Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

De flesta söker flera jobb samtidigt och det kan leda till en del svåra beslut. Illustration: Getty Images.

Hur ska man göra om man sökt ett riktigt drömjobb men får ett annat jobberbjudande? Och vad kan man fråga en arbetsgivare utan att bränna sina chanser? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.

Ska jag berätta på anställningsintervjun att jag söker andra jobb?

May Molin

May Molin

– Jag tycker att det är bäst att vara ärlig. Alla rekryterare och de flesta arbetsgivare vet att många söker flera jobb samtidigt. Man väljer inte bort en kandidat för att han eller hon söker fler jobb. Du kan få frågor om vilka jobb du har sökt, framför allt om det är samma slags roll som du söker hos andra. Det är en rimlig fråga men du behöver inte berätta hos vilka arbetsgivare du har sökt.

Vad kan jag göra om jag får ett jobberbjudande men vill hellre ha ett annat jobb – och där jag väntar på besked?

– Här är det svårt att ge ett enkelt svar eftersom det beror på så många olika faktorer. Det generella rådet är att kontakta rekryteraren för jobbet du helst vill ha och berätta om din situation. Säg att du är oerhört intresserad men att du har blivit erbjudan ett annat jobb som du har sökt. Fråga hur dina chanser för ”drömjobbet” ser ut? Hur många som har sökt och hur många som är kvar i processen.

Kan inte det uppfattas som ”pushigt” och krävande?

– Nej, inte alls. Är du en av de mest intressanta kandidaterna är det inte omöjligt att rekryteraren försöker boka en intervju med kort varsel. Hur arbetsgivaren/rekryteraren svarar ger dig också information om hur du ligger till, och det behöver du veta för att kunna ta ett beslut. Helt enkelt hur stora dina chanser är att få jobbet som du hoppas på.

Finns det fler faktorer som kan påverka?

– Ja framför allt vilken situation du befinner dig i. Jag coachar medlemmar i Sveriges Ingenjörer och trots att det är en stor efterfrågan på ingenjörer har en del av dem, framför allt nyanlända, svårare att få jobb. I en sådan situation är det klokt att tacka ja till ett seriöst jobberbjudande. Men om du har ett jobb som känns okej har du naturligtvis råd att vara mer kräsen.

Vad kan jag göra om jag känner mig tveksam till jobbet som jag har fått?

– Fundera på varför du känner dig tveksam. Känns din roll otydlig ska du be att få svar på dina frågor. Har mötet varit för kort med din blivande chef eller har du inte fått träffa de närmsta kollegorna? Fråga om det går att boka ett möte. Det kan vara en viktig pusselbit för att känna om du kommer att trivas.

Kan jag begära betänketid om jag får ett jobberbjudande?

– Några dagars betänketid är fullt rimligt men inte mer. Arbetsgivare vill inte riskera att tappa någon av de andra toppkandidaterna om du tackar nej.

Vad händer om jag skriver under ett anställningskontrakt och ångrar mig?

– Det är inte en bra situation och den ska man undvika. Ibland blir det nödvändigt och jag vill inte påstå att man blir bränd för alltid hos arbetsgivaren. Men gör allt du kan för att inte behöva bryta ett avtal.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.