Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

Livsnjutarplanen är ett sätt för dig att fundera på vad du vill med ditt liv, både på jobbet och privat. Foto: Mostphotos.

Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Livsnjutarplanen är ett enkelt verktyg för att reflektera kring dina mål och ditt välbefinnande på kort och lång sikt. 

Börja med att sätta dig i lugn och ro med papper och penna eller dator redo. Nu är det dags att reflektera kring fem viktiga frågor.

Hon utvecklade  livsnjutarplanen

Elin Arnell är vd på företagshälsan Qurant. Hon är beteendevetare och har lång erfarenhet av att arbeta med HR, ledarskap, försäljning och affärsutveckling. Sedan många år har hon utvecklat ett enkelt verktyg som hon  kallar för livsnjutarplanen.

– Syftet är att rikta uppmärksamheten åt rätt saker i vardagen för att ha energi över på sikt och skapa en hållbar tillvaro på alla plan i livet, säger Elin Arnell.

Elin Arnell

 

1. Vad är viktigast för dig i ditt liv?

Börja med att skriva ner allt som är viktigt för dig. Skriv det som kommer till dig först. Rangordna inte i det här läget utan tänk fritt. Stryk över allt utom de fem viktigaste raderna.

2.Hur ska du göra för att nå dina mål?

Sikta på att formulera 5-7 VAD-mål. Till varje mål skriver du några punkter om HUR du ska leva målet så att det blir konkret. Exempel på VAD- och HUR-mål kan vara:

Mål 1: (VAD) Vara närvarande med barnen och vara insatt i deras liv. (HUR) Prioritera läggningar, läsa och prata innan barnen ska sova mellan klockslagen XX och XX. Prata om vänskap med vart och ett av barnen. Uppmärksamma min egen ton. Ställa nyfikna frågor om barnens intressen.

Mål 2: (VAD) Träna för att må bra. (HUR) Styrketräning, yoga och pulshöjande hemma en dag på helgen. Träna minst 20 minuter, två vardagar i veckan. Gå på promenad varje dag vid jobb hemifrån.

3. Hur vill du känna under det här året?

Skriv ett par meningar eller stycken om hur du känner dig under året när du lever efter dina mål. Till exempel skulle det kunna börja så här:

”Jag känner att mitt jobb är utmanande och utvecklande. Jag är tacksam över min partner och tiden vi tillbringar tillsammans. Jag är glad över att kunna tillbringa tid med mina barn och lyssna på hur de upplever sina liv. Jag har förmågan att stanna upp och se allt jag har just nu – varje dag!”

4. Vilka är dina viktigaste mål på två till fyra års sikt?

Skriv ner dina viktigaste VAD-mål på två till fyra års sikt. Sätt upp dem eller förvara dem på en plats där du kan se dem och påminnas ofta. Målen du har lagt reflektionstid på att formulera hjälper dig att ge dig en riktning och förhoppningsvis också ett lugn. Du behöver inte göra allt nu. Livsnjutarplanen handlar lika mycket om att prioritera som att välja bort. Om du efter en tid kommer på att dina mål inte längre känns värda att sträva efter? Bra – då kan du ta bort dem och ändra, det är bara du som kan veta vad som är viktigast för just dig!

5. Lever du efter det som är viktigast för just dig?

Följ upp dina mål några gånger under året. Boka redan nu in ett par tillfällen på 10–15 minuter i din kalender under året då du ska se över målen och ställa dig följande frågor: Lever du målen? Behöver du ändra något i ditt liv? Vill du uppdatera något i planen under året – gör det. Det är ditt liv – du har planen för att du ska må bra – inte för att du ska vara slav under planen. I slutet av året – fyll i hur du levt efter målen och sätt din plan för nästa år!

6. Avslutning

Nu har du fått ett konkret verktyg för värdefull reflektion och kan sätta dina prioriteringar på pränt. Reflektion är en avgörande aktivitet för personlig utveckling och inre tillväxt. Sist och slutligen: Finns du till för dig själv – är det lättare att finnas till för andra!

1 kommentar

  • Anna Mellström-Broberg

    Tack! Fina råd att ta till sig!

    08 juni 2023

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tänk på det här när du låter AI skriva ditt personliga brev

Tänk på det här när du låter AI skriva ditt personliga brev

När allt fler tar hjälp av AI för att formulera sitt personliga brev blir de också mindre intressanta i urvalsprocessen. Här är några saker du som jobbsökare bör tänka på.
Fler artiklar