Så undviker du att drabbas av höststressen

Fundera på vad som är återhämtning för dig. Vad får dig att må bra? Foto: Mostphotos.

Sommarens ledighet börjar känns avlägsen. För många har hösten rivstartat med aktiviteter och ett högt tempo på jobbet. Men vad kan vi göra för att bli bättre på att hantera stressen? Ingenjören bad Helena Schiller, doktor i folkhälsa, om tips.

 När man blir sjuk av stress beror det oftast på att man under en längre tid inte fått den återhämtning som är nödvändig. Långa perioder av stress utan återhämtning överbelastar systemet och då kan vi bli sjuka.

Helena Schiller är doktor i folkhälsa.

Helena Schiller förklarar att vad som är bra återhämtning kan vara variera för olika personer. För vissa kan det vara att snickra, för andra att plocka svamp, baka eller att bara vila.

Har man ett jobb som inte är fysiskt krävande men med en hög kognitiv belastning, som många ingenjörer har, då är just ligga på soffan och vila kanske inte den bästa återhämtningen. Risken är stor att tankarna fortsätter att snurra kring jobbet.

Hon säger att det är bättre att hitta en aktivitet som tvingar oss att släppa tankarna på jobbet. Något som kräver så mycket fokus att funderingarna kring jobbet och andra problem inte tar vår uppmärksamhet.

Och helst av allt ska det vara kravlöst, säger Helena Schiller.

Skydda kroppen mot stress

Det som händer i kroppen när vi stressar är bland annat att binjurarna utsöndrar kortisol – ett slags aktivitetshormon. Har vi höga halter kortisol i kroppen så kommer ett naturligt bromssystem slå in och stressreaktionen avtar. Det här är ett naturligt förlopp av aktivitet och vila. Men om vi stressar mycket över en längre tid så finns risken att vi överbelastar systemen och till slut fungerar de inte riktigt som de ska.

Fyra tips för att minska stressen

  1. Sätt gränser för din arbetstid. Flexibelt arbete har fördelar men du måste se till att få en balans mellan arbete och återhämtning.
  2. Fundera på vad som är återhämtning för dig. Vad får dig att må bra? Det kan vara sociala aktiviteter för vissa, skogspromenader för andra.
  3. Prioritera tid för regelbunden träning men se till att det inte blir för kravfyllt och ansträngande. Då kan det få motsatt effekt.
  4. Planera in tid för återhämtning varje dag, inte bara under helgerna. En halvtimmes promenad på morgonen eller efter jobbet har positiv en effekt.

Hur märker vi det?

Vi kan få svårt att slappna av och varva ner, hjärtat rusar och tankarna snurrar även om vi försöker ta det lugnt.

Ett effektivt sätt att återhämta sig är fysisk aktivitet, vilket kan låta helt motsägelsefullt. När vi stressar, men också när vi tränar, ökar mängden kor­­ti­sol i kroppen. Det gör att bromssystemen slår in och utsöndringen av stresshormoner minskar. På så vis sätter man igång en naturlig återhämtningsprocess.

Måste man träna med hög puls för att få den här effekten?

Pulsträning ger det absolut bästa kortisolpåslaget men om du är väldigt stressad och uppvarvad ska du inte anstränga dig alltför mycket. Börja hellre med längre promenader då istället. Efter en period kanske du kan jogga en kortare sträcka.

Kan stress vara skadlig utan att vi märker det?

Absolut. Många pratar om positiv och negativ stress men för kroppen är det inte någon skillnad. Är man utsatt för positiv stress, ett tillstånd som ofta höjer prestationsförmågan, är man ofta inte lika noga med återhämtning.

Negativ stress kan uppstå även om arbetsbelastningen inte är hög. Det kan bero på andra faktorer privat eller på jobbet, exempelvis ett dåligt ledarskap, kollegor som går bakom ryggen, känslan att bli orättvist behandlad eller mobbad.

Tips på webbinarium för nya i arbetslivet

Se gärna webbinariet Må bra på jobbet – prestation och balans i kombination (från 19 oktober 2022) på Sveriges Ingenjörer Play.

Finns det fler varningssignaler att vara uppmärksam på?

Man kan känna sig virrig och glömsk, att man har svårare att snabbt lösa problem och tänka logiskt. De här symptomen kan i sig göra oss mer stressade. Vi kan helt enkelt bli stressade över våra stressymptom och stressen kan till slut även gå ut över sömnen.

Hur kan vi bryta den onda cirkeln?

Det man kan göra är att försöka prioritera om och bli mer noga med sin återhämtning. En lösning kan vara att schemalägga tid för återhämtning. Arbetsfria helger och en timme återhämtning om dagen är min rekommendation.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så planerar du din klimatsmarta semester

Så planerar du din klimatsmarta semester

Att tänka till kring själva resan är det som har störst betydelse när du vill semestra klimatsmart. Sikta på närmare destinationer, välj tåget eller hyr en elbil.
Fler artiklar