Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärByta jobbSka jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett...

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

Hur ska man göra om man sökt ett riktigt drömjobb men får ett annat jobberbjudande? Och vad kan man fråga en arbetsgivare utan att bränna sina chanser? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.

Ska jag berätta på anställningsintervjun att jag söker andra jobb?

May Molin
May Molin

– Jag tycker att det är bäst att vara ärlig. Alla rekryterare och de flesta arbetsgivare vet att många söker flera jobb samtidigt. Man väljer inte bort en kandidat för att han eller hon söker fler jobb. Du kan få frågor om vilka jobb du har sökt, framför allt om det är samma slags roll som du söker hos andra. Det är en rimlig fråga men du behöver inte berätta hos vilka arbetsgivare du har sökt.

Vad kan jag göra om jag får ett jobberbjudande men vill hellre ha ett annat jobb – och där jag väntar på besked?

– Här är det svårt att ge ett enkelt svar eftersom det beror på så många olika faktorer. Det generella rådet är att kontakta rekryteraren för jobbet du helst vill ha och berätta om din situation. Säg att du är oerhört intresserad men att du har blivit erbjudan ett annat jobb som du har sökt. Fråga hur dina chanser för ”drömjobbet” ser ut? Hur många som har sökt och hur många som är kvar i processen.

Kan inte det uppfattas som ”pushigt” och krävande?

– Nej, inte alls. Är du en av de mest intressanta kandidaterna är det inte omöjligt att rekryteraren försöker boka en intervju med kort varsel. Hur arbetsgivaren/rekryteraren svarar ger dig också information om hur du ligger till, och det behöver du veta för att kunna ta ett beslut. Helt enkelt hur stora dina chanser är att få jobbet som du hoppas på.

Finns det fler faktorer som kan påverka?

– Ja framför allt vilken situation du befinner dig i. Jag coachar medlemmar i Sveriges Ingenjörer och trots att det är en stor efterfrågan på ingenjörer har en del av dem, framför allt nyanlända, svårare att få jobb. I en sådan situation är det klokt att tacka ja till ett seriöst jobberbjudande. Men om du har ett jobb som känns okej har du naturligtvis råd att vara mer kräsen.

Vad kan jag göra om jag känner mig tveksam till jobbet som jag har fått?

– Fundera på varför du känner dig tveksam. Känns din roll otydlig ska du be att få svar på dina frågor. Har mötet varit för kort med din blivande chef eller har du inte fått träffa de närmsta kollegorna? Fråga om det går att boka ett möte. Det kan vara en viktig pusselbit för att känna om du kommer att trivas.

Kan jag begära betänketid om jag får ett jobberbjudande?

– Några dagars betänketid är fullt rimligt men inte mer. Arbetsgivare vill inte riskera att tappa någon av de andra toppkandidaterna om du tackar nej.

Vad händer om jag skriver under ett anställningskontrakt och ångrar mig?

– Det är inte en bra situation och den ska man undvika. Ibland blir det nödvändigt och jag vill inte påstå att man blir bränd för alltid hos arbetsgivaren. Men gör allt du kan för att inte behöva bryta ett avtal.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER