Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningMetod för bättre 3D-kartor vinner Lilla Polhemspriset

Metod för bättre 3D-kartor vinner Lilla Polhemspriset

Planering av ny infrastruktur, inventering av skog eller kartläggning av byggnader – användningsområdena för 3D-kartor är många. Årets vinnare av Lilla Polhemspriset har utvecklat metoden som gör 3D-kartor ännu bättre.

Tack vare satelliter har vi idag tillgång till bilder över i princip hela jorden. Men bilderna är tvådimensionella. För att få fram den tredimensionella geometrin av markytan använder man sig av satellitbilder tagna från olika vinklar och utför stereoberäkningar på dessa.

Tim Yngesjö, som nu belönats med Lilla Polhemspriset, har med hjälp av maskininlärning förfinat dessa traditionella metoder för att göra 3D-rekonstruktion.

– Exjobbet gick ut på att använda sig av AI och maskininlärning för att göra 3D-kartor från satellitbilder med ännu bättre kvalitet än man tidigare uppnått, förklarar han.

Tränar upp programmet

I examensarbetet har han använt sig av högupplöst träningsdata i form av 3D-kartor skapade från flygbilder. Dessa bilder har sedan använts för att träna ett neuralt nätverk att beräkna djupet ur en satellitbild.

Den nedersta bilden visar hur den 3D-modell som Tim Yngesjö tagit fram i sitt exjobb har skarpare konturer på byggnader och mjukare ytor på exempelvis vägarna jämfört med 3D-modellen som tagits fram med existerande metoder (mitten). Översta bilden är satellitkartan i 3D.

– Vi använder de högupplösta 3D-modellerna och visar maskinen ”så här ska det se ut”. Programmet lär sig då hur det ska förutse och rendera korrekt djup i kartorna.

Poängen med att göra 3D-rekonstruktion från satellitbilder är att det gör det möjligt att återskapa i princip vilken plats som helst i världen i tre dimensioner. Detta öppnar för stora möjligheter inom exempelvis stadsplanering och projektering av infrastruktur.

Tim Yngesjö gjorde sitt examensarbete under våren 2021 då han läste sista terminen på civilingenjörsprogrammet i datateknik vid Linköpings universitet. Exjobbet gjorde han på Maxar International Sweden, där han också fick jobb som mjukvaruutvecklare direkt efter examen.

– Det allra roligaste med mitt exjobb och det jobb jag har nu är att jag får kolla på satellitbilder och utforska världen –  på arbetstid, berättar han.

Visar hur AI kan skapa mervärde

Lilla Polhemspriset

Är Sveriges Ingenjörers årliga pris för bästa examensarbete på civilingenjörsutbildningarna. Det delades ut för första gången 1990. Prissumman är 50 000 kronor.

Att han nu även utsetts till vinnare av Lilla Polhemspriset är stort. I motiveringen till priset skriver juryn att ”Yngesjös examensarbete är ett utmärkt exempel på hur AI-tekniker kan kombineras i etablerade domäner och på så sätt skapa betydelsefullt mervärde”.

– Jag har nog fortfarande inte riktigt fattat att jag vunnit det här priset. Jag blev väldigt överraskad och det är både roligt och en stor ära, säger Tim Yngesjö.

Anna Nyström 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.