Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSå undviker du att drabbas av höststressen

Så undviker du att drabbas av höststressen

Sommarens ledighet börjar känns avlägsen. För många har hösten rivstartat med aktiviteter och ett högt tempo på jobbet. Men vad kan vi göra för att bli bättre på att hantera stressen? Ingenjören bad Helena Schiller, doktor i folkhälsa, om tips.

 När man blir sjuk av stress beror det oftast på att man under en längre tid inte fått den återhämtning som är nödvändig. Långa perioder av stress utan återhämtning överbelastar systemet och då kan vi bli sjuka.

Helena Schiller är doktor i folkhälsa.

Helena Schiller förklarar att vad som är bra återhämtning kan vara variera för olika personer. För vissa kan det vara att snickra, för andra att plocka svamp, baka eller att bara vila.

Har man ett jobb som inte är fysiskt krävande men med en hög kognitiv belastning, som många ingenjörer har, då är just ligga på soffan och vila kanske inte den bästa återhämtningen. Risken är stor att tankarna fortsätter att snurra kring jobbet.

Hon säger att det är bättre att hitta en aktivitet som tvingar oss att släppa tankarna på jobbet. Något som kräver så mycket fokus att funderingarna kring jobbet och andra problem inte tar vår uppmärksamhet.

Och helst av allt ska det vara kravlöst, säger Helena Schiller.

Skydda kroppen mot stress

Det som händer i kroppen när vi stressar är bland annat att binjurarna utsöndrar kortisol – ett slags aktivitetshormon. Har vi höga halter kortisol i kroppen så kommer ett naturligt bromssystem slå in och stressreaktionen avtar. Det här är ett naturligt förlopp av aktivitet och vila. Men om vi stressar mycket över en längre tid så finns risken att vi överbelastar systemen och till slut fungerar de inte riktigt som de ska.

Fyra tips för att minska stressen

  1. Sätt gränser för din arbetstid. Flexibelt arbete har fördelar men du måste se till att få en balans mellan arbete och återhämtning.
  2. Fundera på vad som är återhämtning för dig. Vad får dig att må bra? Det kan vara sociala aktiviteter för vissa, skogspromenader för andra.
  3. Prioritera tid för regelbunden träning men se till att det inte blir för kravfyllt och ansträngande. Då kan det få motsatt effekt.
  4. Planera in tid för återhämtning varje dag, inte bara under helgerna. En halvtimmes promenad på morgonen eller efter jobbet har positiv en effekt.

Hur märker vi det?

Vi kan få svårt att slappna av och varva ner, hjärtat rusar och tankarna snurrar även om vi försöker ta det lugnt.

Ett effektivt sätt att återhämta sig är fysisk aktivitet, vilket kan låta helt motsägelsefullt. När vi stressar, men också när vi tränar, ökar mängden kor­­ti­sol i kroppen. Det gör att bromssystemen slår in och utsöndringen av stresshormoner minskar. På så vis sätter man igång en naturlig återhämtningsprocess.

Måste man träna med hög puls för att få den här effekten?

Pulsträning ger det absolut bästa kortisolpåslaget men om du är väldigt stressad och uppvarvad ska du inte anstränga dig alltför mycket. Börja hellre med längre promenader då istället. Efter en period kanske du kan jogga en kortare sträcka.

Kan stress vara skadlig utan att vi märker det?

Absolut. Många pratar om positiv och negativ stress men för kroppen är det inte någon skillnad. Är man utsatt för positiv stress, ett tillstånd som ofta höjer prestationsförmågan, är man ofta inte lika noga med återhämtning.

Negativ stress kan uppstå även om arbetsbelastningen inte är hög. Det kan bero på andra faktorer privat eller på jobbet, exempelvis ett dåligt ledarskap, kollegor som går bakom ryggen, känslan att bli orättvist behandlad eller mobbad.

Tips på webbinarium för nya i arbetslivet

Se gärna webbinariet Må bra på jobbet – prestation och balans i kombination (från 19 oktober 2022) på Sveriges Ingenjörer Play.

Finns det fler varningssignaler att vara uppmärksam på?

Man kan känna sig virrig och glömsk, att man har svårare att snabbt lösa problem och tänka logiskt. De här symptomen kan i sig göra oss mer stressade. Vi kan helt enkelt bli stressade över våra stressymptom och stressen kan till slut även gå ut över sömnen.

Hur kan vi bryta den onda cirkeln?

Det man kan göra är att försöka prioritera om och bli mer noga med sin återhämtning. En lösning kan vara att schemalägga tid för återhämtning. Arbetsfria helger och en timme återhämtning om dagen är min rekommendation.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.