Så tackar du nej till att bli chef

Vill du inte ha chefsjobbet? Se då till att tacka nej på ett snyggt sätt. Foto: Getty Images

Att bli chef behöver inte vara det självklara steget på karriärstegen. Så här gör du om du blir erbjuden ett chefsjobb, men känner att detta inte är rätt för dig just nu.

Långt ifrån alla trivs i rollen som chef. Att ha ett ledarskap och ansvar för personal är inte heller något som passar för alla.

– Vi har nog alla träffat på personer i vårt yrkesliv som inte skulle ha blivit chef. De är kanske duktiga i sin specialistroll, men passar inte som chef och trivs kanske inte heller i den rollen, konstaterar Lisa Rosengren, karriärrådgivare på TRR och författare till Karriärhandboken.

För snäv bild av karriär

Lisa Rosengren tror att många verksamheter har en för snäv bild av vad karriär är, att det handlar om att klättra uppåt i organisationsschemat. Men karriär kan vara så mycket mer. Själv använder hon gärna bilden av en klätterställning – att göra karriär kan också innebära att du klättrar åt sidan, snett uppåt, eller neråt.

Lisa Rosengren, TRR

Lisa Rosengren, TRR

– Jag tror att det är viktigt att inse att karriären kan ta olika vägar. Du kan vara anställd eller köra eget, vara chef eller specialist och det kan variera över tiden. Ingen väg är egentligen fel, poängterar hon.

Hur gör man då om man blir erbjuden ett chefsjobb och vill tacka nej, utan att riskera den fortsatta karriären?

– Säg inte nej direkt. Visa att du uppskattar erbjudandet men be om att få fundera några dagar, tipsar Lisa Rosengren.

Använd sedan tiden till att fundera över vad din tveksamhet bottnar i. Är du osäker på om du klarar av jobbet? Har du haft dåliga erfarenheter av att vara chef tidigare?

Vill du leda andra?

Ta också reda på mer om vad jobbet innebär. Handlar det om att utveckla verksamheten eller att jobba strategiskt? Förväntas du bidra i ledningsgruppen? Vilket ansvar ligger i rollen, har du ansvar för budget och personal?

Gör det tydligt för dig själv vilka delar i uppdraget som intresserar dig och vilka du känner mer osäkerhet inför. Ta också reda på vilket stöttning du behöver och om det är möjligt för dig att ta stöd av exempelvis en mentor.

– Men den viktiga frågan är om du är intresserad av att leda andra människor. Om du inte är det kanske du ska lägga ditt fokus någon annanstans. Att vara chef är många gånger väldigt krävande och det förutsätter att du har intresse och lust att leda andra.

Säg nej på ett klokt sätt

Om du då landar i att tacka nej, se då till att göra det på ett klokt sätt.

– Berätta varför du väljer att tacka nej och hur du ser att du bättre kan bidra i en annan roll, det kan exempelvis vara som projektledare eller specialist. Visa att du ser helheten i organisationen och att det finns alternativa vägar där din kompetens och förmåga kommer till användning.

Var öppen för alternativa vägar

Lisa Rosengren tror att det är viktigt att fler verksamheter jobbar mer aktivt för att hitta andra karriärvägar än de mer traditionella, att se karriär som utveckling där vi under olika faser i livet behöver hitta olika sätt att utvecklas i karriären.

Ett tips är att själv lyfta frågan på sina utvecklingssamtal. Se till att få prata med din närmaste chef om hur du ser på din utveckling inom företaget och hur din karriärväg skulle kunna se ut.

– Det är är en viktig fråga för alla verksamheter, hur ser vi till att behålla våra talanger? Vi behöver vara öppna för att karriären kan gå åt olika håll. Ingen ska höja på ögonbrynen för att du väljer bort chefsjobbet, poängterar hon.

Så säger du nej på ett snyggt sätt:

  1. Tacka för erbjudandet. Be att få tänka över det några dagar innan du ger besked. Använd tiden för att ta reda på mer om chefsjobbet. Vad ingår i rollen? Finns det delar i uppdraget som passar dig? Vad är det som gör att du känner tveksamhet?
  2. Fundera över vad det är som får dig att känna arbetsglädje. Vilka är dina styrkor? Vilka kvaliteter ser andra hos dig? Be gärna andra om feedback innan du fattar ditt beslut.
  3. Innan du tackar nej, tänk noga igenom hur du lägger fram det på ett positivt sätt. Motivera varför du ska vara kvar i din nuvarande roll och hur det gynnar verksamheten.
  4. Föreslå andra lösningar. Tipsa om andra bra kandidater till chefsjobbet. Erbjud dig att ta delar av uppdraget eller att ta över andra projekt för att underlätta tillsättningen av en ny chef.
  5. Se alltid till att du får möjlighet att prata alternativa karriärvägar med din chef, exempelvis på utvecklingssamtalen. Vari ligger dina styrkor och hur ser du på din egen utveckling? Hur kan du växa och bidra på ett sätt som passar både dig och verksamheten? Var öppen för att detta kan variera över tid och i olika faser i livet.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Arbetsgivarna som yngre ingenjörer rankar högst

Arbetsgivarna som yngre ingenjörer rankar högst

Polestar, Volvo Cars och Google är de populäraste arbetsgivarna bland civilingenjörer som är i början av karriären. Sweco Skanska och Afry är högskoleingenjörernas favoriter. Se vilka som har klättrat eller rasat i populäritet.
Fler artiklar