Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenIngenjören som läser sagor som dragqueen

Ingenjören som läser sagor som dragqueen

Den senaste tiden har sagostunder med dragqueens utsatts för hot och protester. En som berättar sagor som dragqueen är gymnasieingenjören Jan Ericson, alias Inga Tvivel. 

Hur blir en gymnasieingenjör dragartist?

Bland drakar och dragqueens

I ”Bland drakar och dragqueens” läser dragartisterna Inga Tvivel, Björta och Tant Henrik sagor för barn. Regissör är Petter Wallenberg.

Bland drakar och dragqueensFoto: Peter Knutson

Gruppen turnerar sedan 2017 runt hela Sverige.
Sagostunderna är ”en färgsprakande konfettibomb av glitter och förvandling som lockar till läslust, vidgar världen och bjuder in till lek i sagornas förtrollande värld.” ”Ett färgsprakande sätt att visa barn att man får vara som man vill.”
Produktionen har vunnit Pelle Svanslös ”Våga vara snäll”-pris och lyfts fram som Läsande Förebilder.
Gruppen är inte samma som Drag story hour, som utsatts för hot under hösten.

– När jag var 7–8 år bestämde jag mig för att jag skulle gå fyraårig teknisk linje på gymnasiet. Jag älskade matte och när jag fick läsa fysik och kemi var det ännu roligare, så jag pluggade teknisk linje i fyra år med kemiinriktning.

– Jag var helt inne på att plugga kemi eller bioteknik, men först göra lumpen som skyddstekniker. Men av någon anledning blev jag omplacerad i utbildningsreserven, och behövde inte göra lumpen. Antagningstiden till universitetet hade gått ut, men min svensklärare från gymnasiet sa ”Läs litteraturvetenskap, det är din grej”. Så jag läste det och sedan blev jag lärare i svenska och drama.

Och hur blev du dragartist?

– Jag har alltid klätt ut mig – i både tjej- och killkläder. Och när jag flyttade till Stockholm blev jag vän med Mogge som höll på med dragshow. En kväll prövade jag att sminka mig – och det var ju jättefestligt – och rätt snart började vi uppträda och vara med i shower.

Och sagostunder som dragqueen, hur började du med det?

Jan Ericson
Jan Ericson

– Regissören Petter Wallenberg fick 2017 en idé: att läsa sagor på bibliotek under namnet Bland drakar och dragqueens. Han frågade: Vill du vara med? Det skulle bli fyra tillfällen på Stockholms stadsbibliotek vid Odenplan, men sedan ville fler bibliotek runt om i Stockholm att vi skulle komma. Nu har vi hållit på i fem år och är en rikstäckande produktion.

På senare tid har det varit protester från en Sverigedemokrat i Kalmar och hot i Olofström mot Drag story hour, som alltså är en annan grupp än ni. Vad tänker du om det?

Inga Tvivel
Inga Tvivel. Foto: Peter Knutson

– Det är hemskt att någon blir hotad. Jag vet inte vad jag ska säga, det är bara så dumt. Flertalet som uttalat sig negativt har gått på hörsägen, de har inte ens gått på någon sagostund.

– Vi i Bland drakar och dragqueens blev uppvaktade av Nordiska motståndsrörelsen för några år sedan. De hade satt upp anslag och försökt spärra av biblioteket med avspärrningstejp. Men vi genomförde sagostunden som vanligt. Vi har säkerhetsrutiner som vi följer.

Har du någon nytta av dina kemiteknikkunskaper som sagoläsare?

– Det är en fördel att ha båda sidorna – matte/naturvetenskap och humaniora. Särskilt som lärare. Och då och då kan jag slänga in något om bensenringar, olika alkoholer eller kolbindningar. Men sagostunderna, njae, där är det kanske lite svårt att få in.  

Karin Thorsell

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.