Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärByta jobb7 tips från ingenjörer som jobbat utomlands – "Löneläget var det...

7 tips från ingenjörer som jobbat utomlands – ”Löneläget var det dubbla”

Ta chansen att åka på utlandsuppdrag om möjligheten dyker upp. Det ger viktiga erfarenheter för den framtida karriären. Men förbered dig på att bygga upp ditt nätverk från scratch. Ingenjörerna Jonas Åman och Jan Paul Andersson delar med sig av tips från sina utlandsjobb.

Jonas Åman är civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik och har en bakgrund som utvecklare. På senare år har han arbetat inom organisationsutveckling och har gjort flera utlandsuppdrag. Två omgångar i New York för Spotify och en omgång i Paris där han just nu håller på att avsluta ett uppdrag för Back Market.

Fyra tips och erfarenheter från Jonas:

1. Tveka inte!

Jonas Åman Foto: Evan Schwarz.

Jag hade aldrig varit i USA innan jag ansökte om att få flytta dit och jobba, och när chansen att få jobba i Paris dök upp tackade jag ja utan att någonsin ha besökt Frankrike och utan att kunna språket. Möjligheterna att få jobba utomlands växer inte på träd, och det värsta som kan hända är att man får ge upp och flytta tillbaka till Sverige och där är det troligen inte sämre än det var innan man åkte.

USA-uppdragen sökte Jonas själv till och blev direktanställd på plats. För att få visum dit krävs att man redan har arbetat i företaget minst ett år.

2. I USA är det förmånligt att vara anställd

Löneläget var i runda slängar det dubbla jämfört med Sverige så det hade inte funnits några fördelar med att gå på traktamente. Och då har vi inte ens nämnt att det är svårt att vara anställd i Sverige och jobba utomlands en längre tid om man vill hålla sig inom lagens ramar.

Uppdraget i Frankrike fick Jonas genom en förfrågan på Linkedin. Då Frankrike är ett EU-land behövdes inga särskilda papper ordnas innan flytt.

3. Det är enklare inom EU

Man måste se till att vara anställd i rätt land för att allt ska fungera med skatt, bank, vård, boende och sådana saker. Men det är mycket enklare inom EU. Löneläget i Frankrike liknar det i Sverige och även skatten är jämförbar.

4. Investera tid i att få vänner

Att skaffa ett nytt nätverk av vänner och att komma in i samhället nämner Jonas som två utmaningar som man ska vara beredd på.

När jag flyttade utomlands första gången upptäckte jag att jag helt hade glömt bort hur man skaffar nya vänner, så var beredd på att behöva investera tid och energi i att komma in i samhället! Eller ja, i alla fall om du vill göra annat än att sitta hemma och spela tv-spel!

Jan Paul Andersson är avdelningschef på WSP och har under sin karriär gjort flera vändor utomlands. Efter civilingenjörsutbildningen inom järnväg i Braunschweig, Tyskland, sökte han Siemens traineeprogram där det ingick utlandstjänstgöring. Där blev han biträdande projektledare för ett projekt i tunnelbanan i New York.

Tre tips och erfarenheter från Jan Paul

1. Chefen bestämmer

Jan Paul Andersson

Det var fantastiskt att få nya perspektiv, som skillnaden i beslutsvägar. I Sverige har vi förmöten för att förankra beslut. Utomlands går det ofta fortare för att chefen bestämmer direkt.

Efter uppdraget i New York åkte Jan Paul Andersson till Österrike för ett annat uppdrag inom tunnelbana för Siemens. Då hade han kvar anställningen i Sverige, vilket han rekommenderar.

2. Fördel att vara anställd i Sverige

 Det är förmånligare än att bli direktanställd. Företaget ser till att du kan ha kvar ditt boende hemma och hjälper till med nytt boende på plats och traktamenten. Det är dyrare för företaget, men tack vare det upplägget binds man mer till arbetsgivaren och kommer hem med värdefulla erfarenheter. Det är en win-win för individen och för företaget.

3. Visa framfötterna och var öppen

Genom utlandserfarenheten har Jan Paul Andersson byggt ett globalt nätverk som han har nytta av både på jobbet och privat. Han rekommenderar att den som vill åka själv visar framfötterna hos arbetsgivaren och aktivt söker upp möjligheten. Dessutom råder han alla att åka med öppet sinne.

 Det tar tid att lära känna nya människor, det behöver man vara förberedd på. Ställ in dig på att vara öppen, nyfiken och att lära nytt. Och kör bara – fördelarna överväger!

Jennie Jensen

Läs fler artiklar om att jobba utomlands:

Guide så hittar du utlandsjobb och tar reda på allt du behöver veta

Utlandsjobb kan ge karriären en skjuts

Länderna där flest svenska ingenjörer jobbar

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Stressen ökar på Chalmers: ”Det märks att vi är färre”

0
Neddragningarna på Chalmers har fått konsekvenser för medarbetarnas arbetsmiljö. Facket får nu signaler om att arbetsbelastningen ökar och stressnivån blivit högre för de anställda.

Tre ingenjörer: Så tog vi steget till eget

0
Friheten att välja uppdrag att kunna styra över sin tid är två goda skäl att bli egenkonsulter. Ingenjörerna Martin Lindahl, Tommy Oldebäck och Jerker Bergström delar med sig av sina erfarenheter.
Ingenjörsfullmäktige 2022

Lång debatt om kortad arbetstid

0
Hur radikalt ska Sveriges Ingenjörer vara i kraven på kortad arbetstid? På Ingenjörsfullmäktige blev det lång debatt om det, om lön och om matte i skolan.

More information for members in English

0
The annual congress of The Swedish Association of Graduate Engineers has decided to translate more information material for the members into English.
KTH

Färre tog ingenjörsexamen förra året

0
Nästan exakt 500 personer färre tog en ingenjörsexamen under det gångna läsåret jämfört med året före. Ändå var det många: 5 000 fler än i slutet av 1970-talet och 2 000 fler än i mitten av 1990-talet.

”Rejäla fakta när vi ska argumentera för våra löner”

0
Trovärdig statistik är ett av de viktigaste verktygen i den kommande löneförhandlingen. De två Akademikerföreningar som förra året var bäst på att skicka in sina svar var Arriver Software och Ljungby kommun.

Börsras kan påverka pensionen – här är expertens råd

0
Börsen faller, men hur påverkar det egentligen min framtida pension? Läs pensionsekonomens tips på vad du ska ta reda på och hur du bör agera.

Akademiker inom handeln ingår i stort forskningsprojekt

0
Hur är det att jobba i handeln? Det ska forskare vid Stockholms universitet ta reda på. Enkäter kommer skickas till över 20 000 anställda, bland dem medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

CSN varnar: Se upp för dyra misstag med studielånen

0
Varje år får mer än 35 000 studerande återkrav för att de fått för mycket studiemedel. Nu varnar CSN för de vanligaste misstagen.
Malin Cronqvist

Dagbok från hållbarhetschefen på Svea Solar

1
I maj blev ingenjören Malin Cronqvist solenergibolaget Svea Solars första hållbarhetschef. Här är hennes dagbok från en vecka på jobbet.

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER