Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenHär kan du testa ditt IQ – om du vågar

Här kan du testa ditt IQ – om du vågar

Även om IQ-test är omstridda kan det vara en rolig utmaning. Ett test kan avslöja styrkor och svagheter som hjälper dig att förstå hur du bäst utför vissa arbetsuppgifter. Vågar du testa dig?

Tidningen Illustrerad Vetenskap har utformat ett IQ-test online med ett upplägg som liknar IQ-test som används av professionella psykologer runt om i världen.

Här kan du göra testet.

– Det är baserat på ett amerikanskt onlinetest som efterliknar så kallade WAIS-test (Wechsler Adult Intelligence Scale III). WAIS-test är förmodligen det närmaste vi kommer ett universellt erkänt IQ-test, säger Sebastian Relster, chefredaktör för Illustrerad Vetenskap.

Men han är noga med att påpeka att tidningens test inte ska likställas med ett äkta WAIS-test som ska utföras under övervakning av utbildade testledare, och som inte kan utföras online.

– Ditt testresultat är inte ett skottsäkert mått på din IQ men om du har genomfört testet seriöst och noggrant ger det en bra indikation på var du befinner dig i IQ-spektrumet.

Visar styrkor och svagheter

Testet tar cirka 30–45 minuter att göra och det består av fem delar. Varje del inleds med en instruktion och ett exempel. Efter varje del kan du spara testet och få en länk via mejl som du kan använda för att fortsätta med testet direkt eller senare.

När du har gjort hela testet får du ett sammanlagt värde för din IQ och en detaljerad rapport. Den innehåller en totalpoäng för din prestation och poängen för varje kategori –visuell förmåga, verbal förståelse, logiskt resonemang, räknekunskap och minne. Det betyder att du kan se vilken eller vilka kategorier du presterade bäst i och i vilka du hade störst svårigheter. Du kan också jämföra dig med genomsnittet.

Kan man ha nytta av resultaten i sin vardag och på jobbet?

– Testet kan avslöja avancerade färdigheter inom flera områden som ingår i begreppet intelligens. Det visar dina styrkor och svagheter och hjälper dig att förstå hur du bäst kan utföra vissa arbetsuppgifter, säger Sebastian Relster.

.– Om du har lägre poäng i vissa kategorier kan du använda testet som en språngbräda till förbättring. Vissa områden inom begreppet intelligens kan vara svåra att förbättra, men det är exempelvis möjligt att förbättra ditt minne.

Illustrerad Vetenskap lanserades testet 2011 och Sebastian Relster uppskattar att över en halv miljon i Sverige har genomfört det.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.