Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”
För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden, ingenjören Tapani Isoaho.
Den 8 mars valdes en styrelse för Akademikerföreningen på Klarna. Allt är fortfarande väldigt nytt, säger Tapani Isoaho. Men önskemålet från medlemmarna är tydligt.
– Det är att man vill se en mer transparent process för hur man köper ut anställda. Det är inga stora neddragningar på gång, men det kommer att ske lite nu och då. Så vi vill ha en tydlig process, att det inte blir en överraskning att någon får ett erbjudande att bli utköpt.
De vill också ha en transparent process om hur man befordrar till olika tjänster, om outsourcing och om lön.
Ska vara ett bra ställe att jobba på
Det har varit turbulent på Klarna sedan 2022. Då gick företaget ut med att man skulle säga upp anställda och outsourca delar av verksamheten.
Under 2023 förhandlade Sveriges Ingenjörer och Unionen med företaget om att teckna kollektivavtal. Men när man efter åtta månader inte hade kommit i mål, varslade fackförbunden i höstas om strejk.
Det fick Klarna att bli medlem i Bankinstitutens Arbetsgivarorganisation (BAO) och sedan 1 januari har man kollektivavtal med Sveriges Ingenjörer, Akavia och Finansförbundet.
– Det har varit polariserad stämning under den här tiden. Men det lugnade ner sig ganska snabbt när kollektivavtalet blev klart. Målet nu är att Klarna ska vara ett bra ställe att jobba på för alla.
Var det värt den här turbulenta tiden för att få kollektivavtal?
– Definitivt för framtiden. Att de anställdas röster ska få höras. Att vi kan ha diskussioner med företaget. Mycket ska fortfarande komma på plats om hur vi ska jobba. Men jag hoppas kunna lyfta de frågor som medlemmarna vill.
Vettigt att ha lokal förening
Innan Klarna tecknade kollektivavtal fanns det en lokal Unionen-klubb. När Klarna sedan tecknade kollektivavtal med BAO fick medlemmarna i Unionen gå över till Finansförbundet. Nu finns en lokal Finansförbundet-klubb och då kändes det ännu mer motiverat att starta en Akademikerförening.
– Det kändes vettigt att vi också skulle ha en lokal förening. Vi i Saco skiljer oss från Finansförbundet. Vi kände att vi ville ha en styrelse och få inflytande. Att vi ingenjörer och andra med högre utbildning också ska kunna föra fram vad vi tycker, säger Tapani Isoaho.
Akademikerföreningen på Klarna har över 250 medlemmar. De flesta är med i Sveriges Ingenjörer och Akavia, men det finns även de som är medlemmar i bland annat Naturvetarna.
Nu ska styrelsen komma igång med arbetet, bygga upp samarbetet med företaget och med Finansförbundets klubbstyrelse. Och i bakgrunden finns Sveriges Ingenjörer och Akavia centralt om Akademikerföreningen vill ha stöd.
Hur är känslan nu?
– Det känns bra att vi anställda har en röst. Jag känner mig ganska optimistisk. Jag tror att det här gynnar företaget och de anställda. Och jag ser fram emot att få samarbeta med företaget.