Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivAkademikerna på Scania har skrivit en handbok för psykisk hälsa

Akademikerna på Scania har skrivit en handbok för psykisk hälsa

Sofia Wahling drabbades av utmattning på sitt första jobb. Nu arbetar hon på Scania och vill hjälpa kollegor att bromsa innan de ”går in i väggen”. Tillsammans med andra fackligt förtroendevalda har hon skrivit boken Starkare tillsammans – en handbok för psykisk hälsa.   

När Sofia Wahling för sju år sedan tog examen som civilingenjör vid Linköpings universitet fick hon direkt ett drömjobb inom produktutveckling. Men redan första veckan började hon tvivla på om hon skulle klara det. Andra veckan fick hon sitt livs första ångestattack. Situationen förvärrades och övergick i en utmattningsdepression och så småningom sjukskrivning.

I efterhand har hon förstått att hon som nyexad hade behövt tydligare ramar och mer konkreta uppgifter för att må bra. Och hon hade även behövt stärka upp sin självkänsla, som hon då knappt visste vad det innebar.

I dag arbetar Sofia Wahling som metodingenjör på Scania och privat har hon fortsatt att engagera sig i frågor kring utmattning genom sitt instagramkonto #Hejdå psykisk ohälsa och podden Ut ur väggen – vidare i livet, tillsammans med två andra kvinnliga ingenjörer. Hösten 2020 började Sofia Wahling fundera på hur frågor om psykisk hälsa skulle kunna få ett större fokus på Scania.

– Jag har aldrig tidigare varit fackligt förtroendevald men plötsligt insåg jag att Akademikerföreningen på Scania kunde vara rätt forum.

Viktig medlemsfråga

Under våren 2020 blev Sofia förtroendevald i Akademikerföreningen och ingick i en arbetsgrupp som jobbar med arbetsmiljöfrågor. Där hon lyfte förslaget om att fokusera mer på psykisk hälsa. Gensvaret blev jättestort och genom tidigare enkätundersökningar kunde Akademikerföreningen se att psykisk hälsa var ett område som medlemmarna ville att facket skulle prioritera.

– Vi bildade en arbetsgrupp på fyra personer och bestämde oss för att göra en handbok om psykisk hälsa.

Sofia berättar att arbetsgruppen snabbt var enig om att de det var viktigt att få med personliga berättelser från medarbetare på Scania som själva drabbats av utmattning och psykisk ohälsa.

– Det visade sig inte alls vara så svårt som vi hade trott. Tre medarbetare som blev tillfrågade tackade ja utan att tveka, och så medverkar jag själv med min berättelse.

De personliga berättelserna i intervjuform är navet i handboken som är uppdelad i fyra kapitel som vart och ett fokuserar på ett område: stress, återhämtning och energi, psykisk ohälsa samt hjälp och stöd.

Varje kapitel innehåller en intervju tillsammans med fakta, tips och enkla självskattningstest från en rad olika källor. Scanias företagshälsovård medverkar också och berättar om vilket stöd man kan få i en situation med hög stress.

Företagsledningen backar upp

Nu har det gått ett år sedan arbetet startade och boken är äntligen färdig. I mitten av mars kommer den ut, både i digitalt format och i en mindre tryckt upplaga. Och den kommer att finns både på svenska och engelska.

Förordet i boken är undertecknat av både Scanias VD och HR chef som inte tvekade en sekund när de fick frågan.

– Jag är verkligen glad att jobba på ett företag som tycker att de här frågorna är viktiga. Nu känns det jättespännande att se hur boken kommer att mottas av kollegorna.

Sofia Wahling påpekar att handboken inte alls bara riktar sig till personer som på något vis mår dåligt. Förhoppningen är att den ska öka kunskapen hos andra som inte har någon egen erfarenhet av psykisk ohälsa. Med bättre kunskap kan det vara lättare att upptäcka en kollega som behöver stöd.

– Jag hoppas att den också kan spridas utanför Scania. Det vore fantastiskt om det skulle finnas ett intresse från andra arbetsplatser. Alla som är nyfikna är välkomna att höra av sig till oss, säger Sofia Wahling.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.