– Många frågade om åldersgränsen men vi har välkomnat alla, även om vi särskilt vände oss till yngre. Blandningen av mer erfarna och yngre ingenjörer blev väldigt bra, säger Annika Prine, verksamhetsutvecklare på Sveriges Ingenjörer.

Diskussioner i smågrupper

Totalt 87 ingenjörer anmälde sig till nätverket och i början av april genomförs den femte och sista nätverksträffen. Varje träff har inletts med en inspirationsföreläsning och därefter har deltagarna i grupper om 7–8 personer diskuterat dagens tema.

Linda Wäppling är en av deltagarna.

– Under pandemin kände jag ett stort behov av att nätverka och när jag också bytt jobb i höstas ville jag knyta kontakter med fler ingenjörer som är intresserade av hållbarhet.

Linda Wäppling är civilingenjör och har läst en kombinerad arkitekt- och ingenjörsutbildning på Chalmers med inriktning på simulering och byggnadsfysik. Nu arbetar hon som strategikonsult inom hållbarhet på PE Teknik & Arkitektur. Där är hennes uppdrag att hjälpa fastighetsbolag att minska sina utsläpp och ta hållbara beslut.

Hon tycker att det har varit både lärorikt också inspirerande att få prata om hållbarhet tillsammans med andra ingenjörer.

– Efter den första träffen blev jag upprymd av att vi är så många som vill göra skillnad, att jag inte är ensam. På ett personligt plan har nätverket också stärkt min omvärldsbevakning.

Erfarenhetsutbytet har varit en viktig del av nätverket och samtalen i smågrupper har knutit deltagarna närmare varandra. Gruppindelningen har varit samma vid varje träff.

– Min diskussionsgrupp har bildat en grupp på LinkedIn och kommer att fortsätta att hålla kontakt, säger Linda Wäppling.

Studenter möter yrkesverksamma

15 platser i nätverket reserverades för studenter och en som tog chansen och anmälde sig är Vilma Säther som pluggar till högskoleingenjör i produktutveckling och design vid Malmö universitet.

– För mig som student har det varit kul och spännande att få lära känna yrkesverksamma ingenjörer som delar mitt intresse för hållbarhetsfrågor.

Den föreläsare som Vilma Säther uppskattade mest var hållbarhetsprofilen Amanda Borneke, en ung miljökommunikatör som ibland beskrivs som en influencer inom miljö och samhällsbyggnad.

– Hon är verkligen inspirerande och efter hennes föreläsning hade vi väldigt intressanta diskussioner.

Aktiviteter i distrikten

När den sista nätverksträffen är genomförd kommer Sveriges Ingenjörer utvärdera upplägget och ta beslut om och när man kan starta fler hållbarhetsnätverk.

Något som redan är bestämt är en satsning till hösten tillsammans med förbundets distrikt.

– Det blir en kombination av ett gemensamt digitalt nätverk och flera fysiska nätverksträffar, säger Annika Prine.

Digitala inspirationsföreläsningar ska varvas med lokala träffar. Distrikten kommer att bjuda in hållbarhetsprofiler, exempelvis hållbarhetschefer i kommuner eller från lokala företag, till föreläsningar och samtal.

Vilka distrikt som kommer medverka beror på intresset och mer information kommer under våren.

– Det finns mycket att se fram emot i höst för medlemmar som är engagerade i hållbarhetsfrågor, säger Annika Prine.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Skärp dig – 14 etikettråd för jobbet

0
Ett gott bemötande gentemot kunder är ofta en självklarhet, men hur beter ni er mot varandra på jobbet? Här är 14 steg till ett mer respektfullt bemötande i arbetsvardagen.
Randstad och Manpower

Ensamma i sin bransch om att ha lokalt akademikerfack

0
När det är gnissel på jobbet är det bra med ett lokalt fack. Det tycker både fack och arbetsgivare på Manpower Group och Randstad. Ändå är de de enda i bemanningsbranschen som har en Akademikerförening.

29 råd till ingenjörer från andra länder som är nya i Sverige

0
Ingenjören bad fyra utländska ingenjörer som kom till Sverige för flera år sedan om deras bästa tips till utländska ingenjörer som är nyanlända.

29 tips for engineers newly arrived in Sweden

0
Ingenjören asked four engineers from abroad for their best tips for foreign engineers who are newly arrived in Sweden.

Rehab med VR gör träningen effektivare

0
När patienter med smärta i nacke och axlar får träna med hjälp av VR blir träningen roligare. För fysioterapeuten innebär den digitala tekniken dessutom helt nya sätt att arbeta.
Sommarjobbare

Så här säger företagen om sommarjobb för ingenjörsstudenter

0
Hur tänker företag om sommarjobb för ingenjörsstudenter? Vad behöver de? Hur många tar de in? Och vad tycker de man ska tänka på? Här svarar fem tekniktunga företag.

Spanien prövar fyra dagars arbetsvecka

0
I Spanien startar ett försök med fyra dagars arbetsvecka med bibehållen lön. Fler länder i Europa är på gång eller har redan infört kortare arbetsvecka. Frågan debatterades också på Ingenjörsfullmäktige i november.
Intervju för sommarjobb

Så får du sommarjobb – 15 tips till ingenjörsstudenter

0
Hur gör man för att få ett sommarjobb där man får använda sina ingenjörskunskaper? Eller för att få ett sommarjobb över huvud taget? Här ger en professor, en studievägledare och en karriärvägledare sina bästa råd.

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

Studenternas kaminer ger värme i Ukraina

0
Strax innan jul bjöd studenter vid Linköpings universitet in till en svetskväll till förmån för Ukraina. Resultatet blev 32 vedkaminer som nu sprider värme i Ukraina. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Kvinna som är uttråkad på jobbet

Sex råd – så gör du när jobbet inte känns kul längre

5
Blir det inte bättre än så här? Är det här vad jag ska jobba med resten av livet och just här, på den här...