Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenDe prisas för exjobb om stöddockor

De prisas för exjobb om stöddockor

Martin Larsson och Hannes Olsson är årets vinnare av Wimanska priset. Med hjälp av matematiska modeller har de hittat sätt att optimera komponenter som behövs vid svarvning.

Inom industrin används ofta svarvar för att ta fram mekaniska komponenter. För att säkra materialet som bearbetas används så kallade stöddockor i olika storlekar. De är viktiga för att öka stabiliteten och precisionen när man svarvar.

Det är de här stöddockorna som årets vinnare av Wimanska priset har jobbat med.

– Vi letade efter ett exjobb där vi kunde integrera optimering med mekanisk design och det här exjobbet passade bra in på våra önskemål, berättar Hannes Olsson.

Nytta av allt de lärt sig

Martin Larsson och Hannes Olsson har båda läst högskoleingenjörsprogrammet med inriktning på maskinteknik vid Högskolan i Gävle. I examensarbetet fick de stor användning av alla de kunskaper de förvärvat under utbildningen. Uppdraget var att hitta sätt att med hjälp av matematiska algoritmer optimera egenskaperna hos stöddockorna för att på så vis utöka deras grepp- och användningsområden.

En industriell svarv. Stöddockan syns till höger i bilden, där den griper om arbetsstycket i svarven.

Den största utmaningen, men också det som var roligast med exjobbet, var att få in optimeringsmetodiken i ett arbetssätt som fungerar för en fysisk produkt – att översätta mekaniken till matematik, helt enkelt.

– Vi visste att det skulle bli väldigt svårt, men varje gång vi lyckades ta oss över en tröskel blev vi samtidigt väldigt taggade att fortsätta, säger Hannes Olsson och Martin Larsson håller med.

– Exjobbet innehöll dessutom alla delar från teori till färdigt koncept. Det var väldigt kul att få använding av allt vi lärt oss under utbildningen, berättar han.

Läs Sveriges Ingenjörers tips för exjobbet

Visar exempel på ingenjörskonst

Resultatet av exjobbet blev ett färdigt koncept som visar på stora möjligheter med att utveckla stöddockor på ett mer flexibelt sätt. Fördelarna är många i produktionen; det behövs inte lika många olika stöddockor, små svarvar kan bearbeta större stycken och ledtider kan bli betydligt kortare.

Wimanska priset

Är Sveriges Ingenjörers årliga pris för bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildning. Priset delades ut första gången år 2000 och är uppkallat efter Ernst August Wiman, en av Svenska Teknologföreningens stiftare och dess förste ordförande. Prissumman är på 50 000 kronor.

Ulrika Lindstrand förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer lyfter även fram de kommersiella fördelarna med konceptet som prisvinnarna utvecklat.

– Martin Larssons och Hannes Olssons exjobb är ett bra exempel på det vi så ofta kallar ingenjörskonst. De har använt matematiska modeller för att förbättra tekniken så maskinerna blir bättre och kostnaderna sjunker, vilket utgör en grund för produktutveckling, säger Ulrika Lindstrand.

Har slitit hårt för att bli bra ingenjörer

Det har nu gått 1,5 år sedan Martin Larsson och Hannes Olsson gjorde exjobbet. Båda fick jobb direkt efter utbildningen. Martin Larsson jobbar idag på Sandvik Mining and Rock Solutions, där han deltar i utvecklingen av framtidens bergborrverktyg. Hannes Olsson jobbar på det tekniska konsultföretaget Etteplan i Gävle där han designar mekaniska konstruktioner – från små detaljer till hela maskiner.

Båda blev både glada och förvånade över att just deras examensarbete blev nominerat till priset. Att de nu även står som vinnare är lite chockande.

– Att få den här utmärkelsen är ett stort erkännande. Både jag och Martin har slitit hårt för att bli bra ingenjörer. Detta är ett bra kvitto på allt det hårda arbetet, konstaterar Hannes Olsson.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.