Här är ingenjörernas sex vanligaste Linkedin-missar

Linkedin handlar inte bara om att lista sina meriter. Fundera över vilken bild av dig själv du vill förmedla och i vilket sammanhang du vill vara. Fotoa. Getty Images

Linkedin är ett effektivt sätt att göra dig synlig för rekryterare. Men se upp så att du inte gör något av de klassiska misstagen.

Linkedin används allt mer av arbetsgivare och rekryterare för att hitta kandidater till jobb. Men det ingenjörer missar oftare än andra är att Linkedin inte bara handlar om att lista sina meriter.

– Den centrala skillnaden mellan ingenjörer och andra är att ingenjörer har en större tendens att prata metoder och verktyg och att skriva för lite i sammanfattningen. De skriver inte om vad de är intresserade av för jobb, säger Erik Fors Andrée, vd och grundare av företaget Go Monday som bland annat gör Linkedin-granskningar åt Sveriges Ingenjörer.

Här är de sex vanligaste misstagen:

1. Försöker täcka in allt

Välj några saker av det du gjort eller vill göra och tryck extra på det. Sätt gärna dina kunskaper i ett sammanhang. I stället för att skriva ”systemutvecklare” som titel på en post under erfarenhet, skriv till exempel ”Systemutvecklare med fokus på Scala”.

2. Sammanfattningen är för ”torr”

För att sticka ut behöver det synas vad du har för ambitioner. Använd sammanfattningen för att skriva vad du vill: ”Jag vill lära mig mer om…”, ”Jag vill jobba i ett litet team”, ”Jag vill vara i ett sammanhang där jag utvecklas”, ”De senaste åren har jag allt mer upptäckt och använt … och det vill jag utveckla ytterligare”. Den här beskrivningen kan vara några rader lång.

– Det viktigaste är inte vad man vill utan att man har framåtanda, att man vill någonstans, säger Erik Fors-Andrée.

3. Visar ingen riktning eller tydlighet

Medan ett cv kan uppdateras för varje jobb du söker går det inte att hoppa mellan att skriva en sak ena dagen och en annan nästa på Linkedin. Alla ser ju samma profil och du vet inte vem som kommer att gå in och läsa den.

Därför behöver du tänka på hur bred eller smal du ska vara i profilen. Beskriver du dig själv för generellt kommer du inte att skilja ut dig från andra, väljer du att vara väldigt smal utesluter du i stället många jobb.

– Ska jag prioritera så är riktning och tydlighet att föredra, det inger förtroende. En del ingenjörer upplever dessutom att de får för många – och ofta irrelevanta – kontaktförfrågningar. Här blir det ännu viktigare att vara tydlig med sin riktning och vilket sammanhang man trivs och fungerar bäst i, säger Erik Fors-Andrée.

Läs också: Så blir du hittad för rätt jobb på Linkedin

4. Talar inte om att du söker jobb

I Linkedin går det att bocka för att du söker jobb. Det är bara rekryterare som kan se den uppgiften, så du behöver inte vara rädd att din arbetsgivare ska få veta det.

– För ingenjörer som är extremt eftertraktade och som får många förfrågningar kan man klicka ur den, men generellt är det bra att vara öppen för alternativ och redo att intressera sig för andra jobb.

5. Är för teknisk

Att bara rabbla tekniska kunskaper har både för- och nackdelar. Det förväntas att ingenjörer skriver alla metoder, språk etcetera, men arbetsgivarna vill veta annat också.

Tänk på att även om du vill jobba på ett ingenjörstätt företag så är det inte säkert att rekryterande chefer har koll på det du jobbar med. Se därför till att presentera dina kunskaper så att andra förstår.

– De flesta som söker en utannonserad tjänst har liknande kunskaper. Då kan det som blir avgörande vara i vilket sammanhang man har använt kunskapen – är det i en startup eller en större etablerad organisation? Och arbetsgivarna vill också veta vad du vill.

6. Blir hemmablind

Lägg lite extra tid på att slipa din Linkedinprofil: Vilken bild av dig själv vill du förmedla och i vilket sammanhang vill du vara? Och hur gör du det synligt för en rekryterare?

Ett extra tips för att förbättra sin Linkedin-profil är så klart att kostnadsfritt få en professionell granskning av den via Sveriges Ingenjörer.

– Det är lätt att bli hemmablind, och en granskning ger ett utifrånperspektiv. Man kan googla sig till all kunskap om Linkedin, men här får man en personlig utvärdering, konstaterar Erik Fors-Andrée.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.