Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenNätverk om hållbarhet har samlat nära 90 ingenjörer

Nätverk om hållbarhet har samlat nära 90 ingenjörer

”Jag är upprymd av att vi är så många som vill göra skillnad, att jag inte är ensam”. Det säger civilingenjören Linda Wäppling som är med i Sveriges Ingenjörers digitala nätverk om hållbarhet. I början av april sker den femte och sista träffen men deltagarna fortsätter att hålla kontakt.

Möjligheten att nätverka med andra ingenjörer står högt upp på önskelistan för medlemmarna i Sveriges Ingenjörer. Det har lett till en större satsning på nätverk i olika format. Det första drog i gång i slutet av november – ett digitalt nätverk kring hållbarhet som framför allt riktade sig till yngre medlemmar. Och intresset blev stort.

– Många frågade om åldersgränsen men vi har välkomnat alla, även om vi särskilt vände oss till yngre. Blandningen av mer erfarna och yngre ingenjörer blev väldigt bra, säger Annika Prine, verksamhetsutvecklare på Sveriges Ingenjörer.

Diskussioner i smågrupper

Totalt 87 ingenjörer anmälde sig till nätverket och i början av april genomförs den femte och sista nätverksträffen. Varje träff har inletts med en inspirationsföreläsning och därefter har deltagarna i grupper om 7–8 personer diskuterat dagens tema.

Linda Wäppling är en av deltagarna.

– Under pandemin kände jag ett stort behov av att nätverka och när jag också bytt jobb i höstas ville jag knyta kontakter med fler ingenjörer som är intresserade av hållbarhet.

Linda Wäppling är civilingenjör och har läst en kombinerad arkitekt- och ingenjörsutbildning på Chalmers med inriktning på simulering och byggnadsfysik. Nu arbetar hon som strategikonsult inom hållbarhet på PE Teknik & Arkitektur. Där är hennes uppdrag att hjälpa fastighetsbolag att minska sina utsläpp och ta hållbara beslut.

Hon tycker att det har varit både lärorikt också inspirerande att få prata om hållbarhet tillsammans med andra ingenjörer.

– Efter den första träffen blev jag upprymd av att vi är så många som vill göra skillnad, att jag inte är ensam. På ett personligt plan har nätverket också stärkt min omvärldsbevakning.

Erfarenhetsutbytet har varit en viktig del av nätverket och samtalen i smågrupper har knutit deltagarna närmare varandra. Gruppindelningen har varit samma vid varje träff.

– Min diskussionsgrupp har bildat en grupp på LinkedIn och kommer att fortsätta att hålla kontakt, säger Linda Wäppling.

Studenter möter yrkesverksamma

15 platser i nätverket reserverades för studenter och en som tog chansen och anmälde sig är Vilma Säther som pluggar till högskoleingenjör i produktutveckling och design vid Malmö universitet.

– För mig som student har det varit kul och spännande att få lära känna yrkesverksamma ingenjörer som delar mitt intresse för hållbarhetsfrågor.

Den föreläsare som Vilma Säther uppskattade mest var hållbarhetsprofilen Amanda Borneke, en ung miljökommunikatör som ibland beskrivs som en influencer inom miljö och samhällsbyggnad.

– Hon är verkligen inspirerande och efter hennes föreläsning hade vi väldigt intressanta diskussioner.

Aktiviteter i distrikten

När den sista nätverksträffen är genomförd kommer Sveriges Ingenjörer utvärdera upplägget och ta beslut om och när man kan starta fler hållbarhetsnätverk.

Något som redan är bestämt är en satsning till hösten tillsammans med förbundets distrikt.

– Det blir en kombination av ett gemensamt digitalt nätverk och flera fysiska nätverksträffar, säger Annika Prine.

Digitala inspirationsföreläsningar ska varvas med lokala träffar. Distrikten kommer att bjuda in hållbarhetsprofiler, exempelvis hållbarhetschefer i kommuner eller från lokala företag, till föreläsningar och samtal.

Vilka distrikt som kommer medverka beror på intresset och mer information kommer under våren.

– Det finns mycket att se fram emot i höst för medlemmar som är engagerade i hållbarhetsfrågor, säger Annika Prine.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.