Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningMetod för bättre 3D-kartor vinner Lilla Polhemspriset

Metod för bättre 3D-kartor vinner Lilla Polhemspriset

Planering av ny infrastruktur, inventering av skog eller kartläggning av byggnader – användningsområdena för 3D-kartor är många. Årets vinnare av Lilla Polhemspriset har utvecklat metoden som gör 3D-kartor ännu bättre.

Tack vare satelliter har vi idag tillgång till bilder över i princip hela jorden. Men bilderna är tvådimensionella. För att få fram den tredimensionella geometrin av markytan använder man sig av satellitbilder tagna från olika vinklar och utför stereoberäkningar på dessa.

Tim Yngesjö, som nu belönats med Lilla Polhemspriset, har med hjälp av maskininlärning förfinat dessa traditionella metoder för att göra 3D-rekonstruktion.

– Exjobbet gick ut på att använda sig av AI och maskininlärning för att göra 3D-kartor från satellitbilder med ännu bättre kvalitet än man tidigare uppnått, förklarar han.

Tränar upp programmet

I examensarbetet har han använt sig av högupplöst träningsdata i form av 3D-kartor skapade från flygbilder. Dessa bilder har sedan använts för att träna ett neuralt nätverk att beräkna djupet ur en satellitbild.

Den nedersta bilden visar hur den 3D-modell som Tim Yngesjö tagit fram i sitt exjobb har skarpare konturer på byggnader och mjukare ytor på exempelvis vägarna jämfört med 3D-modellen som tagits fram med existerande metoder (mitten). Översta bilden är satellitkartan i 3D.

– Vi använder de högupplösta 3D-modellerna och visar maskinen ”så här ska det se ut”. Programmet lär sig då hur det ska förutse och rendera korrekt djup i kartorna.

Poängen med att göra 3D-rekonstruktion från satellitbilder är att det gör det möjligt att återskapa i princip vilken plats som helst i världen i tre dimensioner. Detta öppnar för stora möjligheter inom exempelvis stadsplanering och projektering av infrastruktur.

Tim Yngesjö gjorde sitt examensarbete under våren 2021 då han läste sista terminen på civilingenjörsprogrammet i datateknik vid Linköpings universitet. Exjobbet gjorde han på Maxar International Sweden, där han också fick jobb som mjukvaruutvecklare direkt efter examen.

– Det allra roligaste med mitt exjobb och det jobb jag har nu är att jag får kolla på satellitbilder och utforska världen –  på arbetstid, berättar han.

Visar hur AI kan skapa mervärde

Lilla Polhemspriset

Är Sveriges Ingenjörers årliga pris för bästa examensarbete på civilingenjörsutbildningarna. Det delades ut för första gången 1990. Prissumman är 50 000 kronor.

Att han nu även utsetts till vinnare av Lilla Polhemspriset är stort. I motiveringen till priset skriver juryn att ”Yngesjös examensarbete är ett utmärkt exempel på hur AI-tekniker kan kombineras i etablerade domäner och på så sätt skapa betydelsefullt mervärde”.

– Jag har nog fortfarande inte riktigt fattat att jag vunnit det här priset. Jag blev väldigt överraskad och det är både roligt och en stor ära, säger Tim Yngesjö.

Anna Nyström 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.