Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivAkademikerna på Scania har skrivit en handbok för psykisk hälsa

Akademikerna på Scania har skrivit en handbok för psykisk hälsa

Sofia Wahling drabbades av utmattning på sitt första jobb. Nu arbetar hon på Scania och vill hjälpa kollegor att bromsa innan de ”går in i väggen”. Tillsammans med andra fackligt förtroendevalda har hon skrivit boken Starkare tillsammans – en handbok för psykisk hälsa.   

När Sofia Wahling för sju år sedan tog examen som civilingenjör vid Linköpings universitet fick hon direkt ett drömjobb inom produktutveckling. Men redan första veckan började hon tvivla på om hon skulle klara det. Andra veckan fick hon sitt livs första ångestattack. Situationen förvärrades och övergick i en utmattningsdepression och så småningom sjukskrivning.

I efterhand har hon förstått att hon som nyexad hade behövt tydligare ramar och mer konkreta uppgifter för att må bra. Och hon hade även behövt stärka upp sin självkänsla, som hon då knappt visste vad det innebar.

I dag arbetar Sofia Wahling som metodingenjör på Scania och privat har hon fortsatt att engagera sig i frågor kring utmattning genom sitt instagramkonto #Hejdå psykisk ohälsa och podden Ut ur väggen – vidare i livet, tillsammans med två andra kvinnliga ingenjörer. Hösten 2020 började Sofia Wahling fundera på hur frågor om psykisk hälsa skulle kunna få ett större fokus på Scania.

– Jag har aldrig tidigare varit fackligt förtroendevald men plötsligt insåg jag att Akademikerföreningen på Scania kunde vara rätt forum.

Viktig medlemsfråga

Under våren 2020 blev Sofia förtroendevald i Akademikerföreningen och ingick i en arbetsgrupp som jobbar med arbetsmiljöfrågor. Där hon lyfte förslaget om att fokusera mer på psykisk hälsa. Gensvaret blev jättestort och genom tidigare enkätundersökningar kunde Akademikerföreningen se att psykisk hälsa var ett område som medlemmarna ville att facket skulle prioritera.

– Vi bildade en arbetsgrupp på fyra personer och bestämde oss för att göra en handbok om psykisk hälsa.

Sofia berättar att arbetsgruppen snabbt var enig om att de det var viktigt att få med personliga berättelser från medarbetare på Scania som själva drabbats av utmattning och psykisk ohälsa.

– Det visade sig inte alls vara så svårt som vi hade trott. Tre medarbetare som blev tillfrågade tackade ja utan att tveka, och så medverkar jag själv med min berättelse.

De personliga berättelserna i intervjuform är navet i handboken som är uppdelad i fyra kapitel som vart och ett fokuserar på ett område: stress, återhämtning och energi, psykisk ohälsa samt hjälp och stöd.

Varje kapitel innehåller en intervju tillsammans med fakta, tips och enkla självskattningstest från en rad olika källor. Scanias företagshälsovård medverkar också och berättar om vilket stöd man kan få i en situation med hög stress.

Företagsledningen backar upp

Nu har det gått ett år sedan arbetet startade och boken är äntligen färdig. I mitten av mars kommer den ut, både i digitalt format och i en mindre tryckt upplaga. Och den kommer att finns både på svenska och engelska.

Förordet i boken är undertecknat av både Scanias VD och HR chef som inte tvekade en sekund när de fick frågan.

– Jag är verkligen glad att jobba på ett företag som tycker att de här frågorna är viktiga. Nu känns det jättespännande att se hur boken kommer att mottas av kollegorna.

Sofia Wahling påpekar att handboken inte alls bara riktar sig till personer som på något vis mår dåligt. Förhoppningen är att den ska öka kunskapen hos andra som inte har någon egen erfarenhet av psykisk ohälsa. Med bättre kunskap kan det vara lättare att upptäcka en kollega som behöver stöd.

– Jag hoppas att den också kan spridas utanför Scania. Det vore fantastiskt om det skulle finnas ett intresse från andra arbetsplatser. Alla som är nyfikna är välkomna att höra av sig till oss, säger Sofia Wahling.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.