Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivLöneökningar på 7,4 procent – ”kan bli reallöneökningar 2024”

Löneökningar på 7,4 procent – ”kan bli reallöneökningar 2024”

Avtalen för industrin är klara och innebär löneökningar på 7,4 procent på två år: 4,1 procent i år och 3,3 procent nästa år. Några reallöneökningar blir det alltså inte i år, men Sveriges Ingenjörer har förhoppningar om att det blir så 2024.

Avtalen som nu har slutits mellan fack och arbetsgivare är tvååriga och gäller från 1 april i år till 31 mars 2025. Inom löneutrymmet finns också avsättningar till flexpension/delpension.

Så här fördelar sig lön och pension:

Revisionsdatum     Lön      Delpension/flexpension

1 april 2023            3,9%        0,2%
1 april 2024            3,1%        0,2%

I genomsnitt ger avtalet under de två kommande två åren löneökningar på 3,7 procent per år och det är de högsta nivåerna sedan märket i Industriavtalet infördes 1997.

– Vi är nöjda med det här avtalet. Det har funnits många osäkerhetsfaktorer, inte minst inflationen. Målet var att få bästa möjliga avtal och det tycker jag att vi har lyckats med, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Andra förändringar i kollektivavtalen

När avtalsrörelsen startade i höstas yrkade både fack och arbetsgivare på flera förändringar i kollektivavtalen men de flesta frågor försvann successivt från förhandlingsbordet.

Några mindre justeringar i avtalen skedde dock.

Här är tre exempel:

IKEM

 • Höjda ersättningar fredag kväll till lördag morgon
 • Fortsatt rätt till sjuklön efter 65 år

Industriarbetsgivarna basindustrin

 • Förbättrade regler för sjuklön vid 60/65 år.

Gröna arbetsgivare

 • Partsgemensamma arbetsgrupper om fackligt arbete, förhandlingsordning och avtalskommentarer.

Gå in på www.sverigesingenjorer.se/kollektivavtal för att se förändringarna i ditt kollektivavtal.

Några reallöneökningar lär det inte blir i år men det har inte heller varit fackens ambitioner som yrkade på 4,4 procent för ett ettårigt avtal.

– Vi har varit tydliga med att vi inte kommer att jaga inflationen. Det har historiskt inte visat sig vara framgångsrikt.

Camilla Frankelius är försiktigt optimistisk för 2024.

– Prognoser från Konjunkturinstitutet pekar på betydligt lägre inflation nästa år och blir det så kommer avtalet ge reallöneökningar. Men ingen har facit.

Vad händer om inflationen inte sjunker rejält under nästa år.

– Då har vi ett större problem. Då behöver vi fundera på om vi måste ändra den svenska modellen för hur lönebildning ska fungera framöver.

Mer pengar till tjänstepension

Ökade avsättningar till delpension/flexpension var ett viktigt krav från facken som arbetsgivarna gick med på. Ända sedan 2013 då parternas enades om extra avsättningar till tjänstepensionen har målet varit att de successivt ska växa. Så har det också blivit.

– När det här tvååriga avtalet löper ut kommer den extra avsättningen till tjänstepensionen vara minst två procent högre än den skulle varit utan överenskommelsen, säger Camilla Frankelius.

För unga blir effekterna förstås störst. Den som är 25 år idag kommer ha ungefär 1,5 miljoner kronor mer på sitt tjänstepensionskonto än utan de extra pensionsavsättningarna.

De som berörs av de högre pensionsavsättningarna behöver inte vidta några åtgärder. Collectum skickar fakturor till arbetsgivarna som ansvarar för att pengarna betalas in till var och ens pensionskonto.

Dags för lönesamtal

Nu återstår det att se om märket som parterna inom industrin är överens om kommer accepteras på hela arbetsmarknaden.

För Sveriges Ingenjörer fortsätter förhandlingarna inom fler avtalsområden. EFA och byggindustrin står närmast på tur. Parallellt fortsätter förhandlingarna med Almega för avtalen inom tjänstesektorn. I höst förhandlas avtalen inom statlig sektor.

I och med att industrin har satt märket kan lönesamtalen starta på arbetsplatserna. På vissa håll har många redan haft ett första samtal i väntan på besked om märket.

Sveriges Ingenjörer har tagit fram mycket material som medlemmarna kan använda för att förbereda sitt lönesamtal.

Karin Virgin

Är du nöjd med märket i årets avtal – 7,4 procent på två år?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Kollektivavtal inom industrin – här är branscherna som det gäller

 • Teknikavtalet
 • Tjänstemannaavtalet
 • TEKO
 • IKEM
 • Livsmedelsföretagen
 • TMF – träindustri och stoppmöbel
 • Grafiska
 • Gröna
 • Industriarbetsgivarnas basindustri
  – Stål och metall
  – Gruv
  – BÄF
  – SVEMEK
  -Sågverk
 • Industriarbetsgivarna massa och papper

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 KOMMENTARER

 1. En fundering: Om man byter tjänst och förhandlar om en ny lön innan lönesamtalen så kommer den nya lönen gälla för 2023 löneavtal med all sannolikhet.
  – Kommer man ändå få ta del av den extra pensionsavsättningen på 0,2% eller måste man förhandla sig till den?
  – Nästa följdfråga är, om hur det blir år 2, dvs löneavtal 2024. Ingår man i den då?

  • Förutsättningen för svaret är du arbetar på ett företag som har kollektivavtal och ITP och att du byter tjänst antingen inom samma företag eller till en arbetsplats som har ITP-avtalet och kollektivavtal.
   Pensionsavsättningen följer individen och man behöver inte förhandla den själv. Även om du byter tjänst så följer det med och nivån på avsättningen följer med.
   Om du byter tjänst och får en lön i 2023-års lönenivå så är du med i lönerevisionen för 2024.

 2. Det är väldigt många ingenjörer i SKR sektor som är helt bortglömda. Många som jag pratar med undrar om det är ens lönt att stanna kvar i förbundet!? Det är väldigt lågt intresse för förbundet och usel kommunikation från förbundet.

  • Håller med. Vi fick besked om lönerna redan i februari och fick 2,8%… kommer gå ur facket nu, de har ingen funktion för mig längre.

 3. Instämmer helt i Patrik Miltons kommentar. Ni har en stor andel medlemmar inom SKR-sektor som känner sig helt bortglömda!

 4. När förhandlas avtalet med SKR sektor? Just det, aldrig. Fullständigt bortglömda av förbundet. Säg upp HÖK-T, som är ett tillsvidareavtal utan angiven nivå. Läkarförbundet är de enda som är vettiga och kopplar sitt avtal till märket. Regionerna är inte mogna för sifferlösa avtal, politiken måste tvingas till att avsätta pengar i budgeten för löneökningar enligt procentsats.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.