Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenLöneökningar på 7,4 procent – ”kan bli reallöneökningar 2024”

Löneökningar på 7,4 procent – ”kan bli reallöneökningar 2024”

Avtalen för industrin är klara och innebär löneökningar på 7,4 procent på två år: 4,1 procent i år och 3,3 procent nästa år. Några reallöneökningar blir det alltså inte i år, men Sveriges Ingenjörer har förhoppningar om att det blir så 2024.

Avtalen som nu har slutits mellan fack och arbetsgivare är tvååriga och gäller från 1 april i år till 31 mars 2025. Inom löneutrymmet finns också avsättningar till flexpension/delpension.

Så här fördelar sig lön och pension:

Revisionsdatum     Lön      Delpension/flexpension

1 april 2023            3,9%        0,2%
1 april 2024            3,1%        0,2%

I genomsnitt ger avtalet under de två kommande två åren löneökningar på 3,7 procent per år och det är de högsta nivåerna sedan märket i Industriavtalet infördes 1997.

– Vi är nöjda med det här avtalet. Det har funnits många osäkerhetsfaktorer, inte minst inflationen. Målet var att få bästa möjliga avtal och det tycker jag att vi har lyckats med, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Andra förändringar i kollektivavtalen

När avtalsrörelsen startade i höstas yrkade både fack och arbetsgivare på flera förändringar i kollektivavtalen men de flesta frågor försvann successivt från förhandlingsbordet.

Några mindre justeringar i avtalen skedde dock.

Här är tre exempel:

IKEM

 • Höjda ersättningar fredag kväll till lördag morgon
 • Fortsatt rätt till sjuklön efter 65 år

Industriarbetsgivarna basindustrin

 • Förbättrade regler för sjuklön vid 60/65 år.

Gröna arbetsgivare

 • Partsgemensamma arbetsgrupper om fackligt arbete, förhandlingsordning och avtalskommentarer.

Gå in på www.sverigesingenjorer.se/kollektivavtal för att se förändringarna i ditt kollektivavtal.

Några reallöneökningar lär det inte blir i år men det har inte heller varit fackens ambitioner som yrkade på 4,4 procent för ett ettårigt avtal.

– Vi har varit tydliga med att vi inte kommer att jaga inflationen. Det har historiskt inte visat sig vara framgångsrikt.

Camilla Frankelius är försiktigt optimistisk för 2024.

– Prognoser från Konjunkturinstitutet pekar på betydligt lägre inflation nästa år och blir det så kommer avtalet ge reallöneökningar. Men ingen har facit.

Vad händer om inflationen inte sjunker rejält under nästa år.

– Då har vi ett större problem. Då behöver vi fundera på om vi måste ändra den svenska modellen för hur lönebildning ska fungera framöver.

Mer pengar till tjänstepension

Ökade avsättningar till delpension/flexpension var ett viktigt krav från facken som arbetsgivarna gick med på. Ända sedan 2013 då parternas enades om extra avsättningar till tjänstepensionen har målet varit att de successivt ska växa. Så har det också blivit.

– När det här tvååriga avtalet löper ut kommer den extra avsättningen till tjänstepensionen vara minst två procent högre än den skulle varit utan överenskommelsen, säger Camilla Frankelius.

För unga blir effekterna förstås störst. Den som är 25 år idag kommer ha ungefär 1,5 miljoner kronor mer på sitt tjänstepensionskonto än utan de extra pensionsavsättningarna.

De som berörs av de högre pensionsavsättningarna behöver inte vidta några åtgärder. Collectum skickar fakturor till arbetsgivarna som ansvarar för att pengarna betalas in till var och ens pensionskonto.

Dags för lönesamtal

Nu återstår det att se om märket som parterna inom industrin är överens om kommer accepteras på hela arbetsmarknaden.

För Sveriges Ingenjörer fortsätter förhandlingarna inom fler avtalsområden. EFA och byggindustrin står närmast på tur. Parallellt fortsätter förhandlingarna med Almega för avtalen inom tjänstesektorn. I höst förhandlas avtalen inom statlig sektor.

I och med att industrin har satt märket kan lönesamtalen starta på arbetsplatserna. På vissa håll har många redan haft ett första samtal i väntan på besked om märket.

Sveriges Ingenjörer har tagit fram mycket material som medlemmarna kan använda för att förbereda sitt lönesamtal.

Karin Virgin

Är du nöjd med märket i årets avtal – 7,4 procent på två år?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Kollektivavtal inom industrin – här är branscherna som det gäller

 • Teknikavtalet
 • Tjänstemannaavtalet
 • TEKO
 • IKEM
 • Livsmedelsföretagen
 • TMF – träindustri och stoppmöbel
 • Grafiska
 • Gröna
 • Industriarbetsgivarnas basindustri
  – Stål och metall
  – Gruv
  – BÄF
  – SVEMEK
  -Sågverk
 • Industriarbetsgivarna massa och papper

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 KOMMENTARER

 1. En fundering: Om man byter tjänst och förhandlar om en ny lön innan lönesamtalen så kommer den nya lönen gälla för 2023 löneavtal med all sannolikhet.
  – Kommer man ändå få ta del av den extra pensionsavsättningen på 0,2% eller måste man förhandla sig till den?
  – Nästa följdfråga är, om hur det blir år 2, dvs löneavtal 2024. Ingår man i den då?

  • Förutsättningen för svaret är du arbetar på ett företag som har kollektivavtal och ITP och att du byter tjänst antingen inom samma företag eller till en arbetsplats som har ITP-avtalet och kollektivavtal.
   Pensionsavsättningen följer individen och man behöver inte förhandla den själv. Även om du byter tjänst så följer det med och nivån på avsättningen följer med.
   Om du byter tjänst och får en lön i 2023-års lönenivå så är du med i lönerevisionen för 2024.

 2. Det är väldigt många ingenjörer i SKR sektor som är helt bortglömda. Många som jag pratar med undrar om det är ens lönt att stanna kvar i förbundet!? Det är väldigt lågt intresse för förbundet och usel kommunikation från förbundet.

  • Håller med. Vi fick besked om lönerna redan i februari och fick 2,8%… kommer gå ur facket nu, de har ingen funktion för mig längre.

 3. Instämmer helt i Patrik Miltons kommentar. Ni har en stor andel medlemmar inom SKR-sektor som känner sig helt bortglömda!

 4. När förhandlas avtalet med SKR sektor? Just det, aldrig. Fullständigt bortglömda av förbundet. Säg upp HÖK-T, som är ett tillsvidareavtal utan angiven nivå. Läkarförbundet är de enda som är vettiga och kopplar sitt avtal till märket. Regionerna är inte mogna för sifferlösa avtal, politiken måste tvingas till att avsätta pengar i budgeten för löneökningar enligt procentsats.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?