Arbetsgivarna som ingenjörsstudenterna rankar högst

Foto: Getty Images, Polestar och Försvarsmakten.

Volvo Cars, Google och Spotify är för fjärde året i rad de populäraste arbetsgivarna för civilingenjörsstudenter. Men längre ner på topplistan har det skett en del förändringar. Försvarsmakten är en av arbetsgivarna som ökat i popularitet.

I Universums årliga kartläggning av ingenjörsstudenternas drömarbetsgivare är det små förändringar i toppen. I år placerade civilingenjörsstudenterna Volvo Cars överst, Google är tvåa och Spotify trea. Förra året var Google etta, Volvo Cars två och Polestar trea.

Bland högskoleingenjörsstudenter behåller Volvo Cars för sjätte året i rad förstaplatsen och även andra företag i fordonsindustrin har tagit sig in på topp-5 och petat ner företag i byggbranschen.

Högskoleingenjörsstudenterna placerade Volvo Group på plats tre och Polestar på plats fem. Skanska behåller sin fjärdeplats men Peab har minskat i popularitet och har sedan förra året backat från plats fem till plats nio. Det här är sannolikt en effekt av att byggindustrin drabbats hårt av lågkonjunkturen.

”Fler vill jobba med Sveriges säkerhet”

Studenter som läser högskoleutbildningar inom IT rankar för sjätte året i rad samma tre arbetsgivare i toppen: Google, Spotify och Microsoft. Men i år har Saab (Defence & Security) tagit sig upp till plats fyra.

– Vi ser generellt att försvarsindustrin och försvarsmyndigheter ökar i attraktivitet, framför allt bland ingenjörsstudenter. Det oroliga omvärldsläget gör att fler vill ha ett jobb där man bidrar till Sveriges säkerhet, säger Emil Adén, chef för Universum i Sverige.

Emil Adén är Sverigechef för Universum.

Några exempel är Försvarsmakten som bland civilingenjörsstudenter har klättrat från plats 26 förra året till plats 18 i år. Och för IT-studenter från plats 16 förra året till plats 11 i år.

För högskoleingenjörsstudenterna har Saab (Defence & Security) tagit sig från plats åtta förra året till plats två i år.   

”Hållbarhet har backat”

Universum ställer inte bara frågor om de populäraste arbetsgivarna. Studenterna får också rangordna vilka faktorer som är viktiga när de väljer arbetsgivare. Och där har det skett en förändring.

– Hållbarhet har backat. Att arbetsgivare tar ett miljöansvar har generellt minskat i betydelse, men bland studenter som läser naturvetenskap är det fortfarande i fokus.

I stället har flexibla arbetsvillkor blivit viktigare sedan mätningen förra året. Och den trenden är starkast bland ingenjörsstudenter. 

Emil Adén ser också en oroande utveckling och den handlar om den ingångslön som studenterna förväntar sig.

– Tidigare års mätningar har visat att manliga studenter förväntar sig högre lön än kvinnliga. Tyvärr har gapet ökat och i år förväntar sig manliga civilingenjörsstudenter 8 procent högre lön än kvinnor som läser samma utbildningar.

Nedan visas topp 50-listan över de populäraste arbetsgivarna bland studenter som läser till civilingenjör, högskoleingenjör eller en IT-utbildning. Observera att listan har tre sidor. Bläddra överst till höger.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.