”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

Ingenjören har frågat sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb. Övre raden från vänster: Ellen Söderberg, Axel Blomé, Fredrik Magnusson. Nedre raden från vänster: Josefine Karlsson, Alexander Dahlin, Jennie Lindgren.

Många jobb för ingenjörer, även för nyexade, annonseras på olika jobbsajter. Men det finns också andra sätt att hitta det första jobbet. Ingenjören har frågat sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Ellen Söderberg
Civilingenjör Lantmäteri, Lunds tekniska högskola

– På vårterminen under fjärde året sökte jag och blev antagen till Skanskas studentprogram Skanska 21. Genom programmet fick jag sommarjobb i byggproduktion, gjorde mitt exjobb på företaget och efter examen blev jag anställd. Inom programmet fick jag utbildningar ledarskap, personlig utveckling och kommunikation. Det var en fördel att dels få lära känna företaget, dels få testa på att jobba inom byggproduktion. Jag hade nog inte sökt ett jobb inom produktion, om jag inte fått testa och upptäckt hur kul det är. Jag kände också att det var skönt att ha klart med jobb så tidigt och slippa stressen att söka.

Axel Blomé
Kandidatexamen i Samhällsbyggnadsteknik och masterexamen i Entrepreneurship and business design, Chalmers

– Andra året på Chalmers entreprenörsskola, där jag gjorde min master, tilldelas alla studenter ett projekt, ofta baserat på forskning från Chalmers eller Göteborgs universitet. Jag och min kurskompis Madeleine Gustavsson fastnade för en idé som två kirurger och två matematiker presenterade – att utveckla AR-baserad teknik som förbättrar visualiseringen under titthålsoperationer när man opererar bort cancertumörer. Efter examen bestämde vi oss för att satsa vidare och bildade bolaget Navari Surgical. Beslutet var inte självklart men jag kände att om jag inte gör det här nu kommer jag alltid ångra mig. Nu har vi drivit bolaget i två år och jag är glad att jag vågade ta steget.

Fredrik Magnusson
Civilingenjör Energi och miljö, KTH

– När det blev dags att hitta exjobb började jag fundera på var jag helst skulle vilja jobba efter examen. En konsultroll kändes lockande, framför allt för möjligheten att jobba med olika projekt. Jag bestämde mig för att försöka hitta ett exjobb på ett konsultföretag och det lyckades jag med på Afry.  Redan efter en dryg månad där blev jag erbjuden att jobba på timme i ett projekt. Ungefär halvvägs in i exjobbet blev jag sedan erbjuden en provanställning som startade direkt efter min examen. Mitt tips till studenter är att ta chansen att exjobba hos en arbetsgivare som känns lockande. Du lär känna företaget och de lär känna dig.

Josefine Karlsson
Civilingenjör Energi – miljö – management, Linköpings universitet

– Jag blev klar med studierna våren 2020 när pandemin precis brutit ut. Jag sökte många jobb men alla arbetsgivare svarade att de hade tvingats pausa rekryteringarna och en del hade infört anställningsstopp. När jag började utbildningen blev klassen över oss vår fadderklass och vi lärde känna varandra bra. En dag hörde en tjej från den klassen av sig och frågade om jag hade fått jobb. Hon jobbade på Ramboll och de behövde rekrytera en nyexad ingenjör med min inriktning. Jag fick komma på intervju och efter två veckor hade jag ett påskrivet kontrakt i handen. Ramboll rekryterar ofta genom rekommendationer från anställda.

Alexander Dahlin
Civilingenjör Spel- och programvaruutveckling, BTH

– Jag ville jobba med grafik och under tiden jag skrev mitt examensarbete skickade jag spontanansökningar till alla möjliga företag som sökte Rendering Engineers och liknande tjänster. Jag sökte via både Linkedin och företagens hemsidor och brydde mig inte om hur många års erfarenhet de ville ha utan sökte ändå. Crytek och ett annat företag blev intresserade. Crytek sökte egentligen någon med ett par års erfarenhet men efter flera intervjuer fick jag jobb där. Företagets kontor ligger i Frankfurt och där jobbade jag i 1,5 år. Nu har jag flyttat tillbaka till Sverige och jobbar, liksom många av mina kollegor, på distans.

Jennie Lindgren
Civilingenjör Kemiteknik, Lunds tekniska högskola

– Jag tog examen 2003 när det var ganska trögt för nyexade ingenjörer att få jobb. Jag gjorde exjobb om rening av avloppsvatten från textilfabriker i Tanzania och jag ville helst jobba inom VA-området. Till utannonserade jobb var det ofta hundratals sökande men jag skickade också spontanansökningar. Efter ett vikariat som kvalitetssamordnare och ströjobb på cafeer och CityMail fick jag napp på en spontanansökan till Favrab (kommunalt VA-och – avfallsbolag i Falkenberg). De erbjöd mig en projektanställning som förlängdes och så småningom fick jag en tillsvidareanställning. (Favrab och VA- och avfallsverksamheten i Varbergs kommun bildade senare bolaget Vivab).

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Inget kollektivavtal? Så kan du få hjälp att ställa om i karriären

Inget kollektivavtal? Så kan du få hjälp att ställa om i karriären

Om du inte omfattas av kollektivavtal kan Kammarkollegiets omställningsorganisation vara en väg att gå. Här kan även egenföretagare få hjälp kring ansökan av omställningsstudiestöd.
Fler artiklar