Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärByta jobbSka jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett...

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

Hur ska man göra om man sökt ett riktigt drömjobb men får ett annat jobberbjudande? Och vad kan man fråga en arbetsgivare utan att bränna sina chanser? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.

Ska jag berätta på anställningsintervjun att jag söker andra jobb?

May Molin
May Molin

– Jag tycker att det är bäst att vara ärlig. Alla rekryterare och de flesta arbetsgivare vet att många söker flera jobb samtidigt. Man väljer inte bort en kandidat för att han eller hon söker fler jobb. Du kan få frågor om vilka jobb du har sökt, framför allt om det är samma slags roll som du söker hos andra. Det är en rimlig fråga men du behöver inte berätta hos vilka arbetsgivare du har sökt.

Vad kan jag göra om jag får ett jobberbjudande men vill hellre ha ett annat jobb – och där jag väntar på besked?

– Här är det svårt att ge ett enkelt svar eftersom det beror på så många olika faktorer. Det generella rådet är att kontakta rekryteraren för jobbet du helst vill ha och berätta om din situation. Säg att du är oerhört intresserad men att du har blivit erbjudan ett annat jobb som du har sökt. Fråga hur dina chanser för ”drömjobbet” ser ut? Hur många som har sökt och hur många som är kvar i processen.

Kan inte det uppfattas som ”pushigt” och krävande?

– Nej, inte alls. Är du en av de mest intressanta kandidaterna är det inte omöjligt att rekryteraren försöker boka en intervju med kort varsel. Hur arbetsgivaren/rekryteraren svarar ger dig också information om hur du ligger till, och det behöver du veta för att kunna ta ett beslut. Helt enkelt hur stora dina chanser är att få jobbet som du hoppas på.

Finns det fler faktorer som kan påverka?

– Ja framför allt vilken situation du befinner dig i. Jag coachar medlemmar i Sveriges Ingenjörer och trots att det är en stor efterfrågan på ingenjörer har en del av dem, framför allt nyanlända, svårare att få jobb. I en sådan situation är det klokt att tacka ja till ett seriöst jobberbjudande. Men om du har ett jobb som känns okej har du naturligtvis råd att vara mer kräsen.

Vad kan jag göra om jag känner mig tveksam till jobbet som jag har fått?

– Fundera på varför du känner dig tveksam. Känns din roll otydlig ska du be att få svar på dina frågor. Har mötet varit för kort med din blivande chef eller har du inte fått träffa de närmsta kollegorna? Fråga om det går att boka ett möte. Det kan vara en viktig pusselbit för att känna om du kommer att trivas.

Kan jag begära betänketid om jag får ett jobberbjudande?

– Några dagars betänketid är fullt rimligt men inte mer. Arbetsgivare vill inte riskera att tappa någon av de andra toppkandidaterna om du tackar nej.

Vad händer om jag skriver under ett anställningskontrakt och ångrar mig?

– Det är inte en bra situation och den ska man undvika. Ibland blir det nödvändigt och jag vill inte påstå att man blir bränd för alltid hos arbetsgivaren. Men gör allt du kan för att inte behöva bryta ett avtal.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Samer Nameer

Startade batteriföretag för att förse marknaden med stationär energilagring

0
Ingenjören Samer Nameer startade batteriföretaget Enerpoly med sin vän Mylad Chamoun. Nu utvecklar och tillverkar de zinkbatterier på KTHs campus och företaget växer. Hur är det jobbet? Följ med en vecka med produktion, patent och möten.

Skärp dig – 14 etikettråd för jobbet

2
Ett gott bemötande gentemot kunder är ofta en självklarhet, men hur beter ni er mot varandra på jobbet? Här är 14 steg till ett mer respektfullt bemötande i arbetsvardagen.

Våga en karriäravstickare – den kan ge dig en egen nisch

0
Funderar på ett göra något helt annat men är orolig för att hoppa av ingenjörsbanan? En avstickare i karriären kan ge dig en ny nisch och ett mer utvecklande jobb.
Randstad och Manpower

Ensamma i sin bransch om att ha lokalt akademikerfack

0
När det är gnissel på jobbet är det bra med ett lokalt fack. Det tycker både fack och arbetsgivare på Manpower Group och Randstad. Ändå är de de enda i bemanningsbranschen som har en Akademikerförening.

29 råd till ingenjörer från andra länder som är nya i Sverige

0
Ingenjören bad fyra utländska ingenjörer som kom till Sverige för flera år sedan om deras bästa tips till utländska ingenjörer som är nyanlända.

29 tips for engineers newly arrived in Sweden

0
Ingenjören asked four engineers from abroad for their best tips for foreign engineers who are newly arrived in Sweden.

Rehab med VR gör träningen effektivare

0
När patienter med smärta i nacke och axlar får träna med hjälp av VR blir träningen roligare. För fysioterapeuten innebär den digitala tekniken dessutom helt nya sätt att arbeta.
Sommarjobbare

Så här säger företagen om sommarjobb för ingenjörsstudenter

0
Hur tänker företag om sommarjobb för ingenjörsstudenter? Vad behöver de? Hur många tar de in? Och vad tycker de man ska tänka på? Här svarar fem tekniktunga företag.

Spanien prövar fyra dagars arbetsvecka

1
I Spanien startar ett försök med fyra dagars arbetsvecka med bibehållen lön. Fler länder i Europa är på gång eller har redan infört kortare arbetsvecka. Frågan debatterades också på Ingenjörsfullmäktige i november.
Intervju för sommarjobb

Så får du sommarjobb – 15 tips till ingenjörsstudenter

0
Hur gör man för att få ett sommarjobb där man får använda sina ingenjörskunskaper? Eller för att få ett sommarjobb över huvud taget? Här ger en professor, en studievägledare och en karriärvägledare sina bästa råd.

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER