Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivTeknisk chef tog sommarjobb i äldrevården

Teknisk chef tog sommarjobb i äldrevården

I sommar har ingenjören Ulrika Granfors sommarjobbat en vecka inom äldreomsorgen, något som hon gärna gör igen. ”Vi behöver tänka nytt för att klara kompetensbristen” konstaterar hon. 

Till vardags jobbar Ulrika Granfors som chef för Kungsbackas tekniska förvaltning och sitter även med i kommunledningen. Men under sin sista arbetsvecka innan semestern i år valde hon att jobba inom äldreomsorgen.

– Visst var det lite oroligt att gå till ett nytt jobb inom en helt annan verksamhet, långt ifrån min vanliga vardag. Men jag kom till fina arbetslag och kände mig som en i teamet, berättar hon.

”Roligare än jag trodde”

Att hon som civilingenjör sommarjobbar inom äldreomsorgen låter kanske bakvänt, men när äldreomsorgen kämpar med personalbrist såg hon det som en möjlighet att bidra. Under arbetsveckan ingick hon som en del i ett team på tre personer.

– Jag fick göra allt, utom att dela ut medicin. Arbetet bygger mycket på ett självledarskap där vi i teamet jobbar nära varandra och det var mycket roligare än jag trodde.

Att möta de äldre, höra deras berättelser och hitta gemensamma beröringspunkter är också något hon tar med sig från arbetsveckan.

– Det har varit otroligt givande, berättar hon.

Alla har samma uppdrag

Att tillfälligt kunna byta arbetsuppgifter och jobba över förvaltningsgränserna är också en modell som kommunledningen i Kungsbacka kommun diskuterat som ett sätt att lösa kompetensförsörjningen.

Under pandemin, när sjukfrånvaron var stor inom bland annat förskolan, var det flera medarbetare som lämnade sina ordinarie uppgifter för att hjälpa till att lösa resursbristen.

Ulrika Granfors tror att de har mycket att lära av den erfarenheten och att mer flexibilitet och mer av intern rörlighet inom kommunens verksamheter är en möjlig väg att gå.

Totalt arbetar det cirka 7 000 personer i kommunen, alla med samma uppdrag – att vara till för medborgarna, påminner hon.

– Vi behöver tänka nytt och se att vi tillsammans kan hjälpas åt med hela uppdraget. Vi som arbetar med mer planerbar verksamhet kan anmäla oss till pooler för att kunna gå in när det är personalbrist inom exempelvis vård och omsorg. Det handlar om att prioritera vårt helhetsuppdrag i kommunen på rätt sätt för invånarnas bästa.

Viktigt att möta invånarna

Personligen tycker Ulrika Granfors att det är viktigt att komma ut och se verksamheten. När man som hon arbetar i ledningsfunktion befinner man sig långt ifrån den verklighet som man är med och styr.

Därför tycker hon att det är viktigt att påminna om vem man är till för, att gå ut och se de medborgare man arbetar för. Att själv vara ett föredöme som ledare är också viktigt när man ber medarbetare att tänka nytt och prioritera om.

Kommer du att sommarjobba på äldreboende igen?

– Absolut! Gärna inom äldrevården, men jag kan även tänka mig att prova på andra verksamheter. Det handlar om att vara en god kollega med sina kollegor inom andra förvaltningar, att sträcka ut en hand när det behövs.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.