Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv”Kompetensutveckling måste bli en självklarhet på Scania”

”Kompetensutveckling måste bli en självklarhet på Scania”

På Scania upplever 65 procent av akademikerna att de inte har tillräckligt med tid för kompetensutveckling. Nu lyfter facket frågan med företaget men vill också göra alla medarbetare medvetna om sitt eget ansvar.

I vintras gjorde Akademikerföreningen på Scania en medlemsenkät om kompetensutveckling.

– Vi ville ta reda på om medlemmarna får kompetensutveckling – och de som inte får det, vad som hindrar dem, säger Christina Widén i Akademikerföreningens styrelse.

Av de omkring 800 medlemmar som svarade på enkäten uppgav 65 procent att de inte lägger ner tillräckligt med tid på kompetensutveckling för att bibehålla sin attraktivitet på arbetsmarknaden.

Det främsta skälet, som nära hälften angav, var brist på tid men 15 procent svarade att de inte vet inom vilket område de ska utveckla sig.

– De känner inte att det finns en uttalad riktning för deras kompetensutveckling. De vet helt enkelt inte vad de behöver lära sig för att få den kompetens som Scania behöver framöver, säger Christina Widén.

Mer tid och tydlighet

Nu försöker Akademikerföreningen skapa ett större fokus på kompetensutveckling, både genom samtal med ledningen och information till medlemmarna. Christina Widén menar att mycket handlar om en större medvetenhet och att var och en pratar om sina egna och företagets behov med sin chef.

– Kompetensutveckling måste bli en självklarhet och de hinder som vi ser måste vi lösa. Det handlar om att skapa tid och en tydlighet. Vi behöver en kultur där det är självklart att avsätta tid för kompetensutveckling.

Akademikerföreningen har presenterat enkätsvaren för företagsledningen och rektionerna har varit positiva. Christina Widén har också diskuterat enkätsvaren med flera av Scanias affärsområden och utifrån samtalen kan hon se att det saknas en gemensam strategi.

– Ett affärsområde har redan tydliga riktlinjer och erbjuder ett visst antal timmar i veckan för kompetensutveckling. En sådan modell skulle behövas på alla affärsområden, säger hon.

Någon brist på utbildningar ser hon inte heller att det finns. Företagets eget utbildningscenter Scania Academy erbjuder ett stort och brett utbud av kurser.

Handbok som ger tips

Christina Widén påpekar att det är viktigt att prata om både företagets och medarbetarens ansvar. Akademikerföreningen vill inspirera och pusha medarbetarna att komma i gång. En konkret idé är en handbok med information, tips och inspiration om karriär och kompetensutveckling.

Arbetet har precis startat och Christina Widén hoppas att den kan bli färdig till hösten.

– I mars släppte vi Starkare tillsammans – En handbok om psykisk hälsa. Den har blivit enormt uppskattad och nu hoppas vi att en handbok om karriär och kompetens ska få samma mottagande och ge kompetensutveckling större fokus och högre prioritet.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.