Inbetalningar till tjänstepension förlängs till 66 år – ”Hade velat få mer”

Camilla Frankelius
Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Ett års extra inbetalningar till tjänstepensionen blir det för alla i privat sektor som har ITP1. Dessutom förlängs sjukpensionen till att gälla till 66 år. Men Sveriges Ingenjörer hade velat se inbetalningar till pensionen minst till 67 år för alla.

För den som jobbar i privat sektor och fortsätter jobba efter 65 år har arbetsgivaren inte haft någon skyldighet att fortsätta betala in till tjänstepension.

För att ändra på det här tog PTK, där Sveriges Ingenjörer ingår, för ett år sedan initiativ till nya förhandlingar med Svenskt Näringsliv. Det man ville var att höja åldersgränserna i de kollektivavtalade tjänstepensionerna ITP1 och ITP2.

– Medellivslängden stiger, många vill jobba längre och åldersgränser höjs för pension. Då är det viktigt att vi följer med, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Och i juni blev förhandlingarna klara. Resultatet blev två förbättringar och en försämring:

  • För dem som har ITP1 – de som är födda 1979 och senare, men också en betydande del av dem som är födda tidigare – förlängs inbetalningarna till tjänstepensionen fram tills man fyller 66 år, om man fortfarande jobbar.
  • Åldersgränsen för att kunna få sjukpension höjs så att man kan få det fram till att man fyller 66 år. Det här gäller både ITP1 och ITP2. Sjukpensionen ger extra ersättning utöver ersättningen från Försäkringskassan om man är sjukskriven längre än 90 dagar.
  • Det införs ett inkomsttak för ITP1. För inkomster över 30 inkomstbasbelopp (i dag motsvarande en månadslön på 177 500 kronor) så görs inga inbetalningar till pension på inkomster över det.

Camilla Frankelius på Sveriges Ingenjörer är både nöjd och missnöjd:

– Målet var att höja och nu har vi nått ett år. Vi hade velat få mer – inbetalningar till 67 år eller helst oavsett hur länge man jobbar och för både ITP1 och ITP2. Men det ställer arbetsgivarna inte upp på. Men inget hindrar att vi diskuterar vidare om det här framöver.

ITP2 slutbetald efter 30 år

Till skillnad från ITP1 som är premiebestämd – alltså att alla inbetalda premier påverkar hur stor pensionen blir – så är ITP2 förmånsbestämd, alltså en procentandel av slutlönen, och den är utformad så att den är slutbetald efter 30 år.

– Därför är det inte lika starka skäl att höja åldersgränsen där.

Men det gör ändå skillnad att få fortsatta pensionsinbetalningar och Camilla Frankelius rekommenderar alla som fortsätter jobba efter 65 år att förhandla med sin arbetsgivare om att få det.

– Ofta rekommenderar vi att man då växlar över till ITP1. Men i stället för pension kan man också lägga det på lönen och spara pengarna själv.

Också den som har en inkomst över taket för pensionsinbetalningar bör förhandla om att få inbetalningar för den del av lönen som är högre.

– Kanske är man i chefsställning, där pensionen ändå diskuteras.

Förändringar från 1 januari – också för kommunal sektor

Förändringarna gäller från 1 januari 2023. För sjukpensionen omfattas sjukfall som inträffar från den dagen.

Samtidigt införs andra förändringar för anställda i kommuner, regioner och kommunala bolag. Förändringarna för dem förhandlades fram i slutet av 2021 men träder i kraft 1 januari 2023. Där är det nya att inbetalningar till tjänstepension görs under hela arbetslivet, utan åldersgränser.

Inom statlig sektor kommer pensionerna att förhandlas under 2022/2023. Men för de som är födda 1988  eller senare är åldersgränsen för inbetalningar till tjänstepension redan 68 år.

Det här gäller för inbetalningar till kollektivavtalad tjänstepension från 1 januari 2023:

Sektor Så länge görs inbetalningar till tjänstepension
Privat ITP1: Tills du fyller 66 år
ITP2: Tills du fyller 65 år
Kommun, region och kommunala bolag Från att du börjar till att du slutar jobba – ingen åldersbegränsning
Staten Född 1987 eller tidigare: Från 23 till 65 år
Född 1988 eller senare: Från att du börjar jobba tills du fyller 68 år

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Industrifackens lönekrav: 4,2 procent

Industrifackens lönekrav: 4,2 procent

Löneökningar på 4,2 procent, arbetstidsförkortning och rätt till förskottssemester. Det är några av kraven från Sveriges Ingenjörer och de övriga fackförbunden inom industrin inför kommande avtalsrörelse.
Fler artiklar