Här kan du testa ditt IQ – om du vågar

Även om IQ-test är omstridda kan det vara en rolig utmaning. Ett test kan avslöja styrkor och svagheter som hjälper dig att förstå hur du bäst utför vissa arbetsuppgifter. Vågar du testa dig?

Tidningen Illustrerad Vetenskap har utformat ett IQ-test online med ett upplägg som liknar IQ-test som används av professionella psykologer runt om i världen.

Här kan du göra testet.

– Det är baserat på ett amerikanskt onlinetest som efterliknar så kallade WAIS-test (Wechsler Adult Intelligence Scale III). WAIS-test är förmodligen det närmaste vi kommer ett universellt erkänt IQ-test, säger Sebastian Relster, chefredaktör för Illustrerad Vetenskap.

Men han är noga med att påpeka att tidningens test inte ska likställas med ett äkta WAIS-test som ska utföras under övervakning av utbildade testledare, och som inte kan utföras online.

– Ditt testresultat är inte ett skottsäkert mått på din IQ men om du har genomfört testet seriöst och noggrant ger det en bra indikation på var du befinner dig i IQ-spektrumet.

Visar styrkor och svagheter

Testet tar cirka 30–45 minuter att göra och det består av fem delar. Varje del inleds med en instruktion och ett exempel. Efter varje del kan du spara testet och få en länk via mejl som du kan använda för att fortsätta med testet direkt eller senare.

När du har gjort hela testet får du ett sammanlagt värde för din IQ och en detaljerad rapport. Den innehåller en totalpoäng för din prestation och poängen för varje kategori –visuell förmåga, verbal förståelse, logiskt resonemang, räknekunskap och minne. Det betyder att du kan se vilken eller vilka kategorier du presterade bäst i och i vilka du hade störst svårigheter. Du kan också jämföra dig med genomsnittet.

Kan man ha nytta av resultaten i sin vardag och på jobbet?

– Testet kan avslöja avancerade färdigheter inom flera områden som ingår i begreppet intelligens. Det visar dina styrkor och svagheter och hjälper dig att förstå hur du bäst kan utföra vissa arbetsuppgifter, säger Sebastian Relster.

.– Om du har lägre poäng i vissa kategorier kan du använda testet som en språngbräda till förbättring. Vissa områden inom begreppet intelligens kan vara svåra att förbättra, men det är exempelvis möjligt att förbättra ditt minne.

Illustrerad Vetenskap lanserades testet 2011 och Sebastian Relster uppskattar att över en halv miljon i Sverige har genomfört det.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Löser vattenläckage med hjälp av AI

Löser vattenläckage med hjälp av AI

Att lyssna efter läckage är en metod för att identifiera brister i vattenledningar. Nu tar Göteborg Stad även hjälp av AI för att hitta de områden där riskerna med ett läckage är störst.
Fler artiklar