Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningMetod för bättre 3D-kartor vinner Lilla Polhemspriset

Metod för bättre 3D-kartor vinner Lilla Polhemspriset

Planering av ny infrastruktur, inventering av skog eller kartläggning av byggnader – användningsområdena för 3D-kartor är många. Årets vinnare av Lilla Polhemspriset har utvecklat metoden som gör 3D-kartor ännu bättre.

Tack vare satelliter har vi idag tillgång till bilder över i princip hela jorden. Men bilderna är tvådimensionella. För att få fram den tredimensionella geometrin av markytan använder man sig av satellitbilder tagna från olika vinklar och utför stereoberäkningar på dessa.

Tim Yngesjö, som nu belönats med Lilla Polhemspriset, har med hjälp av maskininlärning förfinat dessa traditionella metoder för att göra 3D-rekonstruktion.

– Exjobbet gick ut på att använda sig av AI och maskininlärning för att göra 3D-kartor från satellitbilder med ännu bättre kvalitet än man tidigare uppnått, förklarar han.

Tränar upp programmet

I examensarbetet har han använt sig av högupplöst träningsdata i form av 3D-kartor skapade från flygbilder. Dessa bilder har sedan använts för att träna ett neuralt nätverk att beräkna djupet ur en satellitbild.

Den nedersta bilden visar hur den 3D-modell som Tim Yngesjö tagit fram i sitt exjobb har skarpare konturer på byggnader och mjukare ytor på exempelvis vägarna jämfört med 3D-modellen som tagits fram med existerande metoder (mitten). Översta bilden är satellitkartan i 3D.

– Vi använder de högupplösta 3D-modellerna och visar maskinen ”så här ska det se ut”. Programmet lär sig då hur det ska förutse och rendera korrekt djup i kartorna.

Poängen med att göra 3D-rekonstruktion från satellitbilder är att det gör det möjligt att återskapa i princip vilken plats som helst i världen i tre dimensioner. Detta öppnar för stora möjligheter inom exempelvis stadsplanering och projektering av infrastruktur.

Tim Yngesjö gjorde sitt examensarbete under våren 2021 då han läste sista terminen på civilingenjörsprogrammet i datateknik vid Linköpings universitet. Exjobbet gjorde han på Maxar International Sweden, där han också fick jobb som mjukvaruutvecklare direkt efter examen.

– Det allra roligaste med mitt exjobb och det jobb jag har nu är att jag får kolla på satellitbilder och utforska världen –  på arbetstid, berättar han.

Visar hur AI kan skapa mervärde

Lilla Polhemspriset

Är Sveriges Ingenjörers årliga pris för bästa examensarbete på civilingenjörsutbildningarna. Det delades ut för första gången 1990. Prissumman är 50 000 kronor.

Att han nu även utsetts till vinnare av Lilla Polhemspriset är stort. I motiveringen till priset skriver juryn att ”Yngesjös examensarbete är ett utmärkt exempel på hur AI-tekniker kan kombineras i etablerade domäner och på så sätt skapa betydelsefullt mervärde”.

– Jag har nog fortfarande inte riktigt fattat att jag vunnit det här priset. Jag blev väldigt överraskad och det är både roligt och en stor ära, säger Tim Yngesjö.

Anna Nyström 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Stressen ökar på Chalmers: ”Det märks att vi är färre”

0
Neddragningarna på Chalmers har fått konsekvenser för medarbetarnas arbetsmiljö. Facket får nu signaler om att arbetsbelastningen ökar och stressnivån blivit högre för de anställda.

Tre ingenjörer: Så tog vi steget till eget

0
Friheten att välja uppdrag att kunna styra över sin tid är två goda skäl att bli egenkonsulter. Ingenjörerna Martin Lindahl, Tommy Oldebäck och Jerker Bergström delar med sig av sina erfarenheter.
Ingenjörsfullmäktige 2022

Lång debatt om kortad arbetstid

0
Hur radikalt ska Sveriges Ingenjörer vara i kraven på kortad arbetstid? På Ingenjörsfullmäktige blev det lång debatt om det, om lön och om matte i skolan.

More information for members in English

0
The annual congress of The Swedish Association of Graduate Engineers has decided to translate more information material for the members into English.
KTH

Färre tog ingenjörsexamen förra året

0
Nästan exakt 500 personer färre tog en ingenjörsexamen under det gångna läsåret jämfört med året före. Ändå var det många: 5 000 fler än i slutet av 1970-talet och 2 000 fler än i mitten av 1990-talet.

”Rejäla fakta när vi ska argumentera för våra löner”

0
Trovärdig statistik är ett av de viktigaste verktygen i den kommande löneförhandlingen. De två Akademikerföreningar som förra året var bäst på att skicka in sina svar var Arriver Software och Ljungby kommun.

Börsras kan påverka pensionen – här är expertens råd

0
Börsen faller, men hur påverkar det egentligen min framtida pension? Läs pensionsekonomens tips på vad du ska ta reda på och hur du bör agera.

Akademiker inom handeln ingår i stort forskningsprojekt

0
Hur är det att jobba i handeln? Det ska forskare vid Stockholms universitet ta reda på. Enkäter kommer skickas till över 20 000 anställda, bland dem medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

CSN varnar: Se upp för dyra misstag med studielånen

0
Varje år får mer än 35 000 studerande återkrav för att de fått för mycket studiemedel. Nu varnar CSN för de vanligaste misstagen.
Malin Cronqvist

Dagbok från hållbarhetschefen på Svea Solar

1
I maj blev ingenjören Malin Cronqvist solenergibolaget Svea Solars första hållbarhetschef. Här är hennes dagbok från en vecka på jobbet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Kan jag bli tvingad att ta semester i jul?

1
Kan konsultföretag verkligen tvinga sina medarbetare att ta ut semester till jul? Ombudsmannen reder ut frågan.