Belgien ska införa fyra dagars arbetsvecka

Belgiens sju regeringspartier har enigt röstat igenom en reform som ger anställda möjligheten att kunna arbeta mer flexibelt. Fyra dagars arbetsvecka är ett exempel. Foto: Getty Images.

Fyra dagar arbete och tre dagar ledigt. Så kan en arbetsvecka i Belgien se ut redan i år. Belgiens regering har klubbat igenom en reform som tillåter större flexibilitet. Men arbetstiden blir inte kortare eftersom de fyra arbetsdagarna blir längre.

”Corona har tvingat oss att arbeta mer flexibelt. Nu måste arbetsmarknaden anpassa sig efter det.” Det säger Belgiens premiärminister Alexander De Croo i en artikel i The Guardian.

I mitten av februari röstade Belgiens sju regeringspartier enhälligt igenom en reform som ger anställda möjligheten till ett mer flexibelt arbetsliv. Fyradagars arbetsvecka är ett exempel men man ska också kunna välja att arbeta mer en vecka och mindre en annan, bland annat för att underlätta för föräldrar som har barn varannan vecka.

Men förändringen innebär inte att belgarna kommer att arbeta mindre. En arbetsvecka ska fortfarande vara 38 timmar och för den som vill jobba fyra dagar i veckan blir arbetsdagarna istället längre.

Mer flexibilitet i arbetslivet blir inte heller en lagstadgad rättighet för belgarna. Företag kan neka anställda en kortare arbetsvecka om det finns särskilda skäl. De ska då motiveras skriftligen.

Den nya reformen innebär också att företag med fler än 20 anställda inte ska få kontakta medarbetare på fritiden. Reformen ska omvandlas till lagstiftning under året.

Islänningar jobbar fyra dagar

Belgien är inte det enda land i Europa som tar ett steg mot ett mer flexibelt arbetsliv. Spanien kommer också öppna upp för fyra dagars arbetsvecka på försök i år och Skottland kommer att testa modellen nästa år. Frågan diskuteras också i Wales.

Island har kommit längst och testade fyra dagars arbetsvecka 2015-2019 och i dag arbetar 85 procent av islänningarna fyra dagar i veckan.

Karin Virgin

Skulle du vilja ha fyra dagars arbetsvecka?

Visa resultat

Laddar ... Laddar ...

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.