Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

Skyddsombud har rätt att agera om en arbetstagare behöver stöd i ett ärende. Foto: Getty Images

Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Efter hård kritik har Arbetsmiljöverket nu upphävt det beslut som fattades i oktober 2021 där de i en rättslig utredning uttryckte att skyddsombud inte har rätt att företräda enskilda individer, utan endast arbetstagare i grupp.

– Vi har drivit på den här frågan för att få ett klargörande och det är positivt att Arbetsmiljöverket nu upphäver beslutet, säger Karin Fristedt, utredare inom arbetsmiljö på Saco.

Skyddsombud har hindrats att bistå individer

Det är den här skrivningen i arbetsmiljölagen som ligger till grund för diskussionen:

I kapitel 6, paragraf 4 står det att: ”Skyddsombud företräder arbetstagarna i arbetsmiljöfrågor och skall verka för en tillfredsställande arbetsmiljö”.

Trots att lagen i sig inte förändrats hävdade Arbetsmiljöverket i sin utredning att skyddsombudens roll är att företräda arbetstagare i grupp, inte i individärenden. På vissa arbetsplatser har den här skrivningen orsakat problem.

– Skyddsombud har bland annat hindrats från att bistå en enskild individ i rehabärenden. Arbetsgivaren har då hänvisat till Arbetsmiljöverkets skrivning i utredningen, berättar Karin Fristedt.

Måste kunna ingripa

Frågan har även kommit upp vid utbildningar och träffar för skyddsombud där man uttryckt oro för vad som egentligen gäller.

– Skyddsombud måste kunna ingripa och företräda en enskild individ som är utsatt för risker i arbetsmiljön eller som behöver stöd. Det kan vara aktuellt i ett rehabiliteringsärende, för någon som är gravid eller där någon behöver hjälpmedel eller andra anpassningar i sitt arbete. Därför har vi haft diskussionen med Arbetsmiljöverket under en längre tid och ställt krav på att detta måste åtgärdas.

Upp till parterna att bedöma uppdraget

Nu har alltså Arbetsmiljöverket backat i frågan och själva upphävt det beslut där den rättsliga utredningen fastställdes. I beslutet konstaterar de att Arbetsmiljöverket inte har till uppgift att bedöma frågor om skyddsombudens uppdrag – det är upp till parterna själva att hantera.

– För oss är det nu viktigt att informationen om det här sprids så att den felaktiga informationen inte kvarstår. Skyddsombud har rätt att agera om en arbetstagare behöver stöd i ett ärende, säger Karin Fristedt.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.