Arbetslösheten för ingenjörer har planat ut under våren

Arbetslösheten för ingenjörer var i april 1,1 procent, en blygsam ökning jämfört med för ett år sedan. Foto: Getty Images. Bilden är ett montage.

Under ett års tid har arbetslösheten för ingenjörer långsamt stigit men nu har kurvan planat ut. Under tre månader i rad har arbetslösheten legat på 1,1 procent.

För ett år sedan var arbetslösheten för ingenjörer rekordlåg på 0,8 procent. Under sommaren 2023 började den långsamt stiga men nu under februari, mars och april har den inte ökat.

Är det ett trendbrott vi ser?

– Det kan vi inte veta men vi kan konstatera att lågkonjunkturen hittills har haft en väldigt liten påverkan på ingenjörernas arbetslöshet, säger Olle Dahlberg, utredare på Sveriges Ingenjörer.

Statistik från AEA (Akademikernas a-kassa) visar att akademiker generellt klarat sig bra genom lågkonjunkturen, men arbetslösheten har varit lite högre för hela gruppen akademiker än för ingenjörer. För akademiker (exklusive medlemmar i Sveriges Ingenjörer) var arbetslösheten i april 2,3 procent. För ingenjörerna var arbetslösheten bara hälften, 1,1 procent.

Högre arbetslöshet för byggnadsingenjörer

Sveriges Ingenjörer har också granskat hur arbetslösheten påverkat olika utbildningsinriktningar. Vissa skillnader går att se men det är svårt att utläsa tydliga trender.

Jämfört med april 2023 är arbetslösheten högre för ingenjörer på alla utbildningsinriktningar men skillnaderna varierar.

Mest har arbetslösheten stigit för högskoleingenjörer med bygg och samhällsbyggnads inriktning, en effekt av nedgången i byggbranschen. I april 2023 var arbetslösheten för dessa ingenjörer 1,2 procent och i april i år har den stigit till drygt två procent.

Förändringen har varit minst för högskoleingenjörer på flera mindre inriktningar (övriga i diagrammet).

Men även civilingenjörer i teknisk fysik, kemi och bioteknik har haft liten förändring, från redan låg arbetslöshet.

För några inriktningar har arbetslösheten sjunkit de tre senaste månaderna, bland annat för högskoleingenjörer i energi och elektroteknik (som dessutom har den lägsta arbetslösheten) och för högskoleingenjörer på flera mindre inriktningar (det visas dock inte i diagrammet nedan).

Arbetsgivarna fortsätter varsla

Siffrorna från AEA visar arbetslösheten månad för månad men den ger inga prognoser framåt. För en framtidsspaning kan däremot Arbetsförmedlingens statistik över inkomna varsel ge viss information.

I dagarna har Arbetsförmedlingen släppt nya siffror som visar att antalet varsel fortfarande ligger på en hög nivå för tjänstemän i branscher där det arbetar många ingenjörer.

– Men det är ändå svårt att veta om det kan leda till att arbetslösheten stiger för ingenjörer om några månader. Vi vet hur många som är varslade men inte hur många som faktiskt kommer att sägas upp och inte heller hur många av dem som är ingenjörer, säger Olle Dahlberg.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Så  här mycket kostar det att vara sjuk

Så här mycket kostar det att vara sjuk

Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
Fler artiklar