Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärBli chefSveriges Ingenjörer startar nätverk för chefer

Sveriges Ingenjörer startar nätverk för chefer

Att bli chef innebär ofta nya utmaningar och det finns ett behov av att utbyta tankar och erfarenheter med andra i liknande positioner. Det är bakgrunden till att Sveriges Ingenjörer nu startar ett nätverk för chefer. Först ut är Göteborg och Jönköping.

Det är inte ovanligt att ingenjörer gör en chefskarriär. Sveriges Ingenjörer har idag drygt 21 000 medlemmar som är chefer. Men den nya rollen innebär också nya utmaningar.

– I våra enkäter och intervjuer med medlemmar har vi märkt att det finns ett behov av att få ett stöd i sin ledarroll. Många efterfrågar också en möjlighet till nätverkande, berättar Kari Waldenström, som ansvarar för chefsnätverket på Sveriges Ingenjörer.

Mix av digitala och fysiska träffar

Kari Waldenström konstaterar att många upplever att de är ensamma i sin ledarroll och att det finns många frågor som de har behov av att diskutera med andra. Det kan handla om allt ifrån hur man får livspusslet att gå ihop, till det digitala ledarskapet och att leda en organisation i förändring.

Det är också anledningen till att Sveriges Ingenjörer nu startar två pilotnätverk för chefer, ett i Göteborg och ett i Jönköping. Målgruppen är ingenjörer som är chefer och man riktar sig till både nya och mer erfarna chefer.

De båda nätverken har ett upplägg med totalt fem träffar under perioden maj till december och det blir en mix av digitala och fysiska träffar.

– Det här är vårt första nätverk som är både digitalt och fysiskt. Vi tror att det är viktigt att deltagarna också får träffas fysiskt, det gör det lättare att bygga förtroende för varandra och känna trygghet i gruppen, förklarar Kari Waldenström.

Ledarskap kräver mod

Facilitator för de båda nätverken är Bengt Kallenberg som har stor erfarenhet av att coacha ledare. Det övergripande temat för alla träffarna är Ledarskap och mod.

Bengt Kallenberg

– Utan mod, inget ledarskap. Ledarskap kräver mod i olika sammanhang och därför kommer det att gå som en röd tråd genom alla träffar, berättar Bengt Kallenberg.

Det kan exempelvis handla om mod att förändra, mod att hålla i jobbiga samtal eller modet att fatta osäkra beslut. Men även om modet att utvecklas i sin roll, att gå utanför sin komfortzon eller att byta karriärspår.

Knyta värdefulla kontakter

Bengt Kallenberg tänker sig ett upplägg där man blandar teori och kunskapsinhämtning med samtal i mindre grupper och egen reflektion. Det exakta innehållet kommer att anpassas utifrån deltagarnas egna behov och önskemål.

– Det viktigaste i ett nätverk är att deltagarna får möjlighet att dela erfarenheter, reflektera och samtala med varandra. Att få ta del av andras tankar och inse att fler brottas med liknande utmaningar, säger Bengt Kallenberg.

Mellan träffarna kommer deltagarna att ha kontakt via en Linkedin-grupp. Förhoppningen är att nätverket ska stärka cheferna i sin ledarroll, men att de också tar chansen att knyta värdefulla kontakter med andra ingenjörer som är chefer.

Fler nätverk framöver

I och med att nätverken har en regional utgångspunkt hoppas man att det ska underlätta för deltagarna att fortsätta träffas när nätverket är slut.

Chefsnätverken

Läs mer och anmäl dig:
Chefsnätverk Jönköping
Start: 5 maj

Chefsnätverk i Göteborgsregionen
Start: 6 maj

De båda nätverken drar igång i början på maj och Kari Waldenström hoppas att detta kan bli ett viktigt tillskott i det stöd som Sveriges Ingenjörer ger medlemmar i chefspositioner.

– Det här är ju vårt första chefsnätverk och vi hoppas komma igång med fler framöver. För oss är det värdefullt att följa den första gruppen och ta vara på deras erfarenheter, säger Kari Waldenström.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER