Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenHär kan du testa ditt IQ – om du vågar

Här kan du testa ditt IQ – om du vågar

Även om IQ-test är omstridda kan det vara en rolig utmaning. Ett test kan avslöja styrkor och svagheter som hjälper dig att förstå hur du bäst utför vissa arbetsuppgifter. Vågar du testa dig?

Tidningen Illustrerad Vetenskap har utformat ett IQ-test online med ett upplägg som liknar IQ-test som används av professionella psykologer runt om i världen.

Här kan du göra testet.

– Det är baserat på ett amerikanskt onlinetest som efterliknar så kallade WAIS-test (Wechsler Adult Intelligence Scale III). WAIS-test är förmodligen det närmaste vi kommer ett universellt erkänt IQ-test, säger Sebastian Relster, chefredaktör för Illustrerad Vetenskap.

Men han är noga med att påpeka att tidningens test inte ska likställas med ett äkta WAIS-test som ska utföras under övervakning av utbildade testledare, och som inte kan utföras online.

– Ditt testresultat är inte ett skottsäkert mått på din IQ men om du har genomfört testet seriöst och noggrant ger det en bra indikation på var du befinner dig i IQ-spektrumet.

Visar styrkor och svagheter

Testet tar cirka 30–45 minuter att göra och det består av fem delar. Varje del inleds med en instruktion och ett exempel. Efter varje del kan du spara testet och få en länk via mejl som du kan använda för att fortsätta med testet direkt eller senare.

När du har gjort hela testet får du ett sammanlagt värde för din IQ och en detaljerad rapport. Den innehåller en totalpoäng för din prestation och poängen för varje kategori –visuell förmåga, verbal förståelse, logiskt resonemang, räknekunskap och minne. Det betyder att du kan se vilken eller vilka kategorier du presterade bäst i och i vilka du hade störst svårigheter. Du kan också jämföra dig med genomsnittet.

Kan man ha nytta av resultaten i sin vardag och på jobbet?

– Testet kan avslöja avancerade färdigheter inom flera områden som ingår i begreppet intelligens. Det visar dina styrkor och svagheter och hjälper dig att förstå hur du bäst kan utföra vissa arbetsuppgifter, säger Sebastian Relster.

.– Om du har lägre poäng i vissa kategorier kan du använda testet som en språngbräda till förbättring. Vissa områden inom begreppet intelligens kan vara svåra att förbättra, men det är exempelvis möjligt att förbättra ditt minne.

Illustrerad Vetenskap lanserades testet 2011 och Sebastian Relster uppskattar att över en halv miljon i Sverige har genomfört det.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
Att ha kurser och kurslitteratur på engelska har till stor del setts som något naturligt och oproblematiskt i Sverige. Men nu visar en ny studie från KTH och Chalmers att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.