Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärByta jobb7 tips från ingenjörer som jobbat utomlands – "Löneläget var det...

7 tips från ingenjörer som jobbat utomlands – ”Löneläget var det dubbla”

Ta chansen att åka på utlandsuppdrag om möjligheten dyker upp. Det ger viktiga erfarenheter för den framtida karriären. Men förbered dig på att bygga upp ditt nätverk från scratch. Ingenjörerna Jonas Åman och Jan Paul Andersson delar med sig av tips från sina utlandsjobb.

Jonas Åman är civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik och har en bakgrund som utvecklare. På senare år har han arbetat inom organisationsutveckling och har gjort flera utlandsuppdrag. Två omgångar i New York för Spotify och en omgång i Paris där han just nu håller på att avsluta ett uppdrag för Back Market.

Fyra tips och erfarenheter från Jonas:

1. Tveka inte!

Jonas Åman Foto: Evan Schwarz.

Jag hade aldrig varit i USA innan jag ansökte om att få flytta dit och jobba, och när chansen att få jobba i Paris dök upp tackade jag ja utan att någonsin ha besökt Frankrike och utan att kunna språket. Möjligheterna att få jobba utomlands växer inte på träd, och det värsta som kan hända är att man får ge upp och flytta tillbaka till Sverige och där är det troligen inte sämre än det var innan man åkte.

USA-uppdragen sökte Jonas själv till och blev direktanställd på plats. För att få visum dit krävs att man redan har arbetat i företaget minst ett år.

2. I USA är det förmånligt att vara anställd

Löneläget var i runda slängar det dubbla jämfört med Sverige så det hade inte funnits några fördelar med att gå på traktamente. Och då har vi inte ens nämnt att det är svårt att vara anställd i Sverige och jobba utomlands en längre tid om man vill hålla sig inom lagens ramar.

Uppdraget i Frankrike fick Jonas genom en förfrågan på Linkedin. Då Frankrike är ett EU-land behövdes inga särskilda papper ordnas innan flytt.

3. Det är enklare inom EU

Man måste se till att vara anställd i rätt land för att allt ska fungera med skatt, bank, vård, boende och sådana saker. Men det är mycket enklare inom EU. Löneläget i Frankrike liknar det i Sverige och även skatten är jämförbar.

4. Investera tid i att få vänner

Att skaffa ett nytt nätverk av vänner och att komma in i samhället nämner Jonas som två utmaningar som man ska vara beredd på.

När jag flyttade utomlands första gången upptäckte jag att jag helt hade glömt bort hur man skaffar nya vänner, så var beredd på att behöva investera tid och energi i att komma in i samhället! Eller ja, i alla fall om du vill göra annat än att sitta hemma och spela tv-spel!

Jan Paul Andersson är avdelningschef på WSP och har under sin karriär gjort flera vändor utomlands. Efter civilingenjörsutbildningen inom järnväg i Braunschweig, Tyskland, sökte han Siemens traineeprogram där det ingick utlandstjänstgöring. Där blev han biträdande projektledare för ett projekt i tunnelbanan i New York.

Tre tips och erfarenheter från Jan Paul

1. Chefen bestämmer

Jan Paul Andersson

Det var fantastiskt att få nya perspektiv, som skillnaden i beslutsvägar. I Sverige har vi förmöten för att förankra beslut. Utomlands går det ofta fortare för att chefen bestämmer direkt.

Efter uppdraget i New York åkte Jan Paul Andersson till Österrike för ett annat uppdrag inom tunnelbana för Siemens. Då hade han kvar anställningen i Sverige, vilket han rekommenderar.

2. Fördel att vara anställd i Sverige

 Det är förmånligare än att bli direktanställd. Företaget ser till att du kan ha kvar ditt boende hemma och hjälper till med nytt boende på plats och traktamenten. Det är dyrare för företaget, men tack vare det upplägget binds man mer till arbetsgivaren och kommer hem med värdefulla erfarenheter. Det är en win-win för individen och för företaget.

3. Visa framfötterna och var öppen

Genom utlandserfarenheten har Jan Paul Andersson byggt ett globalt nätverk som han har nytta av både på jobbet och privat. Han rekommenderar att den som vill åka själv visar framfötterna hos arbetsgivaren och aktivt söker upp möjligheten. Dessutom råder han alla att åka med öppet sinne.

 Det tar tid att lära känna nya människor, det behöver man vara förberedd på. Ställ in dig på att vara öppen, nyfiken och att lära nytt. Och kör bara – fördelarna överväger!

Jennie Jensen

Läs fler artiklar om att jobba utomlands:

Guide så hittar du utlandsjobb och tar reda på allt du behöver veta

Utlandsjobb kan ge karriären en skjuts

Länderna där flest svenska ingenjörer jobbar

1 KOMMENTAR

  1. Jag fick jobb via linkedin i Tyskland som 50 årig forskarutbildad ingenjör 2016, det tog 2 v från första kontakt till intervju på plats utanför Frankfurt (jobbar med bild och signalbehandling inom Adas för bilar). Här möttes jag av röda mattan, dubbel lön, kreativt arbete och bonus. Det tog en vecka att hitta en hyreslägenhet, och cyklar till jobbet. I sverige möttes jag nästan överallt av misstro, arrogans, ålderism, IQtester och värdegrundstrams. Flera av min kollegor och tyskar har varit i sverige och vänt. Jag är inte förvånad, på mitt jobb premieras verkligt ingenjörsarbete, i sverige ska man bli en liten kugge i en maskin och man omges av ett hav av projektledare och ett träsk av processer. Under 15 år på linkedin har jag aldrig någonsin fått erbjudande om jobb från skandinavien, jag får regelbundet erbjudanden från hela EU via linkedin. Jag ser fram ett komma tillbaka till sverige när jag är pensionerad.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER