Sandhya är den glassigaste fabrikschefen i Sverige

I december blev Sandhya Mathur fabrikschef för GB Glace i Flen Det är inte ett jobb hon hade föreställt sig när hon utbildade sig till elektronikingenjör i hemstaden New Delhi.

Ingenjören Sandhya Mathur startade sin karriär som miljöchef på Pepsifabriken i Mumbai. I vintras klev hon på uppdraget som fabrikschef för GB Glace i Flen. Men vägen dit har inte varit spikrak. De första 50 jobben hon sökte i Sverige fick hon inte. Och det tände en gnista.

GB:s glassfabrik ligger på Storgatan mitt i Flen och upptar ett helt kvarter. Här har det funnits glasstillverkning i 66 år och i dag är det Nordens största glassfabrik med omkring 200 anställda. Här produceras varje år 300 miljoner glassar.

GB Glace

  • GB Glace AB är den största glasstillverkaren i Sverige.
  • GB har en glassfabrik i Sverige, den ligger i Flen och har omkring 200 anställda.
  • Sedan 1985 ägs GB av brittisk-nederländska koncernen Unilever.

– Det finns mycket nostalgi kring glass i Sverige. Många minns sina barndomsfavoriter, säger Sandhya Mathur när vi passerar en trappvägg med gamla glassaffischer på väg till hennes kontor.

I december tillträdde hon jobbet som fabrikschef. Det är inte ett uppdrag hon hade kunnat föreställa sig när hon utbildade sig till elektronikingenjör i hemstaden New Delhi.

– Miljö och hållbarhet var egentligen mitt största intresse men pappa var elektronikingenjör och då fick det bli samma för mig. Men jag valde ett masterprogram med inriktning mot arbetsmiljö, säkerhet och hållbarhet.

I utbildningen ingick också en praktikperiod som Sandhya gjorde på Pepsi. Direkt efter examen blev hon erbjuden jobbet som miljö- och hållbarhetschef på Pepsifabriken i Mumbai.

– Jag kom direkt från universitet med bara teoretiska kunskaper och kastades direkt in i verkliga problem där lösningarna kunde göra stor skillnad.

Sandhya ansvarade bland annat för att fabrikens eget reningsverk klarade utsläppskraven. Och för att minska vattenkonsumtionen utvecklades processer för att återanvända det renade vattnet.

Sökte 50–60 jobb

Sandhyas man som är it-ingenjör jobbade på Cap Gemini med ett stort projekt för Ikano Bank och reste mycket till Sverige.

När hans team 2017 frågade om han kunde tänka sig att jobba i Sverige på heltid några månader tog Sandhya tjänstledigt och flyttade med till Malmö. Det tog inte lång tid innan Cap Gemini ville att han skulle stanna längre.

Sandhya kände sig övertygad att det skulle vara enkelt för henne att få ett jobb i Sverige. Men efter 50-60 jobbansökningar utan framgång blev hon både överraskad och förolämpad. Hennes man kunde ingen svenska men för jobben som matchade hennes kompetens krävdes svenska.

– Jag hade aldrig fått ett nej på en jobbansökan och tog motgångarna väldigt personligt. Men det gjorde mig också extremt beslutsam att satsa hårt på att lära mig språket.

Efter fem månader i Sverige blev hon kallad till sin första anställningsintervju. Unilever sökte en chef för Safety Health and Environment med ansvar för Norden. Men Sandhyas erfarenhet från fabrik fick arbetsgivaren att erbjuda henne motsvarande tjänst på GB:s glassfabrik i Flen.

– Efter den första natten i Flen ringde jag min mamma och berättade hur jag kände. Det var en stor omställning att flytta från Mumbai med 20 miljoner invånare till Malmö. Och sedan från Malmö till Flen med 15 000 invånare. Det tog tid innan jag anpassade mig.

Från verksamhetschef till fabrikschef

Sandhya Mathur

Ett par år senare blev Sandhya erbjuden en ny roll som verksamhetschef med ansvar för produktionen.

– Det var ett stort kliv för mig och jag var nervös i början men jag lärde mig jättemycket. Dessutom hade jag stor nytta av min ingenjörsutbildning eftersom jag behövde förstå tekniken för att kunna förbättra processerna.

I december 2022 klev hon på sin nuvarande roll som fabrikschef.

För några år sedan lämnade också Sandhyas man Malmö för ett jobb i Stockholm och paret tog fram karta för att hitta en bostad mitt emellan Stockholm och Flen. Det blev Gnesta.

Är du en annorlunda chef i Sverige än du var i Indien?

– Nej faktiskt inte. Det klart att det finns vissa skillnader men jag har samma grundläggande värderingar och samma idé om vilken chef jag vill vara.

Sandhya säger att det är viktigt att varje medarbetare känner sig välkommen och trygg. Enkelhet, öppenhet och respekt för varandra beskriver hon som sina principer.

Flen är en liten ort och många anställda har jobbat på GB hela livet. Flera anställda har barn som också jobbar på fabriken och några har föräldrar som har jobbat där.

– Det finns en stolthet och ett stort engagemang här som är unikt och fantastiskt att se.

Men det finns också en stor mångfald. Omkring 26 olika nationaliteter jobbar på GB i Flen.

– Vi är faktiskt den glassfabrik inom Unilever som har den största mångfalden, inte bara etniskt utan också när det gäller utbildningsbakgrund. Och med det kommer många goda idéer.

13 glassfabriker nätverkar

Unilever har 13 glassfabriker i Europa som bildar ett nätverk. Fabrikerna har olika teknologier som är anpassade för att tillverka olika glasstyper.

I Flen tillverkas 140 sorter, de flesta för den nordiska marknaden. Produktionen ökade när koncernens glassfabrik i Finland lades ner förra året. 70 procent av produktionen i Flen levereras till den svenska marknaden, 20 procent till övriga Norden och 10 procent till länder utanför Europa.

Vid behov kan produktionen flyttas mellan fabriker för att lösa flaskhalsar. Även ingredienser kan skickas mellan fabrikerna om det uppstår brist någonstans.

Sandhya har ett nära samarbete med de andra 12 fabrikscheferna i Europa samtidigt som hon ansvarar för utvecklingen av fabriken i Flen.

Just nu jobbar marknadsteamet på Europanivå med utveckling av de nya glassar som kommer lanseras 2024 och 2025. Dem kommer fabriken sedan att testtillverka, och det kan kräva investeringar i ny teknologi.

Vad är svårast i ditt jobb?

– Produktionen måste hålla i gång och tempot är högt. Problem behöver lösas snabbt och ibland finns det inte tid att analysera orsaken. Det är viktigt att lägga den tid som krävs, men inte mer. Som fabrikschef måste jag hitta den balansen.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så påverkar din personlighet jobbet och karriären

Så påverkar din personlighet jobbet och karriären

Din personlighet har stor betydelse för hur du är, även på arbetet. Men när det gäller arbetsprestation är det ett personlighetsdrag som är viktigare än alla andra. 
Fler artiklar